En Sıcak Konular

Bağış: "Demokrasiden hiçbir ödün vermedik"

28 Haziran 2009 16:32 tsi
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, hükümet olarak demokrasiden hiç ödün vermediklerini, bundan sonra da vermeyeceklerini belirterek, “Daha fazla demokrasi daha fazla risk demekse bu riski üstlenmeye hazırız” dedi.

Egemen Bağış, Atatürk Spor Salonu'ndaki AKP Çorum İl Başkanlığının 3. Olağan İl Kongresinde partililere birlik ve beraberlik çağrısında bulundu.

“Buraya gelirken 3 aday olduğunu duyunca içim cız etmişti ama adaylarımızın salona el ele geldiğini görünce içim oh etti” diyen Bağış, partideki dayanışmayı bozmak isteyenlere fırsat verilmemesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin 7 bölgesindeki seçimlerden “alnı ak” çıkan tek partinin Ak Parti olduğunu ifade eden Bağış, “Sağcısıyla, solcusuyla, genciyle, yaşlısıyla ortak umut ve heyecanlarımızın temsilcisi olan bir parti olarak yaptığımız bu kongrelerden güçlenerek çıkmamız çok önemli” diye konuştu.

“Bugün Türkiye'de bir daha darbe korkusu yaşamak istemiyorsak AB sürecine önem vermeliyiz” diyen Bağış, şunları söyledi:
“Şeriat korkusuna mani olmak istiyorsak AB süreci önemlidir. Aşırı liberalleşmeye ve tekele karşı AB önemlidir. AB, sadece dış dünyayla alakalı bir proje değildir. Çevre, tarım, sağlık, insan hakları ve demokrasi konusunda Avrupa standartlarını yakalamak için önemli bir projedir.”

Türkiye'nin ilk müstakil başmüzakerecisi olduğunu, bunun kendisi için onur olduğunu ifade eden Bağış, şunları kaydetti:
“Bu aynı zamanda acı verici bir duygu. Çünkü hiçbir ülkenin müzakere süreci 50 yıl sürmemiş. Geçmiş 50 yılda tarih bile alamamışız. Ne yapıldıysa son 5 yılda yapılmış. Geçen 50 yıllık sürede kimisi süreci dondurmuş, kimisi darbe peşinde koşmuş ama biz 2002'de iktidara geldik, 2004 yılında çalışmalara başladık. 2005'te de görüşmelere başladık. Şu ana kadar 33 faslın 10'unu aştık. 11'incisini de inşallah bu salı günü Brüksel'de aşacağız. Türkiye karar ve azimlilikle bu yolda ilerliyor. Yapılacak daha çok reform var. İnşallah onları da yapacağız.”

“TÜRKİYE'DE ÇOK ŞEY DEĞİŞTİ”

Türkiye'de bazı şeylerin eskisi gibi olmadığını, çok şeyin değiştiğini ifade eden Bağış, Türkiye'nin artık darbe dönemlerinden sonra başbakanların idam edildiği, yabancı yazarların kitaplarının toplatılıp yakıldığı bir ülke olmadığını belirtti.

“Bunun en güzel örneklerinden birisi, bir dönem belediye başkanlığı yaparken yargılanan kişinin bugün bu ülkenin lideri ve kimsesizlerin sesi olmasıdır” diyen Bağış, şunları kaydetti:
“Demek ki Türkiye çok mesafe katetti. Hükümet olarak demokrasiden hiçbir ödün vermedik, bundan sonra da vermeyeceğiz. Daha fazla demokrasi daha fazla risk demekse bu riski üstlenmeye hazırız. Ancak demokrasi yolunda ilerlemek için atmamız gereken adımlar var. Yeni bir yargı reformu, kamu denetçiliği kurumu ve en önemlisi de Türkiye'ye yakışacak yeni bir anayasadır. Bugünkü anayasa askeri bir anayasadır. Askeri anayasa askeri demokrasiyle olur. Anayasaların girişinde devletin kutsallığından bahseder. Devleti kutsallaştırırken bireyi unutmuşuz. Bu iş tek yönlü olmaz, bireyi de güçlendirmemiz gerekiyor. İşte bireyin de güçlendirildiği bir anayasa da AB'den geçiyor.”

Türkiye'de demokratikleşmenin şart olduğunu, bunun temel şartının hukuk olduğunu savunan Bağış, demokrasinin Türkiye'de yakın zamanda korku ve endişe kaynağı olarak sunulduğunu söyledi.

Gerçek demokrasinin herkesin birbirinin yaşam tarzına saygı duyması olduğunu belirten Bağış, “Birbirimizin kaşı gözüyle, kılık kıyafetiyle, düşüncesiyle değil ortak paydalarımız ve sorunlarımızla ilgilenme vakti. Biz bunu gerçekleştirdik. Onun için cumhuriyet tarihi boyunca yapılan birçok hizmetin fazlasını 7 yılda yaptık. Gerçek sorunlara eğildik ve en büyük yatırımı demokrasiye yaptık” dedi.

Egemen Bağış, Türkiye'de hiçbir şeyin gizli kalmadığı bir döneme girildiğini, Türkiye'nin artık sosyal, laik ve hukuk devleti olduğunu vurguladı.

Hayaletlerle ve korkularla değil demokrasiye sahip çıkarak ilerlediklerini kaydeden Bağış, “Türkiye'de hala demokrasiyi rüya tabiri yapmaya benzetenler var. Akşam oy verdiği tasarıyı ertesi sabah reddetmeye kalkanlar var. Bu millet bunları yemez. İnanın yemez. Gelin samimi olun. Ana muhalefete sesleniyorum, gelin kurumları yıpratmak yerine Türkiye'yi kalkındırmak ve sorunları çözmek için el ele verelim. Çünkü AB'nin yolu Diyarbakır'dan değil TBMM Genel Kurulu'ndan geçiyor” diye konuştu.

“TBMM'nin aldığı bir kararı 9 kişilik mahkeme değiştirebiliyor, bunu kim sorgulayacak” diyen Bağış, “CHP'si MHP'siyle hep beraber yeni bir anayasa yapalım ve halkın oyuna sunalım. Milleti devletle barıştırmak için önemli adımlar attık ama projeleri sonuçlandırmamız lazım” dedi.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, daha sonra, milletvekilleri ve başkan adaylarını sahneye çağırarak el ele partilileri selamladı.

Bağış, daha sonra milletvekilleri, Vali Mustafa Toprak, Belediye Başkan Vekili Zeki Gül ve parti yöneticileriyle, trafik kazasında hayatını kaybeden Gökçeada Ak Parti İlçe Başkanı Tahsin Güvelioğlu'nun yakınlarına başsağlığı dilemek üzere Çorum Devlet Hastanesine gitti.

A.A.



Bu haber 646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,196 µs