En Sıcak Konular

Egemen Bağış: Ruhban okulu açılmalı

28 Haziran 2009 14:50 tsi
Başmüzakereci Egemen Bağış, Heybeliada Ruhban Okulunun, Türk vatandaşlarının ihtiyaçları olan hizmetleri sunabilmek için açılması gerektiğini söyledi.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Atina'da yayımlanan Kathimerini gazetesine verdiği demeçte, Türkiye'nin AB perspektifi, kaçak göçmen sorunu, Türk-Yunan ilişkileri ve Kıbrıs konusuna değindi.

AB içerisinde Türkiye'nin üyeliğiyle ilgili bazı çevrelerin itirazlarına rağmen, "Türkiye'nin bu konuda gerekli adımları atarak müzakereleri tamamlamakta kararlı olduğunu" belirten Bağış, "Tam üyelikten daha az hiçbir şeyi kabul etmiyoruz. Ya tam üye oluruz, ya da hiçbir şey" dedi.

Bağış, "Bunun alternatifi yok. Şu, 'imtiyazlı işbirliği' hikayesi de, AB'nin hiçbir uygulamasında bulunmamaktadır. Biz önce müzakereleri tamamlayacağız. Ondan sonra belki üye olmamaya karar veririz ya da bizi üyeliğe kabul etmemeyi tercih ederler. Ancak, bu karar şimdi alınacak bir karar değil. Müzakerelerin tamamlandığı gün Türkiye çok farklı bir ülke olacak ve AB de çok farklı bir Birlik olacak" diye konuştu.

"AB içindeki bazı çevrelerin Türkiye ile ilgili korkularının yersiz olduğunu" belirten Bağış, "Avrupa'nın önümüzdeki 20–30 yıl içerisinde karşılaşacağı terör, örgütlü suç, iş gücünün yaşlanması, iklim değişiklikleri ve enerji krizi gibi sorunları göz önüne alacak olursanız, bu sorunların sadece Türkiye'nin katılımıyla çözümlenebileceğini göreceksiniz" dedi.

Katimeri'nin kaçak göçmenlerle ilgili sorusunu da yanıtlayan Bağış, "AB ülkelerindeki kaçak göçmenlerin Türk vatandaşı olmadıklarına" dikkati çekerek, "Bu sorunla uluslararası toplumun birlikte mücadele etmesi gerektiğini" söyledi.

Bağış, "Türkiye'nin, AB'deki kaçak göçmenlerin vatandaşları olduğu Afganistan, Suriye, Pakistan, İran ve Irak gibi ülkelerle anlaşma imzalama konusunda sıkıntı yaşadığını ve Yunanistan ile 2001 yılında imzalanan protokolün uygulanmasının da bu nedenle mümkün olmadığını belirterek, şunları söyledi: "Bu göçmenlerin geldiği ülkeler vatandaşlarını geri kabul ettiklerinde AB ile anlaşma imzalayacağız. Dünyanın en büyük göçmen kampı olmayı reddediyoruz. İki yanlış bir doğru yapmaz. Bu soruna karşı uluslararası toplumla birlikte mücadele etmeliyiz. Toplu iletişim araçlarına açıklama yaparak ve komşularımızı itham ederek değil. Sanırım, Yunanlı politikacıların Türkiye'nin dinamiğinin farkına varmaları gerekiyor. Komşu olarak, AB'ye tam üye bir ülke mi istiyorlar, yoksa sıkıntılar içinde olan ve bu sıkıntıları bölgeye yayabilecek durumda olan bir ülke mi?"

Türk-Yunan ilişkilerine değinen Bağış, "Bu konuda politikacıların düne değil, yarınlara bakmaları gerektiğini" belirterek, "Dün olanlar tarihçilerin işidir" dedi.

Bağış, Heybeliada Ruhban Okulunun açılmasıyla ilgili bir soru üzerine, "Bu konunun Türkiye'nin bir iç meselesi olduğunu" söyledi. "Türkiye'nin vatandaşları olan Ortodoks cemaatinin dini ihtiyaçlarını karşılamak durumunda olduğunu, ama aynı zamanda Yunanistan'ın da Batı Trakya Türk Azınlığının sorunlarına çözüm getirmesi gerektiğine inandığını" belirten Bağış, şöyle konuştu:

"Heybeliada Ruhban Okulunun, Türk vatandaşlarının ihtiyaçları olan hizmetleri sunabilmek için açılması gerektiğine inanıyorum. Türkiye'deki Ortodoks cemaati vergi ödeyen, ordumuzda hizmet eden ve bu ülkeye katkıları olan Türk vatandaşlarından oluşmaktadır. Eğer din adamlarına gereksinimleri varsa, bu din adamlarını eğitmelerine yardımcı olmalıyız. Bu bizim iç meselemiz. Batı Trakya Türk Azınlığının sorunları da Yunanistan'ın iç sorunlarıdır. Yunan hükümeti de aynı zamanda bu konulara eğilmek ve din adamlarının sorunlarına, liderlik, işsizlik ve Azınlık dernekleriyle ilgili sorunlara çözüm getirmek zorundadır. Bu konuda karşılıklılık ilkesi mecburi değildir. Ancak, iç sorunlarımızı çözmeye bakmalıyız ve bunu aynı zamanda yapmalıyız."

Kıbrıs konusunda ise Bağış, "Adadaki toplum liderlerinin her iki tarafın da kabul edebileceği bir plan üzerinde anlaşması durumunda, Türkiye'nin bunu destekleyeceğini" söyledi.

Türkiye limanlarının Rum bandıralı gemilere açılmasıyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Bağış, "Türkiye'nin limanlarını Rum gemilerine açmasının, Rum yönetimini tüm adada egemen devlet olarak tanıdığı anlamına gelmeyeceğini" vurguladı.

timeturk



Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,635 µs