En Sıcak Konular

Tavan fiyat yürürlüğe girdi, gözler tabelada

28 Haziran 2009 09:18 tsi
Akaryakıta ‘tavan fiyat’ öngören düzenleme dün yürürlüğe girdi. Bayiler bugünden sonra 3.05 TL’den pahalı benzin satamayacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) akaryakıtta 20 kuruşluk indirim öngören ‘tavan fiyat’ uygulaması Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Tavan fiyat uygulaması 2 ay süreyle uygulanacak. Kararın yayınlanmasının ardından akaryakıt bayilerinin bugünden itibaren yeni pompa fiyatlarını açıklaması bekleniyor. EPDK 3.25 olan 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatında tavan fiyatı 3.05 TL olarak belirledi. Buna göre pompa fiyatı 3.05 TL’yi geçemeyecek. EPDK’nın kararında ayrıca, vergiler dahil litre başına lira cinsinden akaryakıt dağıtım tavan fiyatı ve bayi tavan fiyatının hesaplanmasına ilişkin formül de yer aldı. Formüle göre dağıtıcı ve bayiler için üst sınır marj, benzin için litre başına 25 kuruş, motorin için 30 kuruş ve kırsal motorin için 27.5 kuruş olarak belirlendi. Karara göre akaryakıt dağıtım tavan fiyatı ve bayi fiyatı pazartesi, çarşamba ve cuma günleri EPDK’nın belirlediği formülle hesaplanacak ve ertesi gün için uygulamaya başlanacak.

EPDK ayrıca internet sitesinde 28-29 Haziran’da geçerli olacak akaryakıt dağıtım tavan fiyatı ve bayi tavan fiyatlarını da yayınlandı. Buna göre, akaryakıt bayi tavan fiyatı 95 oktan kurşunsuz benzin için litre başına 3.05 lira, motorin için 2.49 lira, kırsal motorin için 2.35 lira olarak belirlendi.

TABGİS: Karar hatalı

Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası’ndan (TABGİS) yapılan açıklamada, EPDK’nın kanundan aldığı düzenleme yetkisini hatalı kullandığı savunuldu. Kararın gerekçesinin piyasada rekabet oluşumunu sağlamak isteğine bağlandığı ifade edilen açıklamada, bu gerekçenin alınan kararın hukuken de aykırılığını gösterdiği iddia edildi.

İşte yeni fiyatlar Ürün Eski İndirimli (TL/Litre) fiyat fiyat

Benzin 3.25 3.05

Motorin 2.56 2.49

Kırsal motorin 2.49 2.35

star



Bu haber 595 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,669 µs