En Sıcak Konular

Davutoğlu deseni tutturabilecek mi?

27 Haziran 2009 10:08 tsi
Davutoğlu deseni tutturabilecek mi? 'Desen tamamlanınca ve halı örülünce, ortaya bir şaheserin çıkacağı kesin. Yeter ki, fırça kırılmasın, boya taşmasın, desenin ölçüleri şaşmasın...'

Erdal Şafak / Sabah'taki köşesinden ilgili kısım

Avrasya halısı

...

Nasıl bir desen çıkacak?
Davutoğlu'nun -bize göre- yaptığı da o: Bu geniş ve tanımlamaya kim bilir boyaların yetmeyeceği bir coğrafyadan uyumlu bir desen ortaya çıkarmak.
2003 başında farklı renklerde boyanması ama asla yanındakine taşmaması gereken karecikleri doldurmaya başladığında, en az 50 yıldır değişmemiş ilkelere ve ezberlere dayalı diplomasinin rehavetinde olanlar, uğraşına pek anlam veremediler. Boyanan karelerden de bir şey çıkaramadılar. Desenin tamamını kestirmekte bocaladıkları için. "Devlet politikası" nın geçerli olduğu alanlar dışındaki gelişmelere kayıtsız oldukları için. Daha önemlisi, Kıbrıs, Ege, Yunanistan gibi sorunlarda bile "Devlet politikası"nın değişebileceğini akıllarından geçiremedikleri için.
Davutoğlu'nun kırmadan-dökmeden nice güçlükleri göğüslediğini biliyoruz. Ama artık onun için de -bizim bir halı desenine son fırça darbesini indirdiğimiz anda olduğu gibi- çabalarını keyfe döndüreceği günler başlıyor. Belki de başladı:
ABD, 4 yıl aradan sonra Şam'a yeniden büyükelçi atamaya karar verdi.
Ondan bir süre önce Suriye, tarihinde ilk kez Lübnan'da büyükelçilik açtı.
Ondan önce de Irak'ta Sünniler hükümete döndü.
Ondan önce veya sonra da Azerbaycan ve Ermenistan cumhurbaşkanları daha sık buluşmakta mutabık kaldılar, (Bir ayda Prag'da ve Saint Petersburg'da bir araya geldiler. Üçüncü zirve Temmuz'da Trieste'de olacak.)
Ondan önce veya sonra Af-Pak'ta (Malum; Obama yönetimi Afganistan ve Pakistan sorunlarını tek dosyaya dönüştürdü) hareketlenme başladı.
Ondan önce ya da sonra Ege'de taşları oynatmak için Davutoğlu'nun Atina'yı ziyaret etmesi kararlaştırıldı. Ondan önce veya sonra, Davutoğlu'nun Irak'ı ziyaret etmesi (Tahminimiz, Kuzey Irak'a da uğrayacak) kesinleşti.
Ondan ya önce ya da sonra fark etmez; Türkiye ile İsrail arasında -Davos'taki "One minute" kriziyle başlayan- soğukluğa son vermek için, bir dizi ziyaret yapılmasında anlaşma sağlandı.
Belgrad'dan İslamabad'a uzanan coğrafyanın halı deseninin binlerce milimetrekaresini Davutoğlu'nun fırçası tek tek boyuyor, dolduruyor.
Desen tamamlanınca ve halı örülünce, ortaya bir şaheserin çıkacağı kesin. Yeter ki, fırça kırılmasın, boya taşmasın, desenin ölçüleri şaşmasın...

Haberin devamı için: Sabah



Bu haber 986 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,410 µs