En Sıcak Konular

G-8, İran yüzünden dağılmayacak!

26 Haziran 2009 22:32 tsi
G-8 dışişleri bakanları toplantısından İran'la nükleer müzakerelerine devam ettirilmesi kararı çıktı.

İtalya'nın Trieste kentinde düzenlenen G8 ülkeleri dışişleri bakanları toplantısında, seçim sonrası yaşanan şiddet olaylarının ardından İran'la nükleer müzakerelerin devam ettirilmesi kararı çıktı.

G-8 zirvesinde İran konusunda açıklanan deklarasyon üzerine konuşan zirvenin ev sahibi İtalya'nın Dışişleri Bakanı Franco Frattini, "İki açık görüş var. Birincisi nükleer konuda diyalogun devam ettirilmesi. İkincisi ise ne şiddeti ne de baskıları veya gazetecilerin sınır dışı edilmesini ve insanlara fiziksel şiddet uygulanmasını kabul edemeyeceğimiz" dedi.

Frattini ayrıca bu deklarasyonun çok açık bir teklif olduğunu düşündüğünü belirterek, "Bu deklarasyonda nükleer müzakerelerde İran'la ilişkilerin koparılması yoktur. İlişkilerin koparılması gibi bir şeyin mümkün olacağını düşünmüyorum, bu G8'in, Avrupa'nın, ABD'nin ve uluslararası toplumun çıkarlarına da ters olacaktır" diye konuştu.

AB'nin Dış İlişkilerden Sorumlu Komiseri Benita Ferrero Waldner ise basın toplantısından sonra İran konusunda yaptığı açıklamada, "İran'daki bütün siyasi güçlerle barışçıl bir diyalog yürütmek istediğimiz çok açıktır. Elbette İran'ın iç işlerine müdahale etmek istemiyoruz ancak aynı zamanda yaşanan şiddet olaylarını şiddetle kınıyoruz ve bu duruma çok acıyoruz" şeklinde konuştu.

İran'ın nükleer programı konusunda açıklamalarda bulunan Waldner, "Teklifimizi masaya koymamızın ve aynı zamanda nükleer konuda diyalogun sağlanmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ancak bu teklif sonsuza kadar masada kalmayacak çünkü bir sonuca varmayı istiyoruz" dedi.

Kaynaklar, G8 bildirisinin, Fransa ve İtalya'nın istediği kadar sert bir dil içermediğini bunda da İran'ın tecrit edilmesinden kaygı duyan Rusya'nın büyük rolünün olduğunu belirtiyorlar.

dunyabulteni



Bu haber 690 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,878 µs