En Sıcak Konular

Ortadoğu Dörtlüsü'nden Filistin çağrısı

26 Haziran 2009 20:16 tsi
İtalya'nın Trieste kentinde G-8 dışişleri bakanları toplantısı çerçevesinde bir araya gelen Ortadoğu Dörtlüsü, İsrail-Filistin sorununun çözümü için bölgede Filistinlilerin de bir devlete sahip olması gerektiğini belirtti.

Ortadoğu Dörtlüsü Temsilcisi Tony Blair, Regione Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısında, "Bölgede iki halk-iki devlet biçimindeki çözümün hayata geçirilmesi için ciddi bir siyasi hamleye ihtiyaç var. Filistin'in iki değil, tek bir devlete sahip olması da önemli. Yani Filistin devleti, Gazze bölgesini de içermelidir" dedi.

Blair, Gazze'deki koşulların halen ciddi bir sorun olduğuna da işaret ederek, "Gazze'nin yeniden inşasını, oradaki halka yardımların bir an önce ulaştırılmasını mümkün kılacak bir siyasi stratejinin de ivedilikle geliştirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise İsrail'i Filistin Özerk Yönetimi'ne ait topraklarda Yahudiler için yeni yerleşim birimleri oluşturma politikasına derhal son vermeye çağırdı.

ABD'nin Orta Doğu Temsilcisi George Mitchell ise "ABD ve İsrail, Orta Doğu konusundaki görüş farklılıklarına rağmen, sıkı müttefiktirler. Arkadaşlar arasında tartışmaların olması doğaldır. Tartışmalarda bir ilerleme sağlayacağımızı, yakın gelecekte verimli bir müzakere sürecinin başlatabileceğimizi umuyorum" diye konuştu.

Toplantı sonunda Ortadoğu Dörtlüsü tarafından yayımlanan deklarasyonda, Gazze'deki insan hakları ihlallerine de değinildi.

"Gazze sorununu da ele alan Ortadoğu Dörtlüsü'ne göre bölgede tahammül edilmez bir durum hüküm sürmektedir" ibaresine yer verilen deklarasyonda, "sivil halkın temel hakları ve insani koşullar açısından ciddi kaygılar" söz konusu olduğuna işaret edildi.

Gazze'ye benzin ve ilaç da dahil olmak üzere insani yardımların ulaştırılması ve dağıtılması çağrısında bulunan Ortadoğu Dörtlüsü, İsrail'den Batı Şeria ve Gazze'deki Filistinlilerin seyahat özgürlüğünü de sağlamasını talep etti.
 
zaman



Bu haber 631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,217 µs