IMF'e alternatif Çin mi olacak? | " /> IMF'e alternatif Çin mi olacak? | "/>

En Sıcak Konular

IMF'e alternatif Çin mi olacak?

26 Haziran 2009 13:55 tsi
IMF'e alternatif Çin mi olacak? Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Çin ziyareti, Türkiye'nin dış politikada izlediği çokyönlülüğün en önemli adımlarından biri olacak mı? Yapılan ticari anlaşmalar, hükümetin üzerindeki IMF baskılarını azaltmak için taktiksel bir çıkış mı?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çin’e gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ile heyetler arası görüşmelere başkanlık etti. Hu’nun Cumhurbaşkanı Gül’ü resmi karşılama töreninin ardından Halkın Büyük Meclisi’nde yapılan görüşmelere Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay da katıldı.
Görüşmelerin basına açık bölümünde konuşan Gül, Çin’e resmi ziyarette bulunmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilerin her bakımdan güzel bir şekilde ilerlediğini ifade eden Gül, ziyareti vesilesiyle ilişkilerin daha ileri noktalara taşınmasını arzu ettiğini söyledi. Türk halkının Çin halkına tarihten gelen sempatisi bulunduğunu dile getiren Gül, “Türk halkının sevgi ve başarı dileklerini iletmek istiyorum” dedi.
Çin Devlet Başkanı Hu da konuşmasında, Gül’ü Çin’de ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.
“Gül’ün Dışişleri Bakanı iken 2005 yılında Çin’i ziyaret ettiğini ve ülkesinin eski dostu olduğunu” ifade eden Hu, bu ziyaretin de geniş bir iş adamı heyetiyle yapılmasını takdirle karşıladıklarını belirtti.
Hu, “Türkiye ile ilişkileri uzun süredir geliştirmeye önem veriyoruz” dedi. Çin Devlet Başkanı, ülkesinde geçtiğimiz yıl meydana gelen ve onbinlerce kişinin ölümüne neden olan depremin ardından Türkiye’nin verdiği maddi ve manevi desteğe de teşekkür etti. Basına kapalı devam eden heyetler arası görüşmelerin ardından Türkiye ile Çin arasında Gül ve Hu’nun huzurunda yedi ikili anlaşma imzalandı. Devlet Bakanı Çağlayan, Enerji Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan, Türkiye ve Çin Dışişleri Bakanlıkları Arasında Ortak Çalışma Grubu Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz, Kültür Varlıklarının Korunması, Yasa Dışı Yollardan Yurt Dışına Çıkarılması ve Satılmasının Önlenmesi Anlaşması’na imza attı.
Akbank, Garanti ve İş Bankası  Çin Eximbank’tan 100 milyon dolar tutarında kredi imkânı sağlayan bir çerçeve anlaşması imzaladı. Türk Telekom da 500 milyon  dolara imza attı.
Akbank’tan yapılan açıklamada, bankanın, Çin ile gerçekleştirilen dış ticaret işlemlerinin finansmanında kullandırılmak üzere Çin Eximbank’tan 100 milyon dolar tutarında kredi imkânı sağlayan bir çerçeve anlaşması imzaladığı hatırlatıldı.
Türk Telekomünikasyon A.Ş.  Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki tedarikçi herhangi bir şirket arasında olası ihracat/ithalat işlemlerinin finansmanı için, Çin Halk Cumhuriyeti Eximbank tarafından şirkete 500 milyon dolara kadar ticari finansman kredisi kullandırılmasına ilişkin Ticari Finansman Kredisi Çerçeve Anlaşması imzalandı. (Radikal)

Gül: Çinli devlet yöneticileri CEO gibi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Pekin’de konakladığı Westin Chaoyang Oteli’nde ziyaretini izleyen gazetecilerle sohbet toplantısı yaparak, soruları yanıtladı. Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretin temelini ekonominin oluşturduğunu belirterek, “Çinli yöneticiler; devlet başkanı da olsa, Komünist Parti’nin genel sekreteri de olsa, vali de olsa herhangi bir şirketin CEO’su gibi. Çin’i böyle anlamak lazım. Bizim buraya geliş amacımız, dünyanın en büyük ekonomisine sahip ülkesinden faydalanmak” diye konuştu. Çin’e 1995 yılından bu yana devlet başkanı düzeyindeki ilk ziyaretin gerçekleştirildiğini anlatan Cumhurbaşkanı Gül, “Çin olağanüstü bir ülke. Dünya içinde ayrı bir dünya gibi” dedi.
Ekonominin bütün alt konularını tek tek ele aldıklarını anlatan Gül, şöyle devam etti: “Ticarette büyük bir dengesizlik var. Bunu açıkça dile getirdim ve bu dengesizliğin kapatılması için yapılması gereken şeyleri saydım. Bu konularda da anlayış gördük. Çin’in dünyanın her tarafında milyarlarca dolarlık yatırımı var. Geçen yıl yurtdışında 90 milyar dolar yatırım yapmışlar. Türkiye’ye yatırımları 60 milyon dolar gibi çok küçük bir miktar. Türkiye’nin Çin’deki yatırımları daha büyük. Açıkçası Çin Türkiye’yi henüz keşfetmemiş durumda. 60 milyon dolarlık yatırımları neden 60 milyar dolar olmasın?”

Radikal



Bu haber 813 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,536 µs