ayıklama harekatı mı? | " /> ayıklama harekatı mı? | "/>

En Sıcak Konular

Devletin zirvesinde ayıklama harekatı mı?

26 Haziran 2009 14:51 tsi
Devletin zirvesinde ayıklama harekatı mı? Murat Yetkin bugün dikkat çekici bir olaslığı gündeme taşıdı: "Yoksa Başbuğ’un asker içinde bir çalışma yaptığını açıklayan Erdoğan, kendi partisi içinde de bir ayıklama çalışması mı yürütüyor, tam da Kongre öncesi?"

Murat Yetkin / Radikal'daki köşe yazısından ilgili kısım

Erdoğan, Başbuğ ile arayı bozmak istemiyor

Başbakan’ın dün kısa basın toplantısında iki defa söylediği yeni bir durumla karşı karşıyayız. Ne dedi Başbakan? “Savcılık gerekli çalışmayı yapacağı gibi, bizler de gerekli çalışmaları yapacağız. İnanıyorum ki, Silahlı Kuvvetlerimiz de gerekli çalışmaları yapacak. Çünkü Silahlı Kuvvetler içinde bu tür gayret, çaba var mı, yok mu? Orada da bu çalışmaların yapılması gerekiyor”.
Erdoğan sonra ekliyor: “Silahlı Kuvvetler içerisinde ne gibi çalışma yapılması gerektiğini de başta Genelkurmay Başkanımız olmak üzere hepsi zaten gayet iyi biliyorlar ve gerekli çalışmayı da yaptıkları inancındayım.”
Böyle bir ilanı ilk kez duyuyoruz. Başbakan, Genelkurmay içinde yapılan bir cuntacı avından söz ediyor adeta.  Bu konunun Erdoğan ile Başbuğ arasında 16 Haziran’da, ayrıca izleyen temaslarda ele alındığını var saymak mümkün artık. Bugünkü basın toplantısında da konu olacaktır.
Bu durumda Ağustos başındaki Yüksek Askeri Şura’ya olabildiğince dikkatle bakmak gerekiyor. Üstelik Albay Dursun Çiçek’e de kilitlenip kalmamak gerekiyor. Belki ruhumuz duymadan daha üst rütbelerde önemli değişiklikler gerçekleşebilir.
Hükümeti zorlayan AK Partililer?
Günlerdir hükümetin son dönemde askerle yakın mesai içine girmesinin hem askere yakın,
hem de hükümete yakın bazı çevrelerde ‘denklemin dışında kalma’ rahatsızlığına yol açmış olabileceğini, bir komplo varsa eğer, köklerinin buralarda aranması gerektiğini yazıyorum.
Dün benzer bir görüşün Yeni Şafak’ta Yasin Doğan imzalı köşede görmek ilginç oldu. Yasin Doğan, Başbakan Erdoğan’ın en yakın danışmanlarından, ‘muhafazakâr demokrat’ yaklaşımın müellifi Dr. Yalçın Akdoğan’ın yazılarında kullandığı bir isim.
Doğan imzalı yazının iki özelliği var. Birincisi, Orgeneral Başbuğ’a eşi görülmemiş övgü ve takdirler sıralanıyor. Yazıda Başbuğ’un TSK’yı ‘durumdan vazife çıkaran bir anlayış yerine, asli fonksiyonları başarıyla yürüten bir anlayışa çekmeye çalışan’, ‘konuşmalarında güçlü demokrasiye bağlılık mesajı veren’, ‘hükümetle diyaloga ve uyuma önem veren’, ‘ezber bozan’ bir komutan.
Yazıda şu saptamalar da ilginç: “Hem AK Parti’yi askere karşı kışkırtanlar, hem de askeri AK Parti’ye karşı kışkırtanlar karşılıklı olarak ‘had bildirilmesini’ istiyor. Danışmana göre ‘asker-sivil ilişkilerinin normalleşmesi ve çağdaş demokratik standartlara ulaşılması’ sürecine zarar veren bu yaklaşımın askeri zorlayan tarafında ‘muhalefeti askere yüklemek isteyenler’ var.
Peki hükümeti kimler zorluyor? Kimi yorumcuların yazdığı gibi Fethullah Gülen hareketi mi? Yasin Doğan’ın yanıtı yazıda: “AK Parti çevresinden bunu zorlayanlar, askerin gücünün kırılmasını demokrasi için olmazsa olmaz görüyorlar.”
Kim bu AK Parti çevrelerinde yer alanlar?
Bu önemli bir özeleştiri? Yoksa Başbuğ’un asker içinde bir çalışma yaptığını açıklayan Erdoğan, kendi partisi içinde de bir ayıklama çalışması mı yürütüyor, tam da Kongre öncesi?



Bu haber 1,333 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,582 µs