En Sıcak Konular

Erdoğan: Türkiye, 600 yıldır Avrupalı

26 Haziran 2009 13:18 tsi
Başbakan Erdoğan, Belçika'da yayımlanan Le Soir gazetesi için yazdığı yazıda Türkiye'nin 600 yıldır Avrupalı olduğunu öne sürdü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Belçika'nın yüksek tirajlı gazetesi "Le Soir"ın "Serbest Kürsü" sayfasında yayımlanan yazısına, bugün insanlığın ekonomik kriz korkularıyla yaşadığını; ekonomik yapıların çökmesi, işsizlik, toplumsal uyum sorunları, küresel güvenlik risk ve tehditleri gibi unsurlar karşısında, mevcut bölgesel ve uluslararası kurumların yararlılığının sorgulandığını ifade ederek başladı.

''Oysa elimizde, geçmişten dersler almasını bilen küresel bir sistem ve uluslararası yapılar var" ifadesini kullanan Erdoğan, yaşanan ekonomik krizin, mevcut düzenin sağlamlığı sayesinde bir felaket haline gelmediğini belirtti.

"Bugünkü durum ideal olmaktan uzak kalsa bile", en güçlü ekonomiye sahip ülkelerin, Dünya Bankası'nın, IMF'nin ve uluslararası kurumların aldıkları ortak önlemlerin önemi üzerinde duran Başbakan Erdoğan, "hukuka, ekonomik dayanışmaya dayalı demokratik, laik bir platform oluşturan" AB'nin de küresel sistemin bir parçası haline geldiğine işaret etti.

AB'nin bu başarısında, diğer Avrupa ülkeleri ile oluşturduğu ilişkilerin anahtar önemine değinen Erdoğan, AB'nin genişleme ve derinleşme stratejisi kapsamında, farklılıklar içinde birlik yarattığını belirtti.

AB'nin bu stratejisi kapsamında, Avrupa'nın doğu yamacının büyük ülkesi Türkiye'yi de üyeleri arasına katma iradesi bulunduğunu, 60'lı yıllardan beri hükümetlerin ve yöneticilerin bu stratejiyi uygulayarak Türkiye'nin tam üyeliğine yönelik adımları hızlandırdıklarını kaydeden Erdoğan, "Türkler 600 yıldır Avrupa genel denkleminin bir parçasını oluşturuyor" ifadesini kullandı.

Bir imparatorluktan; hukuk devleti ilkelerine dayalı demokratik, laik ve sosyal bir cumhuriyete dönüşen, bu gelişimini başka yerde değil, Avrupa'da gerçekleştiren Türkiye'nin, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'daki hemen her yapılanmada yer aldığını hatırlatan Erdoğan, "Doğu'dan bakınca Türkiye bir Avrupa ülkesidir" ifadesine yer verdi.

Batıdan Türkiye'ye bakıştaki hataların düzeltilmesi işinin bütün Avrupalı aydınlara düştüğünü belirten Başbakan Erdoğan, "Türkiye'nin AB'ye katılımının iki taraf için de tarihi ve stratejik önemi" üzerinde durarak, "Bu katılım ile 778 bin metrekarelik bir istikrar alanı AB ile bütünleşecek, Avrupa'nın 6., dünyanın 17. büyük ekonomisi, 70 milyonluk iyi yetişmiş, çalışkan ve dinamik nüfusuyla AB'ye katılacak" açıklamasında bulundu.

"Türkiye, Avrupa'nın geleceğinin garantörü olacak" diye yazan Erdoğan, böylece, ırk, dil ve din farklılıklarının ortak güç olduğunun görüleceğini ifade etti.

AB'yi oluşturan yöneticilerin, Türkiye'nin NATO'ya girişinin yararlarını da gördüklerini hatırlatan Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin AB çevresinde veya dışında değil, AB bünyesinde yer alması gereğine olan inancı vurgulayarak, "Bu katılımın gerçekleşmesi bugün, 1963'te olabileceğinden daha kolay, yararları da daha fazla olacak" ifadesini kullandı.

Dış politika ve ekonomide büyüyen bir güç olan Türkiye'nin bugün, ekonomik krize rağmen ışık saçan, güven veren, güvenli, halkına ve bölgesine refah sağlayan, AB'ye siyasi, ekonomik ve adli uyumunu hemen hemen tamamlamış bir ülke olduğunu kaydeden Erdoğan, Türkiye'nin AB'ye güç katacağını vurguladı.

Türkiye'ye bakış açılarının "güncelleştirilmesi" gereği üzerinde duran Erdoğan, önyargılardan uzaklaşılması, gerçeklerin görülmesi çağrısında bulundu.

"Dünyanın en büyük 20 ekonomisi yeryüzünün geleceğini tartışırken Türkiye de o masada yer alıyor" diyen Erdoğan, güvenlik, refah, köktendinciliğe ve ırkçılığa karşı mücadele, enerji gibi konular gündeme geldiğinde de her zaman Türkiye'nin var olduğuna dikkati çekti.

Bilim dünyasının bu gerçekleri iyi gördüğü bir dönemde, Avrupa'nın bazı bölgelerinde siyaset dünyasının, Türkiye'nin AB'ye katılımına karşı olumsuz yaklaşımının desteklenemeyeceği mesajını veren Erdoğan, Türkiye'nin bugün zaten Avrupa ile öncelikli ve özel ilişkiler içinde bulunduğunu, ancak potansiyelinden tam olarak yararlanılması için tam üyeliğin gerçekleşmesinin gerektiğini bildirdi.

aa



Bu haber 646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,880 µs