bir soru yetiyor | " /> bir soru yetiyor | "/>

En Sıcak Konular

Tek bir soru yetiyor

26 Haziran 2009 11:45 tsi
Tek bir soru yetiyor 'Amiral Gemisi'nin kaptanına çok kritik bir soru geldi

İsmet Berkan / Radikal

Ertuğrul Özkök'e itirazlarım var

Anayasamızın geçici 15. maddesinin ansızın gündeme gelmesi, dün Hürriyet gazetesi genel yayın yönetmeni Ertuğrul Özkök’ün köşesinin konusuydu. Özkök yazısında 12 Eylül’le hesaplaşmak isteyenlerin 11 Eylül ve öncesini de düşünmesi gerektiğini, hatta daha da ileri giderek 12 Eylül öncesinin kanlı ortamının ‘hesabını vermesi’ gerektiğini söylüyor. Özkök, CHP’nin başını çektiği geçici 15. maddeyi kaldırma girişimine tümden karşı.

Özkök, bu yazıda anlattığı fikirlerini daha önce de birkaç kez yazdı. Yani bu anlamda yazılanlar yeni değil, ilk kez okumuyoruz.

Ancak bu kez, belki de ilk kez, geçici 15’in kaldırılması ihtimali belirdi. O yüzden Özkök’ün fikirlerine olan itirazlarımı yazmak ve girişimi desteklemek istiyorum.

***
Bir şey doğru. 11 Eylül günü akan kan 12 Eylül sayesinde kesildi.

Yaşım yetmediği için arkadaşlarım öldürülmedi, onların cenazelerine katılmak zorunda kalmadım ama o korkuyu İstanbul’da çok yakından yaşadım.
Teröre kurban giden arkadaş cenazesine katılmadım ama 12 Eylül’e iki tanıdığımı kurban verdim. İşkence ve ona bağlı sebeplerle acılar içinde kıvranarak öldüler. Onları hiç unutmadım.
Özkök’ün işkenceleri savunduğunu düşünmüyorum elbette, eminim onun da çok sayıda yakını işkence tezgâhlarından geçti, kendisi bizzat 12 Eylül rejiminin basın üzerinde uyguladığı dehşetengiz sansürü yaşadı, çalıştığı dergi kapatıldı.
Özkök, elbette işkenceyi ve işkenceciyi savunmuyor ama 12 Eylül yönetiminin hâlâ sahip olduğu ayrıcalıkları savunuyor. Eğer 12 Eylül, Özkök’ün de dediği gibi iyi bir şey yapmışsa, bir Anayasa maddesiyle korunmasına, dönemin yöneticilerinin Anayasa maddesiyle sağlanan bir yargı dokunulmazlığından yararlanmasına da gerek olmamalı. Eğer haklılarsa, yaptıkları her şeyi, verdikleri her emri, imzaladıkları her kağıdı savunabiliyorlarsa, bunu bağımsız Türk yargısı önünde de yapabilirler esas olarak.
Bilmeyenler veya hatırlamayanlar için Anayasamızın geçici 15. maddesini aktarmak istiyorum izninizle:
“12 Eylül 1980 tarihinden, ilk genel seçimler sonucu toplanacak Türkiye Büyük Millet Meclisinin Başkanlık Divanını oluşturuncaya kadar geçecek süre içinde, yasama ve yürütme yetkilerini Türk milleti adına kullanan, 2356 sayılı Kanunla kurulu Millî Güvenlik Konseyinin, bu Konseyin yönetimi döneminde kurulmuş hükümetlerin, 2485 sayılı Kurucu Meclis Hakkında Kanunla görev ifa eden Danışma Meclisinin her türlü karar ve tasarruflarından dolayı haklarında cezaî, malî veya hukukî sorumluluk iddiası ileri sürülemez ve bu maksatla herhangi bir yargı merciine başvurulamaz.
Bu karar ve tasarrufların idarece veya yetkili kılınmış organ, merci ve görevlilerce uygulanmasından dolayı, karar alanlar, tasarrufta bulunanlar ve uygulayanlar hakkında da yukarıdaki fıkra hükümleri uygulanır.”
Madde, gördüğünüz gibi sadece 12 Eylül’ün beş kişilik MGK’sına değil, o dönemde görev yapmış hükümetlerden Danışma Meclisi üyelerine ve asker-sivil bütün kamu görevlilerine sonsuz bir dokunulmazlık tanıyor.
Çok basit bir örnek vereyim:
O dönemde henüz 18 yaşını doldurmamış genç bir insanı astık alel acele.
Bu idamı onaylayanlar, infaz edenler suç işlemedi mi sizce?
Böyle binlerce örnek sıralanabilir. 12 Eylül’ün yarattığı insani dramlar, haksızlıklar, yasa dışılıklar, yolsuzluklar, kayırmalar...
Kaldı ki, eminim Ertuğrul Özkök de biliyor, 11 Eylül günü akan kanın 12 Eylül günü nasıl olup da bıçakla kesilmiş gibi durduğunu da başta darbenin devirip hapse attığı Süleyman Demirel olmak üzere pek çok insan merak ediyor.



Bu haber 1,498 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,443 µs