En Sıcak Konular

Baykal'a darbecilik testi

26 Haziran 2009 11:28 tsi
'CHP samimiyse darbenin dayanağı 35. maddeyi değiştirelim'

CHP lideri Deniz Baykal, 12 Eylül darbesini yapanların yargılanmasının önünü açacak geçici 15. maddenin değiştirilmesini gündeme getirdi. İktidar ve muhalefet, darbecilerin yargılanması konusunda fikir birliği sağlasa da askerî darbelere dayanak teşkil eden yasa maddesi hâlâ yürürlükte.  
 
12 Eylül dahil bütün askerî müdahalelerin dayanağı olan İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesi, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne 'koruma ve kollama' görevi veriyor. Meclis Anayasa Komisyonu üyesi Ayhan Sefer Üstün, "CHP samimi ise 35. maddeyi değiştirelim." önerisinde bulundu. Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da bu maddenin TSK'nın sivil otoritenin emrinde hareket edeceğini belirginleştirecek şekilde değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Kuzu, üzerinde çalışılacak anayasa değişikliği paketinde bu maddenin yer almasını istedi. Maddenin askerî darbelere cevaz vermediği halde yanlış yorumlanarak istismar edildiğini dile getiren Kuzu, Silahlı Kuvvetler'in sivil otorite olan hükümet tarafından görevlendirilmesi durumunda 'koruma ve kollama' yapabileceğini kaydetti. Söz konusu maddeye 'hükümetin emriyle hareket edileceği' şeklinde net ifadelerin yerleştirilmesi durumunda sorunun ortadan kalkacağını savundu.

AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün ise 35. maddede yer alan "koruma kollama" göreviyle ilgili farklı bir öneride bulundu. Üstün, bu görevin yasa ile TBMM'ye tevdi edilmesini istedi. Cumhuriyet'in koruyucusunun milli irade olduğunu belirten Üstün, "Biz askerî darbelere karşı olan bütün düzenlemeleri destekliyoruz. Antidemokratik yasaların ayıklanması için destek vermeye hazırız. CHP samimi ise sadece 15. madde ile yetinmez. 35. madde değişikliğine de yanaşır." ifadelerini kullandı.

27 Mayıs'ta konuldu

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) İç Hizmet Kanunu, 27 Mayıs darbesinden sonra 1961 yılının Ocak ayında yasalaştı. Kanunun 35. maddesi, daha sonraki askerî darbe ve müdahalelere yasal zemin oluşturdu. Maddede şu ifade yer alıyor: "Silahlı Kuvvetler'in vazifesi; Türk yurdunu ve Anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti'ni kollamak ve korumaktır."

zaman



Bu haber 541 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,516 µs