7 kritik kararı | " /> 7 kritik kararı | "/>

En Sıcak Konular

Askeri savcının 7 kritik kararı

26 Haziran 2009 09:52 tsi
Askeri savcının 7 kritik kararı Askeri Savcılığın belge ile ilgili verdiği takipsizlik kararında ‘yetkilerini aştığı, yeterli şüphe ilkesini çiğnediği, delil takdirine girdiği, görevi savsadığı’ gibi hukuksal itirazlar geldi.

Emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek, Star’a yaptığı açıklamada ‘Askeri Savcılık tartışma konusu belge ile ilgili Deniz Piyade Kurmay Albay Dursun Çiçek hakkında verdiği takipsizlik kararında kanaatimce yasal yetkilerini aşmıştır’ dedi.

Petek’in askeri savcılık soruşturmasında tespit ettiği bazı eksiklikler şöyle:

SAVCILIK DELİL TAKDİRİ YAPTI

Savcılık delil takdirine girmiştir. Dava açmak için kanunun aradığı yeterli delildir. Delillerin takdiri ve değerlendirilmesi sonucu karar vermek mahkemenin görevidir.

YETERLİ ŞÜPHE ARAMADI

Ceza Muhakemesi Kanunu 170 ve 172. maddeleri gereği Cumhuriyet Savcıları delil takdirine girmeden yeterli şüphe elde edilmesi halinde kamu davası açmakla yükümlü.

SAVCI YETKİ AŞIMI YAPTI

Askeri savcılık delilleri sıralamakta, delilleri tartışmakta, hatta resmi kurumlardan polis kriminal raporu üzerine özel bilirkişi raporu almakta bu kadar delili yeterli şüphe olarak görmeyip takipsizlik kararı verebilmektedir. Bu yetki aşımıdır.

ÜÇ RAPORU YETERLİ GÖRMEDİ

Askeri Savcılığın söz konusu belge hakkında, Adli Tıp Kurumundan, Jandarma Kriminal’den, TÜBİTAK’tan, Emniyet Kriminal’den ve özel bilirkişiden raporlar aldığı ifade edilmektedir. Bu raporlar fotokopi üzerinde yapılmış olmasına rağmen, Albay Dursun Çiçek’in imza örnekleriyle benzerlikler olduğu, hatta imzanın Çiçek’e ait olduğuna dairdir. Ama savcılık bunları yeterli delil saymadı.

GÖREVİNİ SAVSAKLADI

Askeri savcılık soruşturmayı savsamış ve belgenin basına yansımasından beş gün sonra Albay Çiçek’in evinde arama yaptırmıştır.

ÖNCEDEN KANAAT AÇIKLADI

Askeri savcılık daha inceleme yaptırmadan kamuoyuna kanaat açıklamış olması soruşturma üzerindeki şüpheleri artırmaktadır.

FARKLI İMZA DAVAYA YETERLİ

Dursun Çiçek’in askeri savcılıkta daha önceki imzalarından farklı imza kullanması şüpheyi artıran kamu davası açılmasını yeterli hale getiren bir ek delildir. ‘Araştırmaya gerek görülmemiştir’ denilmesi savcının yorumudur. Savcı bu konuda yoruma girerek delil takdirine girmiştir. Kendini mahkeme yerine koyarak, hakim gibi karar vermiştir.

star



Bu haber 478 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,425 µs