En Sıcak Konular

74 profesöre CIA'dan limitsiz kredi kartı!

26 Haziran 2009 09:48 tsi
74 profesöre CIA'dan limitsiz kredi kartı! ABD istihbaratının, İran'da, 75 milyon dolarlık bütçe ayırarak yılbaşından bu yana yürüttüğü 'soft devrim' hareketi çökertildi. İran haber ajansı Mehr, projeyi ikisi kamuoyuna deşifre edilen 4 profesörün yürüttüğünü duyurdu.

İran'da 12 Haziran seçimlerinden bu yana yapılan gösteriler sü-rerken, kargaşanın ana nedeni olarak öne sürülen bir iddia gözleri CIA'ya çevirdi. İran'ın yarı resmi haber ajansı Mehr, CIA'nın 2009 yılının başından bu yana İran'da 'yumuşak devrim' (soft revolution) yürüttüğünü iddia etti. Mehr'e göre, CIA, bu “yumuşak devrim” projesi çerçevesinde, Dubai'den yönetilen ve İranlılarla ABD arasında birebir ilişkiyi sağlayan bir “network” ağı kurmuştu. Amaçlanan, bu ağ aracılığıyla İran'da muhalefeti yükseltmek, bir renkli devrim yapmaktı.

AMAÇ HÜKÜMETE BASKI

Bu işin başarılması için; sivil toplum kuruluşları, sendikalar tarafından düzenlenecek şiddet içermeyen gösteriler, sivil itaatsizlik İran'ın her tarafına yayılarak hükümet üzerinde baskı oluşturulacaktı. Mehr'e göre, muhalifler acele edince proje daha 32 milyon dolar harcanmışken çöktü.

Mehr haber ajansına göre, bu projeyi CIA adına dışarıdan yürütenler, Woodrow Wilson Vakfı, Soros Vakfı, Açık Toplum Enstitüsü, AIPAC, Türkiye, Azerbaycan, BAE ve Kuveyt'teki CIA ajanlarıydı.


BİLİMADAMLARI HEDEF

İran'ın içindeyse CIA, destek alabileceği bilim adamları, sanatçılar, sporcular ve daha pek çok kişinin yer aldığı bir liste hazırlamıştı. Bu listede yer alanlardan 10-15 kişi bilimsel, sanatsal ve başka amaçlı toplantılara katılmak üzere ABD'ye davet edildiler.

Kendilerine Dubai kaynaklı kredi kartları verildi. Masraflarını bu kartlarla karşıladılar. Karşılığında da kendilerinden İran'ın ekonomik, sosyal ve siyasi durumu hakkında raporlar yazmaları istendi. İran'ın içinde bu işi CIA bağlantılı olarak 4 kişi yürütüyordu. Bunlardan ikisi HIV virüsü ve AIDS konusunda uzman olan Dr. Arash ve Dr. Kamyar Alaei kardeşlerdi. Bu dört kişi yakalandı ve tutuklandı. Gözaltına alınan pek çok kişi ise yeterli kanıt olmadığı için serbest bırakıldı. Önümüzdeki günlerde bu yakalanan kişilerin kaydedilen ses kayıtlarının yayınla-nacağı bildirildi.


Obama sözleriyle yanlış yaptı


İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Batılı ülkelerin seçimlere ilişkin sözlerini eleştirerek, içişlerine karışılmaması çağrısında bulundu. Ahmedinejad, Batı'ya hitaben, 'Dünyaya hükmetme dönemi artık geride kaldı. Batılı ülkeler, gözlerini açıp dünyadaki değişimi görsünler' dedi. ABD Başkanı Barack Obama'nın seçim sonrasındaki gelişmeler hakkındaki sözlerine ilişkin olarak da Ahmedinejad, "Sayın Obama, o sözleri söylemekle yanlış yaptı. Obama'ya soruyoruz, niçin bu tuzağa düştünüz, söylediklerinizi sizden önce Bush da söylüyordu. Bu, nasıl bir tarz ki İran halkıyla konuşuyorsunuz. Onlar 70 milyonun karşılarında olduklarını bilmiyorlar" dedi.


70 profesör tutuklandı iddiası


Muhalefet lideri Mir Hüseyin Musavi'ye yakın internet sitesinde yer alan açıklamada, dün 70 profesörün güvenlik güçlerince tutuklandığı iddia edildi. Ancak, yabancı ajansların yerli bazı haber sitelerini kaynak göstererek 70 profesörün tutuklandığı yönündeki haberlerinin gerçek olmadığı bildirildi. Fars Haber Ajansı, cumhurbaşkanı adaylarından Mir Hüseyin Musavi'nin dün bir grup öğretim görevlisiyle görüştüğünü, ancak bu görüşmeye katılanların hiçbirinin gözaltına alınmadığını duyurdu. Tahran yönetimi, yalan haberlerle halkın tahrike teşvik edildiğini açıklamıştı.


Musavi: Baskı altındayım


Mir Hüseyin Musavi yaptığı açıklamada, seçim sonuçlarına itirazını geri çekmesi için baskıya uğradığını bildirdi. Öte yandan, Musavi'nin eşi Zehra Rahnavard'un dün gözaltına alındığı iddia edildi. Rahnavard önceki gün internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, "İranlıların haklarını korumak için yasal protestolara devam etmek benim görevim" demişti. Rahnavard, "protesto gösterilerinde çok sayıda siyasetçi, halktan insanın tutuklanmasından derin üzüntü duyduğunu ve tutuklananların derhal serbest bırakılmasını istediğini" kaydetmişti.

yenişafak



Bu haber 1,054 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,562 µs