En Sıcak Konular

Erdoğan'a suikast planı için ne dediler?

26 Haziran 2009 08:04 tsi
Erdoğan'a suikast planı için ne dediler?

Ergenekon soruşturmasında dün iki önemli isim, emekli Orgeneral Bir ve eski MİT’çi Gündeş şüpheli sıfatıyla ifade verdi.Sorulan sorular kritikti:

Başbakan Erdoğan’a yönelik suikast girişimi planı ve 28 Şubat süreci...

Ergenekon soruşturması kapsamında eski Genelkurmay II. Başkanı Çevik Bir ve eski MİT İstanbul Bölge Başkanı Nuri Gündeş şüpheli sıfatıyla ifade verdi. Bir ve Gündeş’e Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik suikast planı ve 28 Şubat sürecine dair sorular yöneltildiği öğrenildi. Soruşturmayı yürüten savcıların isteği doğrultusunda Bir ve Gündeş, İstanbul Adliyesi’nin Levent’teki ek hizmet binasına geldi. Burada Ergenekon savcılarının çalışması için tahsis edilen bölüme alınan Bir ve Gündeş Ergenekon savcıları tarafından sorgulanmaya başlandı.

1.5 saat ifade verdi

Bir, soruşturmayı yürüten savcılardan Zekeriya Öz’e 1,5 saat ifade verdi. İfadesinin ardından Büyük Kulüp Genel Sekreteri olan avukatı Mehmet Seven Dinçler ile birlikte binadan ayrılan Çevik Bir, ısrarlı sorulara rağmen açıklama yapmadı. Avukat Dinçler, gazetecilerin sorusu üzerine, müvekkilinin ‘’28 Şubat sürecine ilişkin bilgisine başvurulduğunu’’ bildirdi. Öğle saatleri olmasına rağmen basın mensuplarına ‘’İyi akşamlar’’ diyen Bir, daha sonra aracına binerek adliyeden ayrıldı. Orgeneral Çevik Bir’in adı, 20 Temmuz’da görülmeye başlayacak 2. Ergenekon İddianamesi’nde tam 13 kez geçiyor.

22 sayfalık doküman

İddianame eklerinde, “örtülü faaliyetler Çevik Bir dokümanı” adlı 22 sayfalık bir belge var... Söz konusu doküman, sanıklar Doğu Perinçek, Ümit Oğuztan ve Veli Küçük’ten ele geçirilen belgelerden oluşuyor. İddianamede Çevik Bir’in ismi ilk olarak Levent Ersöz’ün Bedrettin Dalan ile yaptığı görüşmede geçiyor. Dalan’ın, 28 Şubat öncesi Çevik Bir ile oturup konuştuğunu, Çevik Bir’in dört saat not aldığını ve bunları bilgi notu şeklinde karargahındaki generallere dağıttığını söylediği belirtiliyor.

28 Şubat döneminin mimarlarından biri olan Çevik Bir, o dönemi “Demokraside balans ayarı yaptık” sözleriyle anlatmıştı. Çevik Bir’in adı eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek’e ait olduğu ileri sürülen “Darbe Günlükleri”nde de sık sık geçiyor. Günlüklerde, Bir’in aynı süreçte eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Salim Dervişoğlu ile kavga ettikleri öne sürülüyor.

‘Anafor ile Ergenekon birleştirilsin’

İzmir’de Ahmet Tekin Baykal liderliğindeki organize suç örgütüne yönelik düzenlenen ‘’Anafor’’ isimli operasyona ilişkin davaya bakacak İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın ‘’Ergenekon’’ davasıyla birleştirilmesini talep etti.

Yarbay Dönmez, bugün askeri mahkemeye çıkıyor

Yarbay Mustafa Dönmez bugün Ergenekon soruşturması kapsamında askeri mahkemeye çıkacak. Dönmez askeri malzemeyi saklamakla suçlanıyor. Yarbay Dönmez’in Sapanca İlçesi’ndeki evine Ergenekon soruşturması kapsamında yapılan baskında el bombaları ve silahlar ele geçirilmişti.

ÇAKICI’YI ÖPÜYORUM’ DEMiŞTi...

MİT’in eski İstanbul Bölge Başkanı Nuri Gündeş’e 3 Kasım 1996 günü Susurluk’ta meydana gelen kaza ile iddia olunan Ergenekon terör örgütü arasındaki bağlantı soruldu. Gündeş’e, 28 Şubat’a yönelik sorular da yöneltildiği öğrenildi. Gazeteci Hrant Dink cinayetinin ardından “Derin Devlet”in tartışıldığı bir televizyon programına katılan Gündeş, ilginç açıklamalarda bulunmuştu.

Ermeni terör örgütü ASALA’ya yönelik operasyonlara değinen Gündeş, “ASALA operasyonunda, devletin ulaşamadığı yerlerde savaş veren insanlar olarak biz oraya gittik. Ben değil ama ekibim gitti. Bunu derin devlet olarak izah etmek mümkün” demişti.

Çakıcı beni dinliyorsa...

Gündeş, Dink’in katillerinin kendilerine Abdullah Çatlı’yı örnek aldıklarının hatırlatılması üzerine de “Gelelim Abdullah meselesine...” diye girdiği lafı cezaevinde bulunan organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı’ya getirerek, “Bir mecmuada bana Çakıcı’yı sordular, ‘Ben Devlete sonradan sıkıntı olacak kişilerle pek iş yapmadım’ dedim.

Bana mektup yazdı hapishaneden. Şimdi dinliyorsa yanaklarından öperim, devlete eğer hizmeti varsa. Ben onu kasdetmedim” demişti. Şişli Cumhuriyet Savcılığı, Gündeş hakkında “Suçluyu övmek”ten soruşturma başlatmıştı. Savcılık Gündeş hakkında suç unsuru bulunmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı vermişti.

bugün



Bu haber 653 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,586 µs