En Sıcak Konular

Rusya'da ölümlerin yarısı alkolden

25 Haziran 2009 18:06 tsi
Uluslararası kamu sağlığı uzmanları ekibi tarafından Rusya genelinde yapılan yeni bir araştırma, ülkede 15-54 yaş arasındaki ölümlerin yüzde 50'sinden fazlasına alkolün neden olduğunu ortaya koydu.

Rus, İngiliz ve Fransız araştırmacılar tarafından hazırlanan ve İngiltere'deki "Journal of Lancet" adlı tıp dergisinde yayımlanan raporda, söz konusu yaş aralığındaki ölümlerin yüzde 52'sinin alkolden kaynaklandığı vurgulandı.

Raporda elde edilen sonuçların, Rusya genelinde 1990-2001 yılları arasında 3 sanayi kentinde genç ve orta yaştaki 49 bin ölümle ilgili araştırma sonucu çıktığı kaydedildi.

Araştırma raporunu kaleme alan Rusya Kanser Araştırma Merkezi Başkanı Prof. David Zaridze, yaptığı açıklamada, dağılan Sovyetler Birliği'nin son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov döneminde alkol yasağının etkisiz hale geldiği 1987 yılından itibaren alkol tüketiminin giderek arttığını belirterek, "Bu artış da bugün yaşıyor olabilecek en az 3 milyon Rus'un hayatına mal oldu. Bu, savaş kayıplarıyla aynı benzer bir rakam" dedi.

Zaridze, Rusya'daki alkol tüketiminin 1987-1994 arasında iki katına çıktığını belirterek, "Rusya'daki ölüm ve alkol tüketimi dinamiklerine bakarsanız, alkol tüketimi arttıkça ölüm oranlarının da arttığını, alkol tüketimi düştükçe ölüm oranlarının da düştüğünü net şekilde görürsünüz" ifadesini kullandı.

Bilim adamlarının 1980'lerin sonu ve 1990'ların başındaki sosyal ve ekonomik şokların insanların daha fazla alkol tüketmesine neden olduğuna dikkat çektiğini söyleyen Zaridze, "Alkol tüketimi her zaman yoksullukla ilintili, sosyal krizlerle bağlantılı. Eğer ölüm istatistiklerine bakarsak tüm bunların ülkedeki sosyal kriz ve sosyal istikrarsızlıkla paralel şekilde geliştiğini net şekilde görürüz" diye konuştu.

Raporda, Rusların kişi başına yıllık alkol tüketiminin dünya genelindeki ortalamanın iki katı olan 6,2 litre saf alkole eşit olduğu kaydedildi.

Zaman



Bu haber 684 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,962 µs