kırmızı kitabı -Video | " /> kırmızı kitabı -Video | "/>

En Sıcak Konular

Gizli ordunun kırmızı kitabı -Video

25 Haziran 2009 16:22 tsi
Gizli ordunun kırmızı kitabı -Video İtalya'da binlerce kişinin gözaltına alınmasıyla çökertilen Gladyo'nun ilginç bir kitabı da vardı.

Terör eylemleri, toplum mühendisliği, kaos ve darbelerle bulundukları devletleri perde arkasından yöneten Gladyo'nun çökertilmesi için cesur bir savcı yetti.






SAVCI KIRMIZI KİTABI BULDU

 

İtalyan Gladyatör'ün bu itirafı, Sovyet tehdidine karşı kurulduğu söylenen gizli ordunun aslında bir "kırmızı kitabı" olduğunu ve hançerin de dışarıya değil içeriye dönük durduğunu gösteriyordu. Nitekim Savcı Felice Casson Gladyo soruşturmasını, yıllarca uğraşıp binbir güçlükle giriş izni aldığı askeri istihbarat arşivlerinde "kırmızı kitaba" ulaşmasıyla başlatmıştı.

GLADYO'NUN GÖREV TANIMI

Casson'un bulduğu belgede Gladyo'nun görevi, "olası bir Sovyet işgalinin yanı sıra, bazı siyasi partilerin iktidara gelmesinin engellenmesi ve gücünün kısıtlanması" olarak görünüyor, operasyonların da gayrinizami savaş taktikleriyle ve gizli yapılacağı yazıyordu.

O güne kadar İtalya'da, farklı örgüt ve kurumların üzerine atılan gizemli terör saldırıları ve diğer suçlarla ilgili çok sayıda soruşturma açılmıştı. Ancak gerçekler tam olarak aydınlatılamıyor, buz dağının altına bir türlü inilemiyordu.

Ordu arşivinde ulaştığı belge ile Casson gizli bir ordunun yıllardır ülke siyasetini şekillendirmek için 'savaş' verdiğini de ispatlamış oldu. Hukuki süreç başlatıldı ve ülkede gizli bir iktidarın varlığı Başbakan tarafından İtalyan Senatosuna duyuruldu.

GLADYO'YU 6 YIL ÖNCE KEŞFETTİ

Casson ilk olarak Gladyoyu 1984'te açtığı bir soruşturma ile yakalamıştı. 1972'de üç jandarmanın öldürüldüğü bombalı saldırı olayını mercek altına alan Casson, bombanın sadece ordu tarafından kullanıldığı gerçeğinden hareket ederek o dönemde davanın kapatıldığını tespit etti. Eylemin taşeronunu buldu ve konuşturdu. Bombacı, saldırının askeri istihbarat tarafından planlandığını kaçabilmesi için de neredeyse bütün İtalya'nın seferber olduğunu anlattı.

BAŞBAKAN VE CUMHURBAŞKAN'I GLADYO ÜYESİ ÇIKTI

Bu noktada ilginç bir gelişme yaşandı ve Gladyo'nun hedefi olan Sosyalistler'den eski Başbakan Bettino Craxi, gizli orduyu yalanladı. Ancak Craxi'nin başbakanlığı döneminde Gladio'ya ilişkin bir belgeyi imzaladığı ortaya çıktı. Dönemin Cumhurbaşkanı Cossiga ise belgeleri inkar etmedi ve Gladio'nun üyesi olduğunu itiraf etti.

ASKERİ İSTİHBARAT 5 YIL OYALADI

Bu arada senato ve medya desteğiyle yapılan operasyonlarda cephaneler bulunuyor, itirafçılar çıkarak İtalya'nın 40 yılına damgasını vuran gizli orduyla ilgili bildiklerini anlatıyordu.

Ancak İtalyan askerî gizli servisi binbir bahane ile senato ve savcılığın istediği belgeleri vermiyor, soruşturmanın aksaması için elinden geleni yapıyordu. Bütün bu engellemelere rağmen 1994'e kadar delil toplandı.

GLADYO'NUN NE OLDUĞU 10 YIL SONRA ANLAŞILDI

Ortaya çıkan gerçekler, Gladyo üyesi olduğu anlaşılan bürokrat, siyasetçi ve askerlerin, İtalyan tarihine damga vuran katliamlar, bombalamalar ve suikastlerle bağlantıları herkesi ürküttü. İtalya'da bu süreçte 139 yerde gizlenmiş silahlar bulundu. Aralarında eski bir başbakan, 12 eski bakan ve milletvekillerinin de bulunduğu 7 bin 500 kişi sorgulandı. İtalya ise soruşturma başladıktan tam 10 yıl sonra, kendi yakın tarihinde ne olup bittiğini ve Gladio'nun gerçekte ne olduğunu yeni yeni anlıyordu.

 samanyolu haber



Bu haber 1,048 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,363 µs