Şok ve Rest: 2 olay, 2 tepki! | " /> iyibilgi Ankara" /> Şok ve Rest: 2 olay, 2 tepki! | "/> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Şok ve Rest: 2 olay, 2 tepki!

25 Haziran 2009 14:50 tsi
Şok ve Rest: 2 olay, 2 tepki! Kremlin duvara çarpmış gibi! Büyük şaşkınlık yaşıyor. Tahran ise ‘sinirlenmek üzere’! Biri şok geçiriyor, diğeri rest çekiyor. Peki ne için ve kime? iyibilgi Ankara

Dün iyibilgi detaylarını ve perde arkasını yansıttı. Kırgizistan’ın Manas askeri üssünü ABD’nin elinden alıp, (iddialara göre Rusya’nın katkılarıyla!) sonra fikir değiştirip yeniden ABD’ye vermesi Moskova’yı duvara çarpmış gibi hissettirdi.

Daha önemlisi ise şu. Rusya belli ki bu gelişmeyi görememiş. Yani haberi olmamış. Tabii onlar “şok geçirdik” demiyorlar ama “bizim için beklenmedik oldu” diyorlar.

Rus Dışişleri Bakanlığı’nın “gayr-ı resmi” açıklaması böyle! Rusya için bu yeni durumun anlamı, ABD’nin bölgede askeri gücünü devam ettireceği anlamına geliyor. Üs sivil amaçlı olarak kullanılabilir anlaşmasına rağmen.

Yani Moskova için Kırgizistan ile ABD arasındaki “sivil göndermeli” anlaşma dostlar alış-verişte görsün için yapılmış durumda.

Peki Rusya’nın “resmi” açıklaması ne? O hiç öyle demiyor. Dışişleri Bakanlığı Resmi Sözcüsü Andrey Nesterenko, Kırgızistan’ın kararına Rusya’nın saygı duyduğunu, bağımsız bir ülke olarak kendi karar verebileceğini” dillendiriyor.

Peki hangisi gerçek. Elbette ilki. Yani Rusya beklenmedik bir durum karşısında hayli şaşkın bir durumda.

Bu ruh hali zaman içinde değişir mi? Evet ama pek ılımlı bir yönde olacağını beklemek rasyonel olmayacak gibi. Muhtemelen Kremlin bundan sonra üstündeki şaşkınlık hissini atıp, bir başka hissiyata yelken açacak.

Ve muhtemelen o duygu, “kızgınlık” olacak!

Diktatörlük nasıl olur gösterirler mi?

İran’daki olaylar zaman zaman hareretlenerek zaman zaman da sönümlenerek devam ediyor. Tahran yönetiminin de bu gelişmelerden memnun olmadığı açık.

İşte dün İslam İnkılâbı Rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamanei “sözün bittiği” yeri gösteren bir konuşma yaptı.

Aslında nispeten uyum ve huzur arayan, herkesten hassasiyet bekleyen konuşmanın bütünü içinde tamamen farklı bir ifade var.

Aynen alalım; "Ben seçimlerle ilgili son gelişmeler sırasında ısrarla yasalara uyulması gerektiğini vurguladım ve İslam nizamı ile halkın her ne pahasına olursa olsun zor karşısında eğilmeyeceğini hatırlattım. Yasaların benimsenmesi olgusunun tam karşısında diktatörlük yer alır. Eğer yasalara uyulmazsa, diktatörlük ruhu kendini gösterir; toplum hayatına akıcılık kazandırılması için yasaların her şeyin üstünde tutulması gerekir".

İşte bu uzun cümle doğrusu hayli korkutucu. Çünkü yasalara uymayanlar “protestocular ve onları destekleyen muhalifler”. Ve zımni olarak bu kesimin yasaları ihlal ettiği söyleniyor.

Bunun devam etmesi halinde ise “diktatörlüğün ruhu”nun kendini göstereceği. İşte bu ruh İran için kısa vadede tatsız gelişmelerin yaşanacağı anlamına gelebilir!

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,614 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,717 µs