En Sıcak Konular

'Korsan' gemisi İstanbul'da

25 Haziran 2009 13:34 tsi
İstanbul'da korsan yayınlara ilişkin operasyonlarda matbaa, gizli depo ve ev aramalarının yanı sıra ilk kez bir gemiye de baskın yapıldı.

Polisin uzun süre peşinde olduğu korsan şebekesinin bir gemiyi üretim üssü olarak kullandığını tespit edilince operasyon karadan denize sıçradı.

Son dönemde İstanbul'daki 4 büyük korsan operasyonunda bandrolsüz yayınlara ilişkin geniş kapsamlı çalışmalar yapan polis, eşine az rastlanan korsan yayın baskı merkezini tespit etti. Teknik takip ile operasyon kapsamında şüphelilerin konuşmalarını belirleyen görevliler İstanbul'daki küçük tonajlı bir gemide korsan yayınların depolandığını ve buradan ihtiyaca göre piyasaya verildiğini belirledi. Tespitler doğrultusunda harekete geçen polis, operasyonun kara ayağında Anadolu Yakası'ndaki bazı ilçelerde çok sayıda adrese baskın yaparak korsan CD'leri topladı. 20 bin civarında "master" olarak tabir edilen ana kopya CD ve kopyalama cihazları ele geçirildi. Kadıköy, Pendik, Kartal ve Üsküdar'da örgütlü olarak CD korsancılığı yaptıkları iddia edilen 9 kişi gözaltına alındı. Baskınlarda 7 adet çoğaltım cihazına el konuldu.

Güvenlik Şube Müdürlüğü görevlilerinin operasyon öncesinde yaptıkları teknik takip ile şüphelilerin kendi aralarında bir gemiden bahsettikleri ve korsan CD'leri bu gemiden aldıklarını söyledikleri tespit edildi. Polisin Kartal Sahili'nde yaptığı araştırmalarda adı açıklanmayan bir kuru yük gemisinin korsan CD üretimi ve depolanması için kullanıldığı ortaya çıktı. Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı iki adet bot ile gemiye operasyon yapan görevliler her tarafı didik didik aradı. Az sayıda korsan CD ele geçirilirken gemi sahibinin verdiği ifadeler dikkat çekti. 1 Milyon dolar değerindeki geminin sahibi, gemiyi 6 ay önce aldığını ve teslim aldığında içinin CD dolu olduğunu belirtti. Alınan ifadeler doğrultusunda geminin eski ve yeni sahibi gözaltına alındı. Geminin eski sahibi Yasin Ş.'nin aynı zamanda teknik takip altında tutulduğu öğrenildi.

Kadıköy'deki aramalar sırasında korsan CD üreticilerinin polisten korunmak için nasıl önlem aldıkları da ortaya çıktı. Şebeke üyelerinin CD dağıtımını güvenli şekilde sağlamak için internet sitesi kurdukları ve sadece üyelik yoluyla girilebilen siteden siparişle mal sattıkları tespit edildi. Ayrıca sitenin işletildiği iş yerine giren polis tavandaki lambanın arkasından çatıya çıkan gizli bir yol bulunduğunu belirledi. Çatı katının korsan CD'lerin saklanması için kullanıldığı belirlendi. İş yerine yapılan baskında ele geçirilen korsan CD'lerde dikkat çeken özelliklerden biri de geniş bir müzik arşivi olması oldu. Eski tarihli müzik albümlerinden günümüze kadar çok sayıda sanatçının müzik albümlerinin bulunduğu arşive el konuldu.


-ZAMBAK'TAN KORSANLA MÜCADELEDE EDEN POLİSE ÖDÜL-

Öte yandan İstanbul'daki başarılı korsan CD operasyonlarının ardından yayın kuruluşları da harekete geçti. Güvenlik görevlilerinin çalışmalarına destek olmak için Güvenlik Şube Müdürlüğü yetkilileriyle görüşen Zambak Yayınları yetkilileri, operasyonlardan sorumlu müdür Avni Usta ve İlyas Burunak'a teşekkür plaketi verdi. Yayıncı ve polis birimlerinin 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul Projesi öncesinde korsan yayınlara ilişkin birlikte hareket etmesine dikkat çekildi. Polisiye tedbirlerin yanı sıra yasal düzenlemelerin önemi de vurgulandı. Ele geçirilen korsan CD'lerin İstanbul'da 6 ayrı depoda muhafaza edildiği ve bunun büyük maddi külfet oluşturduğu belirtilerek bir an önce düzenleme yapılması istendi. Ele geçirilen CD'lerin mahkeme süresinde 2 yıl saklanması için 408 bin liralık kaynak ayrıldığı belirtildi.

cihan



Bu haber 672 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,781 µs