Türkiye'nin ilgi alanı kaç km? | " /> Türkiye'nin ilgi alanı kaç km? | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye'nin ilgi alanı kaç km?

25 Haziran 2009 12:01 tsi
Türkiye'nin ilgi alanı kaç km? Hocam, o hesap kısa gelir!.. iyibilgi Ankara

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, göreve geldikten sonra ilk kez TBMM Dışişleri Komisyonu’nun toplantısına katıldı.

Türkiye’nin dış politikasına ilişkin bakışını milletvekilleri ile paylaştı. Çeşitli ülkelerle ve ilişkilerle ilgili bilgiler verdi.

Bunların içinde “özel”, “önemli” bilgiler de vardı ve hatta Bakan Davutoğlu o bilgilerin dışarı sızmaması hakkında ricada da bulundu.

Sonra Türk dış politikasının temeline ilişkin genel bir bakış anlattı..

Dedi ki; "Balkanlar, Kafkaslar, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya. Buralarla ilgili gelişmelere Türkiye kayıtsız kalamaz. Etkin rol alma pozisyonumuz sürecek. Afrika’nın güneyine inip, buradaki ülkelerle ilişkilerimizi daha da geliştireceğiz. Çalışmalar sadece Türki cumhuriyetleriyle sınırlı kalmayacak."

İşte bu noktadan sonra Bakan Davutoğlu bir harita çizdi. "Çizdi" derken benzetme yapmıyoruz. Türkiye’nin ilgi alanına giren bölgeyi rakam vererek, mesafe vererek tanımladı.

O cümle şöyle: “Türkiye’yi merkezine alarak bin millik bir daire çizin, içinde kalan her mesele bizi ilgilendirir!"

İşte sanırız Türkiye’nin bölgesel ve küresel etkinliği/ilgisi bu çerçeveyi hayli aşıyor. Çünkü 1000 mil ancak 1600 Km. ediyor.

Tabii ilk tartışma konusu burası. Bin millik dairenin merkezi neresi? Ankara mı? Yoksa Türkiye’nin sınırları mı?

Eğer Ankara ise bu bin mil, yani 1600 Km. çok ama çok kısa! Şöyle örnekleyelim. Doğu’da Ankara-Van arası 1234 Km! Güney’de Ankara-Hatay arası 681 Km.

Kuzey’de Ankara-Sinop arası 428 Km. Batı’da Ankara-Edirne arası 683 Km. Yani, daha ülkeden çıkmadan Ankara merkezli hesabın hayli kısmı tükeniyor.

Herhangi bir Türkiye sınırı merkez olarak alındığında 1600 Km. çember o yöne doğru genişliyor ama bu sefer de diğer yön daralıyor.

Çemberin merkezini Van’a koyduğunuzda Türki Cumhuriyetler’e doğru etki alanı genişliyor ama bu sefer de Batı tarafına olan mesafe ülke içinde zaten bitiyor.

Bir başka söyleyişle AB’nin neredeyse tamamı Türkiye’nin ilgi alanı dışında kalıyor! Öteki taraftan bu 1600 Km’nin kısa olduğu somut olaylarla da ortada.

Bakan Davutoğlu TBMM Komisyonu’nda bu konuşmayı yaparken, Cumhurbaşkanı Gül Çin’de bulunuyor. Geziye ve Çin’e verilen önem de ortada.

Aradaki mesafe nereden baksanız 5000 Km’yi aşıyor. Çin gezisini sıradan bir ziyaret sayılıp, bu ülkedeki olaylar bizi ilgilendirmez diyebilir miyiz?

Öyle ise Cumhurbaşkanı’nın bu ülkedeki Uygur bölgesi ziyareti ne olacak? Tabii bu sadece bir örnek. Ankara merkezli hesaba göre o kadar çok ülke Türkiye’nin ilgi alanı dışında kalıyor ki, Türkiye’nin son yıllardaki dış politikasına göre o ülkelerin ilgi alanımızda olmaması imkansız!

Buna AB ülkeleri de, kimi Ortadoğu ülkeleri de, Afrika ülkeleri de, Körfez ülkeleri de dahil. ABD, Hindistan, Moskova'ya hiç girmiyoruz.

O halde sanırız Prof. Davutoğlu’nun bu rakamı tashih etmesi gerekebilir. Peki ama ne kadar düzeltme lazım? 

Bizim önerimiz 5000 mil! Yani 8000 Km! Fazla gelmesin. Çünkü bu rakam aşağı-yukarı Güney Afrika’ya denk geliyor. “Ne yapacağız orada, fazla değil mi” diyorsanız… Haberimiz başına dönüp Bakan Davutoğlu’nun cümlelerini yeniden okuyun deriz.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,402 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,905 µs