En Sıcak Konular

Emniyetin sicil açılımı

25 Haziran 2009 10:55 tsi
Polis veya Jandarma arşiv taraması veya güvenlik soruşturması amacıyla kimseye bilgi vermeyecek. Kişilere ait bilgilerin kullanılabileceğe istisna alanlar..

Kamu kurumlarında işe girmek isteyenlerin polis, karakol ve mahkemeyle ilgili tüm geçmişlerinin ortalığa saçılmasına neden olan uygulama, tarihe karıştı.
Emniyet Güvenlik Dairesi Başkanı İsmail Çalışkan’ın görevden alınmadan hemen önce 81 ilin valiliklerine ‘kişisel bilgilerin elden ele dolaşmasını engelleyecek’ son derece önemli bir genelge yayımladığı ortaya çıktı.
İki hafta önce gönderilen genelgeye göre emniyet veya jandarma artık ‘güvenlik soruşturması’ veya ‘arşiv taraması’ amacıyla kendilerinden bilgi istendiğinde, sadece süren yargılamayla ilgili bilgileri veya kesinleşmiş mahkûmiyetleri sayıp dökecek. Kişi eğer geçmişte herhangi bir konuda yargılanmış ve beraat etmişse, bununla ilgili bilgi de verilemeyecek.
Kişiler hakkındaki gözaltı, polis, savcı ve mahkeme kayıtları yine tutulacak, ancak bu bilgiler sadece herhangi bir suçun aydınlatmasında, gerektiğinde kullanılacak.

Peki geçmişte nasıldı?
Geçmişte emniyet veya polisten güvenlik soruşturması veya arşiv taraması için bilgi istendiğinde, söz konusu kişilerin karakol ve savcılık kayıtları da verilebiliyordu.
Başka bir deyişle kişinin geçmişte bir tarihte gözaltına alınıp serbest bırakılması, karakolluk olması, yargılanıp beraat etmesi hatta herhangi bir konuda karakola gidip ifade vermesi bile güvenlik soruşturması veya arşiv taramasında karşısına çıkabiliyordu. Bu durumun kişiler hakkında önyargılara yol açtığı; özellikle kamu kurumlarında işe girmek söz konusu olduğunda mağduriyet yarattığı belirtiliyordu.


Kaynak:Radikal

 



Bu haber 582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,007 µs