''tasfiye'' tavsiyeleri | " /> ''tasfiye'' tavsiyeleri | "/>

En Sıcak Konular

Süper savcıdan ''tasfiye'' tavsiyeleri

25 Haziran 2009 09:57 tsi
Süper savcıdan ''tasfiye'' tavsiyeleri
İtalya'da Gladio'yu çökerten savcı Felice Casson, savcılara dokunulmaması gerektiğini belirterek, tasfiye planının önüne geçilmesinin tek yolunun ne olduğunu anlattı.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) “Karanlık plan” çerçevesinde Ergenekon soruşturmasını yürüten savcıları “görev süreleri doldu”, “medyada çok yıpratıldılar” türünden bahanelerle tasfiye edeceği iddia edilirken, Ergenekon’un NATO’ya bağlı ülkelerdeki kardeş örgütlerini çökerten savcıların dava süreci boyunca görevde kaldığı ve yetkilerinin ise kısıtlanmak bir yana günbegün artırıldığı tespit edildi.

Ergenekon Terör Örgütü (ETÖ) soruşturmasının kilit ismi olma özelliği gösteren İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel, Nihat Taşkın ve Fikret Seçen’in görev yerlerinde değişikliğe gidileceği iddiası tartışmalara sebeb olurken, gözler benzeri bir süreci 1984 ve sonrasında yaşayan İtalya’ya çevrildi.

İTALYA’DA GLADİO’YU ÇÖKERTEN SAVCILAR DAVA BİTENE KADAR 6 YIL BOYUNCA DEĞİŞMEDİ

Türkiye ile benzer bir süreci yıllar önce başarıyla atlatan İtalya’da Gladio’yu çökerten savcı Felice Casson ve Di Pietro’nun dava bitene kadar (6 yıl boyunca) görevde kaldığı, yerlerinde değişiklik yapılmadığı aksine halkın ve medyanın desteği ile İtalyan HSYK’sı tarafından yetkileri artırılarak görevlerine başarıyla devam ettikleri belirlendi.

EN SOMUT ÖRNEK

1972 yılında üç İtalyan jandarmasının öldürüldüğü Pateano suikastıyla ilgili dava dosyasını 12 yıl sonra tekrar açan Savcı Felice Casson, İtalya'yı ürkütücü gerçeklerle yüzleştirdi. Suikastta kullanılan patlayıcıların bir bölümünün, 'Gladio' adlı teşkilata ait gizli bir silah deposundan tedarik edildiğini kanıtlaması ile yıldızı parlayan Casson ve ekibi, soruşturma ilerledikçe jandarma, polis, asker, gizli servisler, iş dünyası, mafya, medya, yargı mensupları ve siyasetçilerin de bu kirli oyunun aktörleri arasında yer aldığını ortaya çıkardı. Dev soruşturmada savcılara, örgütle bağlantılı yargı mensupları ve siyasetçiler tarafından baskı uygulandığı ve savcıların tehdit edildiği belirtilirken; Casson ve ekibi ise işin peşini bırakmadı. Özel izin çıkararak askerî istihbarat servisinin belgelerini inceledi. Soruşturma sonucunda, Gladio'nun 1969-1980 arasında 4 bin 300 terör eyleminin büyük bölümünü ya bizzat yaptığı ya da yönlendirdiği anlaşıldı.

MASON LOCASI VE CUMHURBAŞKANININ İLİŞKİSİNİ DEŞİFRE ETTİ

Savcı Casson, dönemin Cumhurbaşkanı Francesco Cossiga, P2 Mason Locası ve Başbakan Giulio Andreotti'nin örgütle ilişkilerini gün yüzüne çıkardı. Senato'ya ifade vermeyi reddeden Cossiga, 1992 yılında görevinden istifa etmek zorunda kaldı.

Gladio'nun İtalya bilançosu: Soruşturma 6 yıl sürdü. 4 bin 300 terör eylemini kontrgerilla bizzat yaptı ya da yönlendirdi. 30 general, bir eski başbakan, 4 bakan, istihbarat örgütü şefleri, çok sayıda gazeteci, medya patronları, işadamları, bankerler, 19 yüksek yargı mensubu ve 58 profesör örgüt üyeliğinden mahkûm oldu. 139 gizli silah deposu ortaya çıktı.

CASSON VAKİT’E KONUŞTU

Vakit’e konuşan Felice Casson, tasfiye planının önüne geçilmesinin tek yolunun HSYK’nın yapısında yapılacak değişiklik olduğunu belirtti. Görev yapan hâkim savcıların belli bir kısmının Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından seçilmesi gerektiğini vurgulayan Casson, ancak bu şekilde Ergenekon davasını yürüten savcılara müdahale edilmesinin önüne geçilebileceğini ifade etti. Süper savcı Casson, “Mademki, görev halkın adına icra ediliyor, hâkimler ve savcıların bir kısmı parlamento tarafından seçilmelidir. Parlamento halkın adına icra ediyor. Fakat üçte ikisi parlamento dışı olur ve böylece hiçbir zaman doğrudan doğruya politikaya bağlı olmayacakları garanti edilir. Ve bu şekilde oluşmuş bir Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, yargıçların yasalara uyup uymadıklarını kontrol eder. İtalya'da, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, vatandaşlar için bir garantidir. Çünkü yargının bağımsız olması halkın yararınadır” dedi.

 



Bu haber 698 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,176 µs