En Sıcak Konular

EPDK'nın tavanı hayal kırıklığı yarattı

25 Haziran 2009 09:44 tsi
Fiyatlarını düşürmeleri için akaryakıtçılara muhtıra veren Enerji Piyasası Denetleme Kurulu, tavan fiyat için bugün toplantı yapacak.

Akaryakıt sektöründe gözler bugün yapılması beklenen Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) haftalık olağan kurul toplantısına çevrildi. Kurulda, akaryakıt fiyatlarına tavan getirilip getirilmeyeceğine karar verilecek. EPDK, mayıs ayı sonunda akaryakıt fiyatlarının Avrupa ülkelerindeki fiyatlardan daha yüksek olduğunu tespit ederek, akaryakıt şirketlerine fiyatlarını Avrupa ülkelerindeki fiyatlara çekmeleri için 20 Haziran tarihine kadar süre vermişti. 20 günlük süre içinde akaryakıt şirketleri fiyatlarına önce 5 kuruş zam yaptılar ardından da, 20 günlük sürenin dolmasına az bir zaman kala fiyatlarında üç ve beş kuruşluk indirim yaptılar. Buna göre, akaryakıt şirketleri EPDK’nın muhtırasının ardından, indirimlerini ‘zamdan’ yapmış oldular.

3.15 LİRA SINIR

EPDK Petrol İşleri Dairesi, akaryakıt şirketlerinin 20 günlük süre içinde yaptıkları zamlar ve indirimlerle ilgili bir rapor hazırlayarak kurul üyelerine sundu. Raporun incelenmesinin ardından kurul üyeleri, akaryakıt fiyatlarına tavan fiyat getirilip getirilmeyeceğini oylayacak. EPDK Başkanı Hasan Köktaş başkanlığında toplanacak olan kurulda 9 üye bulunuyor. EPDK’nın akaryakıt fiyatlarını değerlendirirken, 95 oktan kurşunsuz benzinin fiyatını baz alacağı öğrenildi. EPDK’nın, baz alacağı 95 oktan kurşunsuz benzinin fiyatının ise mevcut şartlarda 3.15 lira seviyesinde olması gerektiğini düşündüğü öğrenildi.

TAVAN FİYAT İKİ AY SÜRELİ OLACAK

Akaryakıt şirketlerinin 95 oktan kurşunsuz benzinin fiyatı ise halen 3.20 seviyesinde bulunuyor. Buna göre akaryakıt şirketlerinin kurşunsuz benzinde en az 5 kuruşluk daha indirim yapması gerekiyor. Akaryakıt şirketlerin ise 5 kuruşluk indirime yanaşmadığı bildirildi. Bu nedenle, EPDK’nın kurul toplantısında tavan fiyat belirlenmesi yönünde karar alması ağırlık kazanıyor. Kurul toplantısından tavan fiyat getirilmesine ilişkin karar çıkarsa, iki aylık süre için geçerli olacak bir tavan fiyat belirlenecek ve akaryakıt şirketleri bu tavan fiyatın üzerinde satış yapamayacaklar. Kulislerde bazı EPDK üyelerinin, akaryakıt sektörüne zarar vereceği ve serbest piyasaya müdahale anlamına geleceğini öne sürerek, tavan fiyat uygulamasına karşı çıktığı konuşuluyor. Ancak üyelerin çoğunluğunun ise tavan fiyatı uygulamasına desteklediği ileri sürüldü.

star



Bu haber 587 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,265 µs