Ölüm uçakları nereden kalkıyor? | " /> Ölüm uçakları nereden kalkıyor? | "/>

En Sıcak Konular

Ölüm uçakları nereden kalkıyor?

25 Haziran 2009 08:56 tsi
Ölüm uçakları nereden kalkıyor? ABD'ye ait insansız uçaklar aylardır Pakistan'ı vuruyor. Her defasında çok sayıda sivil de hayatını kaybediyor. Son olarak önceki gün böyle bir saldırıda 70 sivil katledildi. Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) tarafından yapılan operasyonlarda k

İNSANSIZ UÇAKLAR NEREDEN KALKIYOR

Bu uçaklar, geçen yıldan bu yana Pakistan'a 43 saldırı düzenledi. Ama ABD'nin Pakistan'da kullandığı bu insansız uçakların nereden kalktığı hala merak konusu.

Bazı iddialara gör uçaklar Pakistan topraklarından kalkıyor. Bu vahim iddia doğrulanırsa, uluslararası bir skandal söz konusu. Çünkü yabancı uçakların, bağımsız olduğunu savunan bir ülkenin topraklarından kalıp, o toprakları vurması son derece vahim bir durum.

Amerikalı Senatör Dianne Feinstein, şubat ayında Senato'da yaptığı konuşmada, uçakların Pakistan'daki bir hava üssünden kalktığını söylemişti. Pakistan, Feinstein'ın iddialarını reddetmiş ve saldırılar için izin verilmediğini bildirmişti.

"CIA'NIN UÇAKLARI"

Pakistan'da Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CİA) tarafından yapılan operasyonlarda kullanılan insansız uçakların önceki gün düzenledikleri saldırılarda çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesi, Pakistan'da büyük tepki topluyor. Bu durum, terörle mücadele için ABD ile işbirliği yapan İslamabad hükümetini zor durumda bırakıyor.

ABD'ye ait insansız bir uçağın önceki gün, Pakistan'da düzenlediği hava saldırısında ölenlerin sayısının 70'e yükseldiği bildirildi.

SALDIRILARLA İLGİLİ ABD'NİN TUTUMU

Saldırılar konusunda Pakistanlıların protestolarını önemsemeyen Washington yönetimi, füze saldırılarının İslamabad ile varılan bir anlaşma kapsamında düzenlendiğini ileri sürüyor.

Amerikalı yetkililer, geçen ay yaptıkları açıklamada, Pakistan ile varılan anlaşmaya göre, Pakistan hava sahasındaki insansız keşif uçaklarının Afgan sınırı civarında bulunan militanlarla ilgili topladıkları bilgileri İslamabad yönetimine verdiklerini söylemişti.

PAKİSTAN'IN TUTUMU

Pakistan ise ABD ile herhangi bir anlaşma yaptığı iddiasını reddediyor. İslamabad, ABD'nin öncülüğündeki terörle mücadele operasyonlarına destek verdiğini bildiriyor, ancak topraklarında yabancı askerlerin operasyon yapmasına izin vermiyor.

İnsansız uçaklarla yapılan operasyonların ülke egemenliğini ihlal ettiğini, militanların üstesinden gelmek için gösterilen çabalara zarar verdiğini kaydeden Pakistan, bu tip saldırıların kamuoyunun tepkisine neden olduğunu, militanlara halk desteğini de artırdığını vurguluyor.

ABD NİÇİN SALDIRI DÜZENLİYOR

ABD, 11 Eylül saldırılarından sorumlu tuttuğu El Kaide örgütünün faaliyet gösterdiği Afganistan'daki Taliban yönetimini 2001 yılında devirdi. Bunun üzerine bu ülkedeki bazı El Kaide ve Taliban üyeleri Pakistan'da merkezi otoritenin bulunmadığı aşiretler bölgesine kaçtı.

Peştunların yoğun olduğu bölgeyi mesken tutan militanlar, buradan Pakistan ve Afganistan'daki direniş hareketlerini yönetmeye başladı.

ABD ve Afganistan, militanlara barınma imkanı sağlamaması için Pakistan'a baskılarını sürdürdü.

Pakistan'ın militanlarla mücadelede yeterince başarılı olamadığını ileri süren ABD, son zamanlarda El Kaide ve Taliban militanlarını insansız uçaklarla vurmaya başladı.

ABD, geçen yıldan bu yana bölgede insansız uçaklarla 43 hava saldırısı düzenledi. Pakistanlı kaynaklara göre, saldırılarda aralarında bazı yabancı militanların da bulunduğu yaklaşık 400 kişi öldü.

Hürriyet



Bu haber 732 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,386 µs