En Sıcak Konular

Kararı hukukçular nasıl yorumladı?

25 Haziran 2009 08:13 tsi
Kararı hukukçular nasıl yorumladı? Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın, ‘Demokrasi’ye Müdahale Eylem Planı’ ve Albay Dursun Çiçek’in kovuşturulmasına yer olmadığına dair kararına farklı tepkiler geldi.

Söz sırası Ergenekon savcılarında 

Hukukçular, askeri savcılığın kararından sonra soruşturmanın sivil savcılara geçtiğini ve askeri savcılığın kararının sivil savcıları bağlamayacağını söyledi

Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın, ‘Demokrasi’ye Müdahale Eylem Planı’ ve Albay Dursun Çiçek’in kovuşturulmasına yer olmadığına dair kararına farklı tepkiler geldi. Hukukçular, bu kararla askeri savcılığın ‘topu sivil savcılığa attığı’ yorumu yaptı

SİVİL SAVCIYI BAĞLAMAZ

Askeri Yargıtay Onursal Üyesi Ali Fahir Kayacan: Askeri savcılık görevsizlik kararı verdi. Bu karara itiraz edilebilir. Soruşturma emri veren Genelkurmay Başkanı. Şüpheli ve mağdur taraf itiraz edebilir. Belgenin İstanbul’a gönderilmesinin sebebi de Ümraniye’de bulunan el bombaları nedeniyle açılan soruşturmada tutuklanan bir avukatın evinde ele geçmiş olması. Bu soruşturmayı da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yürütüyor diye İstanbul’a göndermişlerdir. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı kendi soruşturmasını dilediği gibi yürütmekte serbesttir. Bu karar İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nı bağlamaz.

FOTOKOPİDEN DE DELİL OLUR

Prof. Dr Ahmet Gökçen: Askeri savcılık belgeyi inceledi ve kamu davası açmaya yetecek bir nitelik bulamadı. Sivil savcılık yönünden yine soruşturması yapılacak. Önemli olan bu belgenin aslının olup olmadığı. Ceza muhakemeleri açısından bunlar delil olur ama fotokopi belge elde etmek çok kolay olduğundan bu da bir şüphe sebebidir. Sivil savcılar da aynı değerlendirmeyi kendileri araştıracaklar. Gerekli görürlerse kamu davası açabilecekler.

DOSYA SİVİL SAVCILIKTA

Avukat Kazım Berzeg: Askeri savcılık kendi görevi alanlarında olmadığını ifade etmek suretiyle hukuken ve kanunen doğru olan bir sonuca varmış. Gerekçesi arasında Genelkurmay Karargáhı’nda hazırlanmadığının anlaşıldığı yolunda bir ifade var. Genelkurmay’da hazırlanmış olsa da olmasa da planlanan fiil adli yargının görevine girer. Adli yargıda gereken inceleme, inşallah en geniş şekilde yapılır, tabi burada bir tek husus var. Askeri savcılık, belge aslının bulunmadığı yolunda bir ifadeyi gerekçesine eklemiş. Bu önemli. Hukuk tatbikatın da herhangi yazılı metin üzerinde karar verebilmek için o metnin orijinalinin temin edilmesi gerek. O nerededir bilemiyoruz.

BELGE VARSA SORUŞTURULUR

Emekli Askeri Hakim Ümit Kardaş: Askeri savcılık, bu belgenin kendisiyle alakalı olmadığını söyledi. Sivil savcılar, Ergenekon soruşturmasıyla bir bağlantı olduğunu düşünürse, soruşturmayı devam ettirebilir. Beklenen bir durumdu. Belge ne kadar doğrudur, kimden çıkmıştır, bunların Genelkurmay ile bir ilgisi yoktur demeye getiriliyor açıklamada.

SORUŞTURMA DEVAM EDECEK

Avukat Ergin Cinmen: Askeri savcılık, bu belgenin askeri bir kişi tarafından askeri mahallede yazılmadığına hüküm verdi. Dolayısıyla soruşturma askeri savcılık mahallinden çıkıyor. Dosya zaten sivil savcılığa gönderilmiş. Bu karar, Ergenekon soruşturması savcılarının elini bağlayacak bir karar değil. Söz konusu belge, Ergenekon soruşturması kapsamında ele geçmiştir. Dolayısıyla bunun soruşturmasının asıl yeri, Beşiktaş’taki sivil savcılıktadır. Eğer daha sonra askeri suç tespit edilirse, dosya yeniden askeri savcılığa gönderilebilir.

İkna edici olmadı

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu: Açıklama ikna edici olmadı. ‘Karargahta böyle bir belge hazırlanmamıştır’ cümlesi biraz fazla iddialı bir cümle... Tüm askeri alanları kastediyorsa bu doğru olmaz. İkinci olarak, ‘imza, ilgili şahsa ait değil’ ifadesi de doğru değil, ‘fotokopi olması sebebiyle ilgili şahsa ait olduğu tespit edilemedi’ ifadesi daha doğru olurdu.

Özür dilemeliler

CHP Parti Sözcüsü Mustafa Özyürek: Askerî savcılık net bir karar verdi ve ‘belge sahte’ dedi. Bu belgeye dayalı olarak Türkiye’de kıyameti koparanlar, darbe girişiminde bulunulduğunu iddia edenler şimdi kendilerini savunmak, açıklama yapmak veya söyledikleri nedeniyle özür dilemek durumundadırlar. İlker Başbuğ’un ‘neler olacağını herkes görecek’ sözünün sonucunu bekliyoruz.

Belgeyi kim yazdı

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: Eğer bir kurum tarafından hazırlanmadıysa bu belgeyi AK Parti’yi bitirme planı olarak sunanlar kimlerdir? Bundan ne amaçlandı, hangi amaçlara ulaşıldı? Bu konuda kimler nemalandı? Belge Genelkurmayda hazırlanmamış olabilir. Ama böyle bir belge üzerinden üretilmiş siyaset varsa bunun ardındaki gerçekleri bilmek her vatandaşın hakkıdır.

Kopyanın aslı var


Ufuk Uras: Albay’in askeri savcılıkta imzada sahteciliğe yönelmesi başlı başına bir problem olduğunu gösteriyor. Her kopyanın mutlaka bir aslının olması gerekiyor.

Eski Savcı Gültekin Avcı: Askeri Savcılığın takipsizlik kararı vermesi skandal. Bundan sonra ele geçirilecek belgelerde askeri bilgisayarların formatı veya Genelkurmay’a aidiyet belirten unsurları bulamayacağız.

star



Bu haber 490 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,191 µs