En Sıcak Konular

AK Parti kararı nasıl yorumladı?

24 Haziran 2009 19:01 tsi
AK Parti kararı nasıl yorumladı? Askeri Savcılık'ın belge kararına AK Parti'den "Sürecin önü açıldı. Şimdi iş sivil savcılıkta" tepkisi geldi...

AK Parti’li Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu NTV'ye yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

ASIL YETKİLİ SİVİL SAVCILIKTIR

“Bu belgeyle ilgili asıl yetkili sivil savcılıktır. Bizim ceza yasamızda bu tür darbe teşebbüsü gibi belgelerin değerlendirme yetkisi sivil mahkemelere ait.

Burada muvazzaf subay oldğu için imza üzerinde inceleme yapıldı. İncelemede de bu karar verildi. Bu verilmiş karar ama kesin karar olarak düşünülmez. Burada tam olarak görevsizlik kararı da değil. Mahkeme delillerin yeterli, olmadığı kararı vermiştir.

Ama bu bir son karar değil. Sivil mahkemeler bunu Ergenekon sürecinde devam ettirilse bu değişebilir.

KARAR BİRAZ ERKEN GİBİ GELDİ

Son teknolojide fotokopi üzerinde bile imzalar araştırılabiliyor. Belgenin uydurma olması beni sevindirir gerçek olsa daha kötü. Bu gerçekten uydurmaysa; ne amaçla yapılmış, kim yapmış, bilmek lazım.

Biraz erken geldi bana bu kararın verilmesi için. Adli makamlarda inceleme devam etmeli."

BOZDAĞ: ESAS MUHATAP ADLİ SAVCILIK

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın konuyla ilgili görüşleri şöyle:

“Bu önemli bir konudur. Bu konuda kesin bir hükmün ortaya konması lazım, demiştik. Çünkü orduyu yıpratmak isteyenler bu konuyu fırsat bilecekti. Bizim AK Parti olarak belgenin Genelkurmay’da hazırlanmadığı temennimiz olmuştu. Askeri Savcılık’ın bu tespitini önemsiyorum. Eleştirileri boşa çıkaracaktır.

Askeri Savcılık, açıklamayla bu konuda adli savcılığın yetkili olduğuna, askeri savcılığın görevsizliğine karar veriyor. Bu da ceza muhakamesi kanunu ve hukuk bakımından yasalara uygun bir karardır.

Biz burada muhatabın adli savcılık olduğunu ifade etmiştik. Bu karardan sonra soruşturma adli savcılık tarafından yapılacak, süreç hukukun içinde işlemeye devam edecektir.

Her halukarda bu belgenin arkasında birilerinin olduğu açıktır. Bu kişilerin bulunması lazım. Gerçek veya değil bu belgenin arkasındakilerin bulunmasını istedik.

İmzanın Albay Dursun Çiçek’e ait olduğunu Askeri Savcılık da tespit ediyor. Bunun için Genelkurmay da idari soruşturma yapacaktır. Adli soruşturma da sürecek.

Gerekirse savcılar soruşturma sonuda kamu davası açarlar. Askeri Savcılık sürecin önünü açtı. Sürecin hukuk içinde devam ettiği tavrını ortaya koymuştur. Böylece görev tartışması ortadan kalktı, iki başlılık ortadan kalktı.

PANDAR: BUNDAN SONRASI SİVİL YARGININ

Eski Askeri Yargıtay Başkanı Nursafa Pandar da kararla ilgili olarak, "Bundan sonrası adli yargının. Ancak gelişme olursa askeri savcılık yeniden soruşturmaya başlayabilir” dedi. Pandar'ın değerlendirmesi şöyle:

“Asker kişilerin askeri mahalde suç işlemeleri durumunda görev askeri yargıya aittir. Araştırılmış ve askeri mahalde suç işlenmediğine karar verilmiştir. Artık askeri yargıyı ilgilendirmez. Eğer bu şekilde yapılmasaydı soruşturma iki koldan birden yürütülecekti. Askeri mahalde işlenmediği için askeri soruşturma sona ermiş oldu, şimdi adli makamlar konuyu devam ettirecekler. Ne çıkar ne çıkmaz onu bilemeyiz.

Askeri mahalde işlenmemiş olabilir ama başka mahalde işlenmiş olabilir. Başka bir yerde bulunduğu için pek tabii ki fotokopisi bulunacak; hepsini yazarak veremez, bir nüsha yazılır diğeri çoğaltılır.

Meselenin aslı şudur; askeri mahalde asker kişi tarafından işlendi mi işlenmedi mi? İşlenmedi. O zaman bundan sonrası adli yargının takdirlerine maruzdur. Askeri savcılık, yeni bir gelişme yeni bir delil olduğu zaman yeniden soruşturmaya başlayabilir.“

gazeteport

 




Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,050 µs