En Sıcak Konular

Devletin 'Güvenliği' tehlikede

24 Haziran 2009 11:52 tsi
Bazı kurum ve kuruluşların korunması hakkındaki kanunun iptal edilmesi sebebiyle, kanun kapsamında 5 yıldır herhangi bir eğitime tabi tutulmayan güvenlik memurları, 26 Haziran'dan itibaren devletin kurumlarını koruyamayacak.

2495 sayılı 'Bazı Kurum ve Kuruluşların Korunması ve Güvenliklerinin Sağlanması Hakkında Kanun' 26 Haziran 2004 tarihinde yürürlükten kaldırılmıştı. Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte 2495 sayılı kanuna göre kurulmuş olan özel güvenlik teşkilâtlarına özel güvenlik izni, özel güvenlik görevlilerine de beş yıl süreyle çalışma izni verilmiş sayıldı. Kanuni süre 26 Haziran 2009 tarihinde doluyor. İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı yayınladığı genelgede 31 Aralık 2009 tarihine kadar devlet kurumları personeline eğitim verilmesi ve yeni kimlik çıkana kadar da eski kimlikle çalışmaları istendi. Ancak müsteşarlığın yayınladığı bu genelgenin Meclisin ve Bakanlar Kurulu'nun yerine geçerek kanuna aykırılık teşkil ettiği belirtiliyor.

Halen 5188 sayılı kanun ve 2004 yılında çıkarılan özel güvenlik yönetmeliği yürürlükte. Yasada ve yönetmelikte 5 sene süre veriliyor ve kimlik yenilenmesinin nasıl olacağı açıkça belirtiliyor. Fakat şimdiye kadar devletin güvenlik memurları hiçbir eğitimden geçirilmedi. 26 Haziran'dan itibaren göreve eğitim almadan devam edecek olan güvenlik memurları zor durumda kaldı. Kanunen 26 Haziran'dan itibaren güvenlik görevlileri, eğitime tabi tutulup yeni kimlik kartı almadıkları için başka kadrolara atanmak zorunda. Aksi halde kanuna muhalefetten suçlu duruma düşecekler.

Bu sebeple yaklaşık 40 bin güvenlik personelinin göreve devam edip edemeyeceği belirsizliğini koruyor. Kanunda kurumların güvenliğinin özel şirketlere devredilmesinden de bahsedilmiyor. Eğer devlet güvenlik personelini mevcut kadroda tutmak istiyorsa eğitimden geçirmek zorunda. Ancak 80 saate yaklaşan eğitimin kalan sürede verilmesi mümkün gözükmüyor. Devletin güvenlik memurları ise yetkililerin bir an önce sorunu çözmesini bekliyor.

cihan



Bu haber 544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,269 µs