En Sıcak Konular

Herkese sicil affı geliyor !

24 Haziran 2009 10:25 tsi
İçişleri Bakanlığı, güvenlik soruşturmaları ve arşiv araştırmalarında "sicil affı" niteliğinde karar aldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen 'güvenlik soruşturması' ve 'arşiv araştırmasında' herkesi rahatlatan yeni bir düzenlemeye gidildi. Artık karakol, savcılık bilgileri hatta beraat kararı bile bildirilmeyecek.

İçişleri Bakanlığı, güvenlik soruşturmaları ve arşiv araştırmalarında "sicil affı" niteliğinde karar aldı. Bundan böyle değişik kuruluşlardan istenen belgelerde, kişilerin poliste olan kayıtları yerine sadece haklarında mahkumiyet varsa onun bildirilmesi kararlaştırıldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan ve İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Osman Güneş imzasıyla il valiliklerine ve Jandarma komutanlıklarına gönderilen genelgeyle, bundan böyle "büyük mağduriyetlere" yol açan uygulamaların son bulacağı yetkililer tarafından belirtildi.

Hakkında herhangi bir şikayet olan kişinin, karakola götürülmesi, karakolda şikayetçisiyle barıştırılması bile "güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasında'' karşısına çıkıyordu. Aynı şekilde kişinin savcılığa götürülmesi ve cumhuriyet savcısı tarafından serbest bırakılması durumunda bile bu kayıtlara geçiyordu. Hakkında takipsizlik kararı verilmesi ya da yargılama sonucu beraat ettiği de yine ilgili makamlara aktarılıyordu.

İçişleri Bakanlığı yetkilileri, "Örneğin bir kamu kuruluşuna alınacak kişi için arşiv araştırması ya da güvenlik soruşturması istendiğinde karakola düşmesinden, savcılığa sevk edilmesine, savcılık tarafından hakkında takipsizlik kararı verildiyse takipsizlik kararı verildiğine, mahkemede beraat ettiyse beraat ettiğine kadar her türlü ayrıntı bildiriliyor. Böyle bir belge geldiği zaman özellikle kamu görevlisi olarak işe alınacak kişiler arasında dosyasında bu tür bilgiler bulunan diğerlerine göre şansını büyük ölçüde yitiriyor. Önemli bir mağduriyet ortaya çıkıyor. Bugün hepimizin başına gelebilecek karakolluk olma, gözaltına alınma yüzünden insanların gelecekleri karartılıyor. Yabancı ülkelerde iş alacak iş adamları geçmişteki bu kayıtları yüzünden önemli hak kayıplarına uğruyor" dediler.

İsmail Çalışkan, Güvenlik Dairesi Başkanlığı görevinden alınmadan önce Güvenlik Soruşturmaları ve Arşiv Araştırmalarıyla ilgili genelgeyi çıkartmayı başardı. Sıkıyönetim döneminde binlerce kişinin gözaltına alınması nedeniyle ortaya çıkan mağduriyetler üzerine 1982 yılından önceki kayıtlarda da esneklik getirmişti.

İçişleri Bakanlığı tarafından 10 gün önce valiliklere gönderilen genelgeye göre, Güvenlik Soruşturması ve Arşiv araştırmasında, kişilerle ilgili karakol ve savcılık kayıtları bildirilmeyecek. Ayrıca yargılama sonucu beraat edenlerin de yargılandığı yazışmalarda geçirilmeyecek ve böylece kişiler hakkında önyargılı davranılması engellenmiş olacak. Sadece kişinin yargılamasını devam ediyorsa bu durum ve kesinleşmiş mahkumiyeti varsa bunlar bildirilecek.

Kişilerle ilgili tüm kayıtlar saklanacak ve gerektiğinde suçun aydınlatılmasında kullanılacak.

Saygı Öztürk / Hürriyet



Bu haber 764 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,127 µs