En Sıcak Konular

İKÖ'den tarihi bir adım

24 Haziran 2009 08:57 tsi
Uluslararası platformlarda Müslüman dünyanın hassasiyetlerini savunan İslam Konferansı Örgütü (İKÖ), tarihî bir adım atıyor.

Teşkilat, Avrupa Birliği nezdinde Brüksel'de temsilcilik açacak. İslam karşıtlığının (İslamofobi) merkezini Avrupa olarak gören ve bunun giderilmesi için çalışmalar yapan İKÖ, AB temsilciliği sayesinde çalışmalarını daha koordineli ve etkin kılmayı hedefliyor.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın daveti üzerine Washington'da bulunan Genel Sekreter Ekmeleddin İhsanoğlu, buradan Brüksel'e geçecek ve Belçika Dışişleri bakanı ile bir araya gelecek. Görüşmenin ardından elçilikle ilgili anlaşmanın imzalanması planlanıyor. İhsanoğlu Zaman'a yaptığı açıklamada, "Temsilcilik, İslam dünyası ile Batı dünyasının daha ahenkli çalışmasını sağlayacak." dedi.

Edinilen bilgilere göre teşkilatın AB temsilciliğine bir büyükelçi atanacak. Ancak temsilcinin Türk olması beklenmiyor. İKÖ büyükelçisi, AB Komisyonu, Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu gibi kuruluşlarla işbirliği yaparak dinler ve kültürlerarası diyaloğun geliştirilmesi için çalışacak. Sivil toplum örgütleriyle de yakın ilişki kuracak. Müslümanlara karşı ayrımcılık ve İslam karşıtlığıyla mücadele, temsilci- liğin en önemli görevi olacak. Hedefler arasında, İslamofobi ile mücadele için Avrupa Parlamentosu'ndan yasa çıkarılması da bulunuyor.

İKÖ yetkilileri son yıllarda yaşanan birçok İslam karşıtı tahrikin Avrupa'da meydana geldiğine dikkat çekiyor. Bu sebeple AB ülkeleriyle İKÖ'nün daha koordineli çalışmasını sağlayacak bir mekanizmanın gerekliliği uzun zamandan beri Genel Sekreter Ekmeleddin İhsanoğlu'nun gündeminde yer alıyordu. Teşkilatın bakanlar kurulu toplantısında İKÖ'nün pozisyonunu ve misyonunu Avrupa'ya anlatmak, AB ile angajmana girmek ve sivil toplum örgütleriyle işbirliğini artırmak amacıyla Brüksel'de temsilcilik oluşturulmasına karar verildi. İhsanoğlu, karikatür krizi sırasında görüştüğü Avrupalı yetkililere konuyu detaylı olarak anlattı. Genel Sekreter'i Cidde'de ziyaret gelen AB Dış Politika ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Javier Solana da projeye sıcak baktı. Ekmeleddin İhsanoğlu, Ocak 2007'de Brüksel'e gelerek Belçikalı makamlara talebini iletti. Belçika'nın da sıcak bakmasının ardından temsilciliğin görevleri, diplomatik statüsü ve ayrıcalıkları konuları müzakere edilmeye başlandı.

İKÖ kaynaklarının verdiği bilgiye göre son aşamaya gelindi. Washington'da bulunan İhsanoğlu, buradan Brüksel'e geçecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Brüksel'de ödül alacağı Crans Montana Forumu törenine katılacak olan İhsanoğlu burada Belçika Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle AB temsilciliğinin son detaylarını ele alacak. İKÖ kaynakları burada bir anlaşmanın imzalanabileceğini belirtiyor. İKÖ'nün AB temsilciliğine bir büyükelçi atanacak. Temsilcinin Türk olması beklenmiyor. Temsilciliğin İsveç'in AB dönem başkanlığında bu senenin ikinci yarısında resmen hizmete girmesi planlanıyor. Genel Sekreter İhsanoğlu Zaman'a yaptığı açıklamada İKÖ'nün New York ve Cenevre'de BM nezdinde daimi temsilcilikleri bulunduğunu hatırlatarak Brüksel'deki ofis ile önemli bir eksiğin giderileceğine işaret etti. "Teşkilat, Avrupa ile işbirliği ufuklarını ileriye götürecek." diyen Ekmeleddin İhsanoğlu, AB ülkeleriyle daha yakın ve kurumsal bir işbirliği kurulacağını kaydetti. İhsanoğlu, temsilciliğin İslam dünyası ile Batı dünyasının daha ahenkli ve uyum içinde çalışmasını sağlayacağını belirterek, "Tabii ki İslam karşıtlığıyla mücadelede öncelikli konulardan birisi olacak. Dinler ve kültürlerarası diyalog da temsilciliğin önemli gündem maddelerinden olacak." diye konuştu.

zaman

 



Bu haber 621 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,422 µs