öldürülmüş | " /> öldürülmüş | "/>

En Sıcak Konular

JİTEM tarafından öldürülmüş

23 Haziran 2009 11:30 tsi
JİTEM tarafından 
öldürülmüş İtirafçı Abdülkadir Aygan'ın anlattıklarına dayanılarak açılan mezardan 14 yıl önce öldürülen ve tarihe ''faili meçhul cinayet'' olarak düşen Hasan Ergül'ün ceseti çıktı.

İtirafçı Abdülkadir Aygan'ın anlattıklarına dayanılarak açılan mezar, Aygan'ı doğruladı. Mezardaki kişinin 1995 yılında ortadan kaybolan Hasan Ergül olduğu kesinleşti

İtirafçı Abdülkadir Aygan’ın açıklamaları doğrultusunda bir kayıpa daha ulaşıldı. 14 yıl önce, üç yaşındaki çocuğunun gözü önünde kaçırılan Hasan Ergül’ün cesedi, Aygan’ın itiraflarına dayanılarak Elazığ’da açılan kimsesiz bir mezardan çıkarıldı. Adli Tıp’a gönderilen kemiklerle Hasan Ergül ’ün oğlu Vedat Ergül’den alınan kan örneklerini karşılaştırarak son noktayı koydu. Kemiklerin 14 yıldır kayıp olan Hasan Ergül’e ait olduğu kesinleşti.

Ergül, Abdülkadir Aygan’ın yurtdışına çıkmadan önce yaptığı itiraflar doğrultusunda, ortadan kayboluşundan yıllar sonra, hiç değilse kemiklerine ulaşılan ikinci kişi oldu.

Ergül ailesi, babalarının mezarını Silopi’ye taşımak için girişimlere başlarken, aile mezarın açılmasından sonra, şu anda tutuklu bulunan ve bir dönem bölgede görev yapan eski Kayseri İl Jandarma Komutanı Albay Cemal Temizöz ve Koçero Saluci adlı kişi hakkında suç duyurusunda bulundu.

 


MART 2004, AYGAN KONUŞTU: İtirafçı Aygan, Ülkede Özgür Gündem gazetesine verdiği ropörtajda, PKK’dan ayrıldıktan sonra varlığı kabul edilmeyen ‘JİTEM’ adına işledikleri cinayetleri ayrıntılı olarak anlattı. Ardından yurt dışına çıktı. Aygan’ın itirafları, 1990’larda kaybolanların ailelerini ayağa kaldırdı. 70’i aşkın kayıp için Aygan’ın sözleri doğrultusunda araştırmalara başladı. Bu ailelerden biri de Hasan Ergül’ün ailesiydi.

5 HAZİRAN 1995, BABASININ ARDINDAN AĞLAYAN BİR ÇOCUK: Şırnak’ın Silopi ilçesinde yaşayan Hasan Ergül, 3 yaşındaki oğlu İslam’ı Silopi Devlet Hastanesi’ne götürdü. Oğluyla birlikte köye dönerken, Silopi’nin Cizre’ye doğru olan çıkışındaki bir petrol istasyonunda durdu. Bu sırada, biri beyaz diğeri siyah Renault-Toros marka otomobiller, Ergül’un traktörüne yanaştı. Araçtan inen telsizli siviller, Hasan Ergül’ü kaçırmak istedi. Ergül, boğuşmanın ardından oğlunun gözleri önünde otomobile konularak götürüldü ve bir daha kendisinden haber alınamadı. Babasının ardından ağlayarak bakan İslam Ergül, yoldan geçen iki kişi tarafından ailesine teslim edildi.

Babalarından bir haber almak için yıllarca çalmadık kapı bırakmayan Ergül ailesi, aradıkları izi yıllar sonra Aygan’ın Ülkede Özgür Gündem’e anlattığı tüyler ürpertici anılarında buldu:

“Hasan isimli Silopili bir şahıs, Kortik köyünden olması gerekir. JİTEM’de çalışan ve maddi durumu iyi olan, ismi Cindi soyadı Acut veya Acet olan ‘Koçero’ lakaplı kişi, Hasan adlı kişiyi alarak, Silopi timine götürdü. Ardından Diyarbakır timine, sonra da Elazığ timine götürülen Hasan öldürüldü. Burada da cesedi çuval içerisine konularak Hazar Gölü’ne atıldı.”

14 NİSAN 2009, MEZAR KONUŞTU: Ergül ailesi önce Elazığ’daki Hazar Gölü çevresini araştırmaya başladı. Ailenin avukatı Serdar Çelebi, görüştüğü köylülerden söz konusu tarihlerde gölden bir ceset çıkarıldığını ve Elazığ kimsesizler mezarlığına defnedildiğini öğrendi. Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu.

Aile dosyayı inceledi. Ve “40-45 yaşlarında, iple veya telle boğulup çuvala konularak atılmış...” kişiyi, gömülmeden önce çekilmiş son görüntülerinden teşhis etti: Bu kişi Hasan Ergül’dü.

Elazığ kimsesizler mezarlığındaki 16278 numaralı mezar açıldı. Alınan kemik örnekleri, Adli Tıp Kurumu’ndan Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen sonuçlara göre kemiklerden alınan örneklerin, Hasan Ergül’ün oğluyla yüzde 99.99 uyum gösterdi. Şırnak’ın Silopi ilçesinde oturan Ergül ailesi, 14 yıldır aradıkları babalarından geriye kalan kemikleri, Elazığ kimsesizler mezarlığından Şırnak’ın Silopi ilçesine taşımak için girişimlere başladı.

Ergül ailesinin avukatı Serdar Çelebi, ailenin Elazığ’daki mezar açılmadan fotoğraflardan yaptığı teşhisten sonra, şu anda Diyarbakır’da tutuklu bulunan eski Kayseri İl Jandarma Komutanı Albay Cemal Temizöz ve yine faili meçhul cinayetler soruşturması kapsamında Silopi ilçesinde tutuklanan Koçero Saluci hakkında suç duyurusunda bulunduğunu söyledi.

1994’te kayboldu, 2004’te kemikleri bulundu

9 EYLÜL 2004: Hasan Ergül, Abdülkadir Aygan’ın itirafları doğrultusunda kayboluşundan yıllar sonra bulunan ikinci kişi. Ergül’den önce 1994 yılında Diyarbakır’da polis kimliği gösteren kişilerce Toros marka otomobile bindirilen ve bir daha kendisinden haber alınamayan Murat Aslan’ın ailesi, Aygan’ın itiraflarını öğrenerek araştırma başlatmıştı. Baba İzzettin Aslan’ın çabasıyla Silopi’nin Körtük köyünde bir mezar açıldı. DNA testi, mezardan çıkarılan yanık kemiklerin, Aygan’ın “İşkenceyle sorgulandı, öldürüldü, üzerine benzin dökülüp yakıldı” denilen Murat Aslan’a ait olduğunu kesinleştirdi.

AYGAN KİMDİR?

1985’e kadar PKK’lı olan Abdülkadir Aygan, bu tarihten sonra teslim oldu ve Diyarbakır Cezaevi’nde ‘İtirafcılar Koğuşu’na kondu. Pişmanlık Yasası’yla 1990’da tahliye olan Aygan askere alındı.

Aygan, yeni kurulan JİTEM’in ilk yedi kişilik kadrosunda yer aldı. Kendisi de faili meçhul cinayete kurban giden binbaşı Ahmet Cem Ersever’in ekibindeydi. JİTEM’de 10 yıl çalıştı. Ülkede Özgür Gündem gazetesinde yayımlanan itiraflarından sonra yurtdışına çıktı. Aygan’ın itirafları üzerine 70 aile kayıplarının bulunması için savcılıklara başvurmuştu.


Kaynak: Radikal




Bu haber 537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,225 µs