diplomatik rest | " /> diplomatik rest | "/>

En Sıcak Konular

Londra'dan Tahran'a diplomatik rest

23 Haziran 2009 11:15 tsi
Londra'dan Tahran'a diplomatik rest İran'daki seçim krizi diplomatik restleşmeye dönüştü. Tahran'ın içişlerine karışmak ve ikili anlaşmaları gözden geçirmekle suçladığı Londra, diplomat ailelerini geri çağırdı.

İran'da on birinci gününe giren cumhurbaşkanlığı seçimi krizi büyüyor. Ülke içindeki kriz dün İran ve İngiltere arasında son yılların en büyük diplomatik restleşmesine dönüştü. İngiliz yayın kuruluşu BBC'yi ülkeyi karıştırmakla suçlayan İranlı yetkililer, BBC muhabirini ülkeden kovmuştu. Buna karşılık İngiltere Dışişleri Bakanlığı İran'daki diplomatik personelin ailelerini ülkeden tahliye etmeye başladı. Gerekçe olarak 'şiddet nedeniyle diplomat, personel ve ailelerinin hayatlarını normal sürdüremez hale gelmeleri' gösterildi. İran ise İngiltere'yle bütün ikili ilişkile ve anlaşmaları gözden geçireceğini duyurdu. Öte yandan AB dönem başkanı Çek Cumhuriyeti, birliğe üye ülkelere, başkentlerindeki İran büyükelçilerini dışişleri bakanlıklarına çağırarak, Tahran'ın, 'Batı'nın içişlerine karıştığı' suçlamalarını protesto etmeleri çağrısında bulundu.

MUSAVİ'YE YARGI TEHDİDİ
Başını Mir Hüseyin Musavi'nin çektiği muhalefet ise yine Tahran sokaklarındaydı. Protestolara devam edeceğini açıklayan Musavi, dün Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Ali Şahruki tarafından "Ulusal güvenliği tehelikeye attığı için" yargılanmakla tehdit edildi. Musavi ise pes etmek yerine taraftarlarına genel grev çağrısında bulundu. İran güvenlik güçleri bundan sonra protestolara gönüllü Besic birliklerinin değil Devrim Muhafızları'nın müdahale edeceğini açıkladı. Buna rağmen dün bin kadar reformist Tahran Meydanı'nda toplandı. Askerlerin sert müdahalesine maruz kalan kalabalık biber gazıyla dağıtıldı. Gösterilere katılanların ise 'terörist ve isyancı muamelesi' göreceği vurgulandı. Şimdiye kadar 450 kişinin tutuklandığı gösterilerde resmi rakamlara göre 26 kişi öldü. Muhalefete göre bu sayı 150.

Sabah



Bu haber 464 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,362 µs