En Sıcak Konular

Memuriyet iki ayrı bölüme ayrılacak

23 Haziran 2009 08:40 tsi
Çalışma Bakanı Dinçer iki ayrı projeyi mercek altına aldı. Projelere göre memurluk 'yürütme' ve 'devlet' memurluğu olarak ikiye ayrılacak ve 'bürokrasi enstitüsü' kurulacak.

Başbakanlık Müsteşarlığı döneminde kamu reformu alanındaki çalışmalarıyla da dikkat çeken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, bürokrasi çarkının en önemli dişlisini oluşturan 'memurluk' sisteminde köklü değişiklikler öngören iki ayrı projeyi mercek altına aldı. Kamu Yönetimi Uzmanı TBMM bürokratı Fatih Uğurlu tarafından hazırlanan projelerden ilki klasik 'devlet memurluğu' anlayışını sil baştan yenileyecek. Buna göre mevcut memurluk sistemi, siyasi iktidarın daha iyi hizmet üretebilmesi için 'Yürütme Memurluğu' ve 'Devlet Memurluğu' adı altında iki parçalı bir yapıya dönüştürülecek.

Yürütme memurları, müsteşar, müsteşar yardımcısı, genel müdür ve üst kurul üyeleri gibi üst düzey bürokratlardan oluşacak. Bu statüdeki memurlar hükümetlerle göreve gelip, o hükümetin iktidarı sona erince kendiliğinden görevden ayrılacaklar.

GÖREVE İADE DAVASINA SON

İktidara gelen hükümet, tıpkı Bakanlar Kurulu'nun açıklanmasında olduğu gibi hangi yürütme memurlarıyla çalışacağını isim isim açıklayacak. Yasal düzenleme gerektiren bu sisteme göre yürütme memurları, hükümet değiştiği zaman yeni hükümete karşı 'göreve iade' davası açamayacak.
'Devlet Memurluğu' adlı ikinci grup memur yapılanması ise meslekte yükselişte torpil ve partizanlığa son verecek. Terfide tek kriter liyakat olacak.

KAMU YÖNETİCİSİ YETİŞTİRME ENSTİTÜSÜ

Bakan Dinçer'in incelediği diğer projeyi ise örnekleri Japonya, Fransa ve İngiltere'de yıllardır uygulanan 'Kamu Yöneticisi Yetiştirme Enstitüsü (KYYE)' kurulması oluşturuyor. Üst düzey görevlere atanacak memurların eğitim göreceği Enstitü'ye, liyakat kriterine göre başarı gösteren memurlar sınavla alınacak. Memurların terfisinde 'KYYE'yi bitirmiş olma' şartı da bulunacak.

KYYE'nin ilk aşamasında yeni başlayan kamu görevlileri, 7 ila 10 yılları arasında şube müdürlüğü ya da daire başkanlığı için sınava girecekler. Kazananlar 3 - 6 aylık KYYE kursuna tabi tutulacak. İkinci aşamada ise şube müdürü ve daire başkanlığı ile hizmet süresi tutan diğer görevliler hizmet sürelerinin 10 ila 20 yılı arasında genel müdürlük ve genel müdür yardımcılığı kursuna katılacak. Projeleri hazırlayan Fatih Uğurlu, sisteminin yararını '...Devletin APK uzmanlıkları, müşavirlikleri ve diğer kızak kadrolarında bekleyen memurları boş kalmaz, en önemlisi işbaşına gelen hükümetler idari yargı baskısı altında kalmadan kendi programlarını uygulayacakları yürütme memurları ile çalışma imkanına kavuşacaklardır...' diye özetledi.

akşam



Bu haber 595 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,849 µs