En Sıcak Konular

Örtülü operasyonlar kapıda

23 Haziran 2009 08:23 tsi
Örtülü operasyonlar kapıda Mahir Kaynak son gelişmeleri yorumladı

Mahir Kaynak / Star

Karmaşa yayılır mı? 

İran’daki karmaşa yerel bir olay mı yoksa dünya ölçeğindeki bir gelişmenin ilk işareti mi? Kullandığım metot genelden özele gitmek biçiminde olduğu için önce genel eğilimi anlamaya çalışıyor sonra yerel olayların bu genel eğilim içindeki yerini arıyorum. İlk değerlendirmelerimi şöyle özetleyebilirim: Önümüzdeki dönemde terör yerini örtülü faaliyetlere bırakacak gibi görünüyor. Yani bir terörist grubun saldırılarını değil kitlesel çatışmalar göreceğiz. İran’daki çatışmaların bir terör eylemi sayılmaması gerektiğini de söylüyorum.

İran’a bir ABD ya da İsrail saldırısının olup olmayacağı tartışılırken bunun söz konusu olmadığını, İran’da iç çatışma ihtimalinin daha yüksek olduğunu ifade etmiştim. Bu çatışma soy farklılıklarına dayanırsa bölünme senaryosunun gündeme geleceğini düşünüyordum. Ancak çatışma ideolojik temele dayandığı için bir askeri müdahale daha akla yakın görünüyor. Türkiye’deki askeri müdahaleler öncesinde benzer bir çatışma yaşanmıştı ve düzeni sağlamak için askeri müdahale gerekti. Seçimlerin dürüst yapılmadığı imajı yeni bir seçimi çözüm olmaktan çıkarıyor. Sorunlar demokrasiyle çözülemiyorsa geriye ne kalıyor?

Demokrasi savunucularını bertaraf etmek çok kolaydır. Demokrasinin çözüm değil sorun ürettiği düşüncesi yaygın hale gelirse halk müdahaleye razı olur.

Bu gelişmelerin doğal bir süreç içinde oluştuğunu, bazı odaklar tarafından planlandığını söyleyenlerin komplo teorisi ürettiğini söyleyenler ABD’nin rekor örtülü faaliyet bütçesini nerede kullandığını da söylemek zorundadır.

Önümüzdeki dönemde ekonomik sorunlar insanların en çok şikayet edeceği konu olarak görünüyor. Bu olumsuzluğu bir çatışma nedeni olarak kullanmak mümkündür. Avrupa’da Berlusconi ve Sarkozy gibi liderlerin özel hayatları onları bir ümit olmaktan çıkarıyor. Eğer ekonomik sıkıntılar bir sebep olarak kullanılırsa toplumsal huzursuzluk yaygınlaşabilir. Ekonomik sorunlar da kullanılarak, halkın yabancılara karşı tavır alması sağlanabilir ve bir İslam karşıtlığı yaratılabilir.

Türkiye’de de örtülü operasyonlar yaygın olarak kullanılacaktır. Ancak bunun çatışma yaratacak yönde olmayacağı söylenebilir. Genel kanı örtülü operasyonların mutlaka olumsuz sonuçlar yaratacağı yönündedir. Bu operasyonlar kötülük için değil bir projeyi gerçekleştirmek için kullanılır. Bu nedenle onu kötü ya da iyi olarak vasıflandırmak yerine hangi amaca yönelik olduğunu tespit etmek gerekir. Çatışma olmadan elde edilen sonuçların iyi, çatışma olursa kötü olduğunu söylemek gibi basit bir analiz yerine amaçlanan siyasi hedefleri değerlendirmek ve ona göre tavır almak daha doğru olur.

Son günlerde ortaya çıkan belge tartışmaları bir örtülü operasyondur ve tüm taraflar bu operasyonun başarıya ulaşması için gerekenleri yapmaktadır. Kendi tezlerini kanıtlayan bir olayla karşılaştıklarını düşünüp bunu sonuna kadar kullanmak isteyenler de bu gruba dahildir. Olay sonuçlandığında tarafların hiçbirinin aklında olmayan bir durumla karşılaşılırsa kimse şaşırmasın. Önümüzde daha birçok örtülü operasyon olduğu da unutulmasın.



Bu haber 1,769 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,150 µs