Çürük çetesine ceza yağdı | " /> Çürük çetesine ceza yağdı | "/>

En Sıcak Konular

Çürük çetesine ceza yağdı

22 Haziran 2009 20:07 tsi
Çürük çetesine ceza yağdı Askeri mahkeme, aralarında subayların da bulunduğu 40 sanığa "sahte çürük raporu vermek"ten ceza yağdırdı...

1. Ordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi, 53 kişi hakkında ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak'' ve ''menfaat karşılığı sahte çürük raporu vermek'' suçlarından açılan davada 40 sanığı, 25 gün ile 41 yıl 8 ay arasında değişen çeşitli hapis cezalarına çarptırdı.

Selimiye Kışlası'ndaki 1. Ordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tümü tutuksuz olan sanıklardan Şaban Sebit, Bora Burkay Çağatay, Serhat Ünlü, Nurettin Yiyit, Oryal Erdik ile Uğur Özeray katıldı. Davanın diğer sanıkları ise duruşmaya gelmedi.

Mahkeme heyeti, o dönemde GATA'da tabip olan Yarbay Habil Tunç'u, 23 kez ''menfaat karşılığı sahte çürük raporu vermek'' suçundan toplam 38 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırdı. Yarbay Tunç'a, ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek'' suçundan da 3 yıl 4 ay hapis cezası verildi.

Kararla birlikte Yarbay Tunç'un, Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarılması da öngörülerek, 23 ayrı olaya ilişkin temin ettiği paraların da müsaderesi kararlaştırıldı.

Mahkeme heyeti, Yarbay Habil Tunç hakkında, aldığı ceza nedeniyle kaçma şüphesi bulunduğu gerekçesiyle ''yakalama kararı'' verdi.

-DİĞER SANIKLAR-
 
Emekli Yüzbaşı Mehmet Olgun da ''suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak'' ve ''askerlikten kurtulmak için hile yapmak suçunu işleyen sanığın eylemine iştirak etmek suretiyle suç işlemek'' suçundan 2 yıl 6 hapisle cezalandırıldı.

Astsubay Esen Çolak da aynı gerekçelerle 3 yıl 10 ay, astsubay Serkan Güneri de 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Diğer sanıklardan Neşe Başer'e de ''suç işlemek amacıyla kurulmuş olan örgüte dahil olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek'' suçundan, 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezası verildi. Sivil Dr. Şaban Sebit'e de ''askerlikten kurtulmak için hile yapmak suçuna iştirak''ten 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Asker olan sanıkların Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarılması da kararlaştırıldı.

Davanın diğer 34 sanığına da 25 günden başlayan çeşitli hapis cezaları verildi.

Haklarında ''suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak veya yardım yataklık'' ile ''askerlikten kurtulmak için hile yapmak suçuna iştirak'' dava açılan 11 sanık için ise bu suçları işlediklerine dair yeterli delil elde edilemediğinden beraatlarına karar verildi.

Yakalanamadıkları gerekçesiyle ifadeleri alınamayan Ömer Faruk Kaya ile Umut Tavukçu'nun dosyaları ise ayrıldı. Bu kişilere ''menfaat karşılığı sahte çürük raporu'' verdiği öne sürülen Tabip Yarbay Habil Tunç ile Astsubay Esen Çolak da ayrılan dosyada yine birlikte yargılanacak.

-DAVANIN GEÇMİŞİ-

1. Ordu Komutanlığı Askeri Savcılığı, Konya'da askerlik görevini yapan Aytaç Tunç adlı erin, 2006 yılında izne geldiği sırada Haydarpaşa GATA Hastanesi Ortopedi Bölümü'ne hiç gitmediği halde buradan hava değişimi için rapor aldığı gerekçesiyle soruşturma başlatmıştı.

Soruşturma sonucunda düzenlenen iddianamede, 53 sanık hakkında ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüt üyesi olmak veya örgüt üyelerine yardım ve yataklık'', ''menfaat karşılığı sahte çürük raporu vermek ve bu suça iştirak'' gerekçeleriyle dava açılmıştı.

aa



Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,809 µs