En Sıcak Konular

Asker kökenli gazeteciler !

22 Haziran 2009 10:39 tsi
Asker kökenli gazeteciler ! Asker kökenli gazetecilerden konu açılınca bugün Ali Kırca gelir akla. Sonra birkaç isim daha.

Ama sorun asker kökenli olmakta değil, gazeteci-asker ilişkisinde.

Medyanın kadim tartışmalarından biri alaylı-mektepli kutuplaşmasıdır. İlginçtir bu çatışma Osmanlı ordusunun son dönemlerinde ortaya çıkmıştı. Sanki askerî bir bölgeymiş gibi medyanın aynı tartışmayı tevarüs etmesi boşuna değil aslında. Çünkü medyada hatırı sayılır miktarda 'asker' var. Kimi bir darbenin rüzgârıyla savrulmuş, kimi doğuştan kalemşor; yazmaya üniformalıyken başlamış.

Ali Kırca mesela; 69 Subay Bildirisi'ni kaleme alan oydu. Bildiri şu cümlelerle bitiyordu: "Yüce Türk halkı, senden yana olanları vuranlara, 'Artık yeter, dur!' diyoruz ve devrimci şarkımızı bir kere, bin kere daha birlikte söylüyoruz. Ne değişir, isterse kesilsin devrimcilerin başları birer birer. Oysa bir yasadır bu, mümkünü yok! Devrimciler ölür, devrimler sürer."

69 Subay Bildirileri'nden sonra ordudan ilişiği kesilmiş, daha sonra gazeteciliğe soyunmuş. 1948'de doğan ve Deniz Harp Okulu'nda okuyan Kırca, 1969 yılında deniz teğmeni iken hazırladığı bildiri sebebiyle ordudan atılan 83 kişiden biriydi. Daha sonra İstanbul Üniversitesi'nde tıp ve hukuk tahsiline girişir; 1974'te de TRT'de muhabirliğe başlar. Solmazer Davası'nda idamı istenen Kırca'nın, boy gösterdiği medya dünyasında demokrat kimlik edindiğini söylemek pek mümkün değildir.

Savaş Süzal onlardan biri. Hem eski bir asker, hem asker oğlu. Babasının karşı olmasına rağmen izinsiz Kuleli Askerî Lisesi'ne başvuran, Talat Aydemir hadiseleri vuku bulduğunda ilişiği kesilen 1459 subaydan biri. Önce Sabah'ın Washington temsilcisi olarak tanıdık onu, şimdilerde Yeniçağ'da yazıyor. Şu satırlar, 22 Mayıs 2009'da, Talat Aydemir olaylarına vurgu yapıp hadiseyi Ergenekon'a karışmış askerlere bağladığı yazısından: "... Demek istediğim, hâlâ şu gözaltına alınan subaylar konusu. Adam görevde binlerce kişiye komuta ederken darbe yapmayacak, emekli olduktan sonra bu işe kalkacak. Bence komik bir durum. Bu ayıp herkese yeter. Tarihi unutanlara bundan 46 yıl öncesini hatırlatmak gerek."

Cemal A. Kalyoncu'nun haberi Aksiyon dergisinin bu haftaki sayısında



Bu haber 936 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,927 µs