En Sıcak Konular

Korkutan rapor: Büyük salgın yolda mı?

22 Haziran 2009 08:12 tsi
Korkutan rapor: Büyük salgın yolda mı? NATO'nun yeni senaryosu çok tartışılacak

Ardan Zentürk / Star'daki köşesinden ilgili kısım

Virüs her şeyi bitirebilir
...

NATO’nun yeni senaryosu

Bu konular bir dış politika yazarı için güzel köpürtülecek konular ama gözüm, NATO bünyesinde yayınlanan Multiple Futures Project çalışmasında.

Rapor, adı üstünde 2030 yılına kadar uzanan bir zaman diliminde insanlığın karşılaşabileceği riskler bütününü analiz etmiş durumda. ‘Multiple’ (Çoklu) kelimesine uygun olarak dört ana olasılık belirlenmiş:

1. Tekelciliğin karanlık yüzü: Küresel ekonomik entegrasyon sürecinde yıkılan devletlerin yaratacağı istikrarsızlıklar ile güçlü devletlerin her şeye sahip olmaları hırsı arasında yaşanılacak korkunç rekabet. Sonuç: Etnik, dini ve ideolojik çatışma, kutuplar gibi henüz insanların oturmadığı bölgelerin paylaşımı savaşı, çevre felaketleri.

2. Aldatıcı istikrar: Dünya istikrar içindeymiş gibi görünürken gelişmiş ülkelerin yaşlanan nüfusu ve fakir bölgelerden artan genç mülteci akımı sonucu doğabilecek büyük bir kaos.Sonuç: Dış tehditlerin kontrol edilememesi, uluslar arası suç örgütlerinin güçlenmesi, kontrolsüz göç ve çatışmalar.

3. Yeniliklerin çatışması: Teknoloji alanında yaşanılan baş döndürücü gelişmeleri sonucunda teknoloji bağımlısı insanlık modeli. Sonuç: Sivil özgürlükler ile teknokratik devlet çelişkisi, marjinal grupların terörü, sınır çatışmaları, devletin yok olması, marjinal-radikal grupların ayaklanması.

4. Yeni güç siyaseti: Nükleer ve biyolojik-kimyasal silah kapasitesine de sahip bölgesel güç niteliğindeki devletlerin dünya siyasetini belirleme çabaları. Sonuç: Güç yörüngelerinin değişimi, nükleer silahların kontrolsüz yayılımı, yönetimi olmayan anarşi bölgeleri.

...Ve bir virüs

NATO’nun 2030 yılına kadar birinin gerçekleşeceğine inandığı bu dört senaryoyu kökünden değiştireceğine inandığı bir tek karakter var: Virüs!

NATO raporunda, bu dört senaryoyu da rafa kaldıracak bir tek büyük risk olduğu vurgulanıyor. Milyonlarca insanın yaşamına mal olan bir salgın hastalık...

NATO, önümüzdeki 20 yıl içinde bu tür bir büyük salgının yüksek beklentisi içinde. Bu salgının sonucunda güçlü ve hazırlıklı devletlerin kendi nüfuslarını korumanın telaşına düşecekleri, zayıf devletlerin yardımına koşamayacakları öngörülüyor.

Sonuç: Fakirlerin yıkımı, korkunç istikrarsızlık ve küresel büyük ekonomik çöküş...

Şimdi anlaşılıyor yaşamakta olduğumu domuz gribi sendromunun nedeni... Yoksa, dünya çapında bir-kaç bin kişi öldü diye bu kadar patırtı doğması normal mi?..

Gezegenimizin tek ortak savunma örgütü, yani NATO raporuna göre bir virüs yakın bir gelecekte başımıza büyük bela açacak...

A/H1N1 virüsü bunun başlangıç noktası...



Bu haber 735 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,739 µs