En Sıcak Konular

DTP: Cumhurbaşkanı iyiniyetli, ama hükümet...

21 Haziran 2009 19:16 tsi
DTP lideri Ahmet Türk, “Cumhurbaşkanı'nın iyi niyetine rağmen hükümetin acz içinde olduğunu görüyoruz” dedi

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Kürt sorununun şiddet ve silahla çözülemeyeceği konusunda önemli bir inanç olduğunu, bunun olgun bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Türk, “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ‘Kürt sorunu Türkiye’nin en önemli sorunudur’ demesi, bizce samimiyetini gösteriyor. Ancak Cumhurbaşkanı’nın iyi niyetine rağmen, hükümetin acz içinde olduğunu görüyoruz” dedi.
Ahmet Türk, milletvekilleri Sırrı Sakık ve Aysel Tuğluk ile birlikte partisinin Adana’daki bir düğün salonunda düzenlenen DTP il kongresine katıldı. Kırmızı- sarı- yeşil renklerden oluşan PKK flaması taşıyıp, terör örgütü ve Abdullah Öcalan lehine Kürtçe ve Türkçe slogan atan partililerin tezahüratı altında salona giren DTP Genel Başkanı Ahmet Türk yaptığı konuşmada, 30 yıldan beri savaş ve çatışmanın içinde olduklarını belirterek şunları söyledi:
“Siyasete başladığımız günden beri Kürt sorununun silahla, şiddetle, operasyonlarla çözülmeyeceğini hep söyledik. ‘Gelin ortak aklı ortaya koyalım, diyalogla, barışla bu sorunu tartışalım, Kürtler hazırdır’ dedik. Ama Türkiye’nin değişmesini istemeyenler, Türkiye’ye demokrasiyi çok görenler, Kürt halkına özgürlüğü çok görenler maalesef gözlerini kapattılar, kulaklarını tıkadılar ve bugün bu kanın akmasına adeta zemin hazırladılar. Oysa dünyanın her yerinde, farklı kültür ve kimliklerin kendini özgürce yaşatması konusunda her türlü demokratik adımlar atılmış ve çağdaş dünyanın değerleriyle buluşmuş. Ama Türkiye’de bu demokrasiden bahsedilemez.”


‘BARIŞ SÜRECİ İÇİN KOŞULLAR HAZIR’

Siyasi iradenin üzerinde bir ipotek olduğunu savunan Ahmet Türk, gelinen süreçte Kürt sorununun şiddetle, silahla, operasyonlarla çözülemeyeceği konusunda önemli bir inanç olduğunu bildirdi.
Bu dönemin olgun bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Ahmet Türk, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İmralı’da Sayın Öcalan ve PKK, demokratik, sivil, bir proje olduğu taktirde silahları tamamıyla gömmeye, ortadan kaldırmaya hazır olduğunu söylüyor. Ayrıca sorunun çözümün konusunda biz de rol alabiliriz diyoruz. Yine akil insanların, Kürtlerden, Türklerden bir grup oluşturarak bu sorunun barışçıl bir çözümü konusunda kapılarını açıyoruz. Burada birçok seçenek bir araya geliyor. Onu da bu savaşın durması konusunda samimi bir iradenin, samimi bir duruşun ortaya koyulması olarak değerlendirmek gerekir. Bugün baktığımızda barışçıl bir sürecin geliştirilmesi için koşullar hazır. Barış için bütün gücümüzle çaba göstereceğiz. Barışta ısrarımızı birileri farklı bir şekilde yorumluyor, Kürtlerin acz içinde olduğunu zannediyor. Biz geçmişten daha güçlüyüz, geçmişten daha kararlıyız ama barışı önemsiyoruz. Acz içinde olduğumuz, güçsüz olduğumuz için değil, barışa inandığımız için bugün mutlaka barışın tartışılması gerektiğini ifade ediyoruz.”


‘CUMHURBAŞKANI İYİ NİYETLİ, HÜKÜMET ACİZ’

Bazı güç odaklarının Türkiye’nin demokratikleşmesini ve gelişmesini istemediğini savunan Ahmet Türk, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Kürt sorunu konusunda samimi olduğunu belirtti. Kürt sorununun çözümü için sonuna kadar çalışacaklarını kaydeden Türk, şöyle devam etti:
“Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ‘Kürt sorunu Türkiye’nin en önemli sorunudur, iyi bir şeyler olacak’ demesi bizim için çok önemlidir. Bu Cumhurbaşkanı’nın samimiyetini gösteriyor. Ben şahsen, Cumhurbaşkanı’nın sorunun demokratik sivil yöntemlerle çözümü konusunda samimi olduğuna inanıyorum. Artık kendisi de bin yıldır birlikte yaşamış olan halklar arasında Kürtlerin özgür yaşaması zamanı geldiğini biliyor. Ancak silahtan, çatışmadan, şiddetten beslenen bazı güçler bu sürecin gelişmesini istemiyor, demokrasiyi istemiyor. Türkiye’nin demokrasiyle yönetilmesini istemiyor. Ama Cumhurbaşkanı’nın bu iyi niyetine rağmen, hükümetin aciz olduğunu görüyoruz. Halkın iradesiyle oluşmuş olan hükümet, maalesef demokrasiyi savunmuyor, insan haklarını savunmuyor, Kürt sorunun çözümü konusunda zaman ayırmıyor, çekiniyor. Oysa ki, bugün bu sorunun çözülmesi Kürt ve Türk halkının kardeşleşmesi Türkiye’yi daha güçlü, daha saygın, daha demokratik yapar. Ama bunların gerçekten gözleri kör. Kendi halkı için, Türkiye’nin geleceği için adete hiçbir şey yapmamak gibi bir alışkanlık içinde olduklarını görüyoruz, duyuyoruz, hissediyoruz."

dha



Bu haber 744 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,625 µs