En Sıcak Konular

Çiçek: Türkiye'nin yanlışmaya mecali yok

21 Haziran 2009 14:31 tsi
Devlet Bakanı Çiçek, ''Türkiye'nin artık yanlış yapacak mecali de yok takati de yok. Lafın da doğrusunu söylememiz lazım, işin de doğrusunu yapmamız lazım'' dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ''Türkiye'nin artık yanlış yapacak mecali de yok takati de yok. Lafın da doğrusunu söylememiz lazım, işin de doğrusunu yapmamız lazım'' dedi.

Partisinin il kongresine katılmak üzere Kahramanmaraş'a gelen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi  Tanılır'ı ziyaretinin ardından Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nı (KMESOB) ziyaret etti.

Çiçek, burada yaptığı konuşmada, ülkenin genel gidişatı iyi yöndeyse toplumun her kesiminin bundan istifade etmeye çalıştığını belirterek, ''Küreselleşen dünyada siz işlerinizi ne kadar iyi götürürseniz götürün, sizin dışınızda meydana gelen gelişmeler de ister istemez gidişatınızı, ekonominizi politikanızı etkiliyor'' diye konuştu.

Bugün dünyada yaşanan bir ekonomik kriz olduğunu belirten Çiçek, Türkiye'nin 1990'lı yılların ortasından itibaren belli aralıklarla bu krizleri yaşadığını hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

'' Bu krizin öncekilerden farkı şu. Önceki krizler Türkiye'nin iç şartlarından iç dinamiklerinden kaynaklanıyordu. Zamanında yapmamız gereken işleri yapmadığımızdan, almamız gereken tedbirleri alamadığımız için, bilinen tabir ile günü kurtaran popülist yaklaşımlar içinde olduğumuz için dünyada kriz yokken Türkiye krizi yaşıyordu. Bu defa yaşadığımız kriz Türkiye'nin kendi iç şartlarından, yönetim beceriksizliğinden kaynaklanmıyor. Tam tersi, dünyanın en güçlü ekonomilerinin içine girdiği ve herkesin yakinen takip ettiği sebeplerden kaynaklanıyor. Bunun tabi sonucu olarak Türkiye, bundan az veya çok, sektörler itibariyle, toplum kesimleri itibariyle etkileniyor. Ama herkesin kabul ettiği dünyadaki bu küresel krize karşı en dirençli ülkelerin başında Türkiye geliyor.''

''KRİZDE SAĞLADIĞIMIZ DESTEK 34.5 KATRİLYON''

Hükümet olarak toplumun her kesimini rahatlatmak adına, devletin imkanları ölçüsünde bir gayretin, bir çabanın içerisinde olduklarını dile getiren Çiçek, şunları söyledi:

''Sırf bu krizin tesirlerinin olabildiğince asgariye indirilmesi noktasında şu ana kadar sağladığımız desteğin tutarı 34.5 katrilyondur. Yatırım bütçesinin 14-15 katrilyon olduğunu hesaba katarsanız demek ki bunun iki katından fazlasını biz bu krizin tesirleri asgariye insin diye uğraştık. Daha da vermeye çalışıyoruz. Teşvikler çıkartıyoruz. Bir kısım kolaylıklar getiriyoruz.

Niye 34.5 katrilyon da 55-60 değil. Devletin imkanı ancak buraya kadar yetiyor. Çünkü bu işin olduğundan çok fazla hesabı, kitabı yapılmadan gündeme getirdiğinizde, Türkiye'nin borç yükü artacaktır. Kriz döneminde yeterince vergi alamadığınıza göre, devletin çarkını dışarıdan borçlanarak döndürmeniz lazım.

'Borç yiyen kesesinden yer' derler. Sizin kapınıza icra memuru gelir devletin kapısına da yabancı bankalar gelir IMF gelir şunu öde bunu öde... Bunları yapmadığınız takdirde de başınıza gelebilecek işleri de hep beraber tahmin edebilirsiniz.

Günü kurtarma adına yapılan bir takım yanlışların faturasını bugün bizler ödüyoruz. İnşallah çocuklarımız ödemesin diye de hep beraber gayret ediyoruz. Türkiye'nin artık yanlış yapacak mecali de yok, takati de yok. Lafın da doğrusunu söylememiz lazım işin de doğrusunu yapmamız lazım. Türkiye, temel istikametleri itibariyle iyi bir yerde, iyi bir yoldadır. Biz bu politikaları sizlerle birlikte sürdüreceğiz.''

TESK BAŞKANI BENDEVİ PALANDÖKEN

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken ise esnaf ve sanatkarın en büyük sorunlarından birinin kuralsızlık olduğunu söyledi.

Palandöken, ''Sadece kuralları halledebilirsek esnafın kendi alanındaki çalışma hayatı düzenlenecektir. Bizim isteğimiz, teşvik kapsamına alınan yerlerde esnaf ve sanatkarı da yararlandırabilirsek, sanırım problemin büyük bir kısmını aşmış olacağız. Esnaf ve sanatkar, kendi kaynaklarını temin edip devlete katma değer sağlayan kurum olma hüviyetini her zaman koruyacaktır, yeter ki bizim önümüzdeki setleri duvarları ve eşitlik ilkesindeki bizim menfaatlerimizi temin edin'' diye konuştu.

Palandöken, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'e yönelik olarak, ''Sizlere güveniyoruz. Siz hem Başbakan Yardımcımızsınız hem teşkilatımızın en büyük ağabeyisiniz, şimdi de en büyük babası oldun, çünkü babalar gününde geldin'' dedi.

Palandöken, konuşmasının ardından Cemil Çiçek'e çeşitli hediyeler verdi.

KMESOB ziyaretine Vali Mehmet Niyazi Tanılır, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Necati Çetinkaya, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Prof. Dr. Mehmet Sağlam, Fatih Arıkan ve Veysi Kaynak ile Belediye Başkanı Mustafa Poyraz da katıldı.

aa



Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,067 µs