Nükleer atıklar tehdit ediyor | " /> Nükleer atıklar tehdit ediyor | "/>

En Sıcak Konular

Nükleer atıklar tehdit ediyor

20 Haziran 2009 09:25 tsi
Nükleer atıklar tehdit ediyor Sovyetler Birliği döneminde Kazakistan topraklarında yapılan nükleer denemelerin etkileri halen tehlike saçıyor. Sovyetler Birliği'nin ilk nükleer denemesinin yapıldığı Kazakistan'daki Semipalatinsk poligonunda iyileştirme çalışmalara rağmen radyasyon e

Kazakistan'ın Semey bölgesinde Sovyetler Birliği döneminde nükleer denemeler sonucu ölen insanların anısına bir tören düzenlendi. Törene Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, birçok üst düzey devlet yetkilisi ve binlerce kişi katıldı. Nazarbayev burada yaptığı konuşmada, ülkesinin radyasyondan zarar gören insanları yalnız bırakmadığını söyledi. Nazarbayev, "Biz nükleer denemeler sonucu zarar gören insanların ve bölgenin iyileşmesi için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu amaç için bu zamana kadar 34 milyar tenge kaynak harcandı. Semey'in ekolojisinin düzeltilmesi için ve zarar gören insanları tedavisi için acil tedbirler alınıyor." dedi.

Kazak lider Semey'de nükleer denemeler sonucu ölen insanların anısına yapılan anıta çiçek bıraktı. Kazakistan'ın nükleer silahsız bir dünya istediğini belirten Nazarbayev şöyle devam etti: "Kazakistan nükleer silahsız bir dünya kurmak için ortakları ile birlikte her çabayı göstermeye hazır. Bizim Semipalatinsk nükleer deneme poligonunun kapatılması günü olan 29 Ağustos'u Dünya Silahsızlanma Günü ilan etmemiz dikkate değerdir. Herkesi buna katılmaya davet ediyoruz."

Semipalatinsk poligonunda ilk nükleer deneme 29 Ağustos 1949'da yapıldı. Poligon 1991 yılında kapatıldığında, geçen 40 yıl zarfında 468 nükleer bombanın patlamasına maruz kaldı. Yapılan nükleer denemeler bölge insanının sağlığına ve bölge ekolojisine olumsuz etkiler bıraktı. Bölgede radyasyona maruz kalmış insanların sayısı bir milyonu geçiyor. Hatta denemeler döneminin yaşamış insanların çocukları bile bugün radyasyon sonucu oluşan hastalıklardan ızdırap çekiyor. Bölgede 300 bin kilometre kare alan ekolojik felaket bölgesi olarak ilan edilmiş.

Kazakistan'da 1989'da Kazak şair Oljas Süleymenov'un girişimi ile nükleer denemelerin durdurulması için "Nevada Semey" hareketi kurulmuştu. Bu hareketin protesto gösterileri sonucu 1989'da planlanan 18 denemeden sadece 7'si yapılabilmişti.

Semipalatinsk poligonunda son deneme ise 29 Ağustos 1991'de yapıldı. Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev'in talimatı ile poligon kapatılmıştı.

Star



Bu haber 528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,878 µs