En Sıcak Konular

Bakan Yılmaz'dan tüm Türkiye'ye söz

19 Haziran 2009 21:50 tsi
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, ''Uluslararası geçerliliği olan, uluslararası kavramlara uygun yeni bir teşvik sistemi ilan ettik'' dedi.

İncelemelerde bulunmak üzere Kars'a gelen Yılmaz, Karslı iş adamı Faik Fikret Torunoğulları'nın Yenişehir Mahallesinde yaptırdığı 13 derslikli sağlık meslek lisesinin temel atma törenine katıldı.

Törende konuşan Bakan Yılmaz, Türkiye'de eğitimin kamu yatırımlarının yanı sıra hayırseverlerin de katkılarıyla daha da gelişeceğini belirtti.

Tüm yatırımların hedefinde insanın yer aldığını dile getiren Yılmaz, ''İnsanımızın daha mutlu, daha sağlıklı, daha bilgili ve kaliteli yaşamı olsun diye çalışıyoruz. Bütün amacımız insana hizmet etmektir'' diye konuştu.

Yılmaz, daha sonra Kafkas Üniversitesi'nin 2008-2009 akademik yılı mezuniyet törenine katıldı. Üniversitenin Prof. Dr. Necati Kaya Spor Salonu'ndaki törende konuşan Yılmaz, mezun gençlerin gelecekte bakan, vali, rektör, sivil toplum kuruluşu lideri olacağını ifade ederek şunları söyledi:

''Bu gençlerimizin devletimize ve milletimize hayırlı hizmetler yapmasını diliyorum. Türkiye Cumhuriyeti gerçekten güçlü bir devlet. Dünyada 200 civarında ülke var. Bunların çoğu aslında kağıt üzerinde devlet olmakla birlikte gerçek anlamda dünyanın gidişatına yön veren devletler değil. Ama Türkiye Cumhuriyeti tarihiyle ve dış ilişkilerdeki değerleriyle dünyanın en güçlü ülkelerinden biri haline geldi. Cumhuriyetin 100. kuruluş yıl dönümünde Türkiye'yi dünyanın en büyük ekonomisine sahip 10 ülkesi arasına sokmak istiyoruz. Biz bunu başarmak istiyoruz. Bunu da sizlerle başaracağız. 21. yüzyıl toplumu artık tarım, sanayi toplumu değil, bilgi toplumudur. Gençlerimizin emeği ve katkısıyla Cumhuriyetimizi çok daha ileri noktalara taşıyacağız.''

Konuşmasının ardından Bakan Yılmaz, okul birincisi Fen Edebiyat Fakültesi Azeri Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun Berna Soylu'ya başarı belgesi ve çeşitli hediyeler verdi.

-YENİ TEŞVİK SİSTEMİ-

Üniversitenin ardından Kars Organize Sanayi Bölgesine geçen Yılmaz, bir süt üretim tesisini de gezdi ve  Kars Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Ali Güvensoy'u makamında ziyaret etti. Kars TSO Meclis Salonu'nda iş adamları ile yapılan toplantıya da katılan Devlet Bakanı Yılmaz, yaptığı konuşmada, bir bölgenin kalkınması için sadece kamu yatırımlarının yeterli olamayacağını belirtti.

Kamunun eğitim, sağlık, adalet, altyapı gibi alanlarda hizmetler sağladığını bildiren Bakan Yılmaz, ''Vatandaşa da diyoruz ki, işletmecilik sizin işiniz. Bunu yaparsanız size devlet olarak, kamu olarak teşvikler veririz. 5084 Sayılı bir kanun vardı. Bunda 49 il vardı. Düzce, Osmaniye, Uşak gibi iller de kapsamdaydı. Şimdi bu sistem değişti'' diye konuştu.

Yeni teşvik sistemini açıkladıklarını da anımsatan Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

''Uluslararası geçerliliği olan, uluslararası kavramlara uygun yeni bir teşvik sistemi ilan ettik. Bir taraftan (Büyük projeler için bölgesel sınır yok) dedik. Türkiye'yi dünyada, küresel düzeyde öne çıkaracak, dış ticaretteki dengesizlikleri giderecek sektörleri özellikle ayırdık. Bunlar için ayrı teşvikler ön gördük. Bölgesel düzeyde sektörel teşvikleri ayrı yaptık. Burada da 4 bölgeye ayırdık Türkiye'yi. Eskisi gibi (Ya var, ya yok değil, tüm Türkiye'ye teşvik vereceğiz) dedik. Çünkü, dünya krizden çıkarken bizim de hızlı bir şekilde buradan çıkmamız lazım. Yatırımcılara en üst düzeyde, bunu adeta bir kampanya gibi düşündük. 2010'un sonuna kadar yatırım yapacak işletmecilerimize en yüksek düzeyde destek olacağız. Bölgelere ayırırken de il bazında değil, kalkınma ajanslarının kurulacağı il grupları bazında bir sıralama yaptık. Teşvik sistemi içinde kümeleme öngörüyoruz. Her bir bölge içinde belli sektörler ortaya koyuluyor. Böylece istiyoruz ki her şey, her yerde yapılmasın.''

Ziyaretinin ardından Bakan Yılmaz kara yolu ile Ağrı'ya gitti.

aa



Bu haber 689 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,373 µs