En Sıcak Konular

Hüseyin Çelik: Hanya Konya belli olsun

19 Haziran 2009 20:08 tsi
Milli Eğitim eski Bakanı Hüseyin Çelik, Genelkurmay'da hazırlandığı öne sürülen eylem planına karşı hükümetin ortaya koyduğu tavra tam not verdi.

Milli Eğitim eski Bakanı Hüseyin Çelik, Genelkurmay'da hazırlandığı öne sürülen 'eylem planı'na karşı hükümetin, olması gerektiği gibi durduğunu belirterek, "Bence sayın Başbakan da hükümetimiz de kendilerine yakışan duruşu sergiliyor. Peşinen kimseyi mahkum etmek doğru değil. Şöyle sular durulsun. Hanya Konya anlaşıldıktan sonra belki o mesele daha rahat konuşulur." dedi.

TBMM Başkanı Feruh Bozbeyli'nin siyasi hayatını anlattığı 'Yalnız Demokrat' isimli kitabın tanıtımına katılan Çelik, basın mensuplarının eylem planıyla ilgili sorularını cevapladı. Çelik, bu memlektte en önemli ve ortak vazgeçilmez noktanın demokrasi olduğuna işaret ederek, "Demokrasinin olmazsa olmaz vasıflarından birisi çoğulcu olmasıdır. İnsanların dini, inançları farklı olabilir, mezhepleri farklı olabilir, etkin kökenleri, bölgeleri farklı olabilir, hayatlarını tanzim etme biçimleri, felsefeleri, kanaatleri farklı olabilir. Ama mühim olan bu farklılıkların bir düşmanlık haline getirilmemesidir. 'Sen benim gibi değilsen sen benim düşmanımsın'. 'Sen benim gibi düşünmüyorsan, benim gibi yiyip içmiyorsan, benim gibi hayat tarzını düzenlemiyorsan sen benim düşmanımdır' zihniyetinin çöpe atılması lazım. Onun için de Türkiye'nin gerçek manada bir demokratik ülke olması lazım. Sözde değil, özde demokratik bir ülke olması lazım." dedi.

Bunların olduğu bir ülkede andıç olmayacağına işaret eden Çelik, "Herkes birbirini bu ülkede farklı bir vatandaş olarak algılar. Her kurum kendi görevini yapar. Kimse böyle bir durumda, durumdan da vazife çıkarmaz. Her şey yoluna girer. Ama ben yok, iç düşman, dış düşman falan deyip hayatını düşman üretme üzerine kurdun mu işin üstesinden gelmezsin. Önce işin özü budur. "diye konuştu.

Dünyanın gelişmiş ülkelerinde darbe olmayacağını vurgulayan Çelik, darbenin gelişmemiş ülkelerde olduğunu belirtti. Çelik, medeni, demokrasisi oturmuş ülkelerde bunun sözünün bile edilmeyeceğine dikkat çekerek, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'de sağlıklı bir tartışma zemini var. Bu meseleyi vehamet haline getirmenin anlamı yok. Türkiye'de bunun konuşuluyor olması, bunun tartışılabiliyor olması aslında çok önemlidir. Şeffaflık olursa, hukukun üstünlüğü olursa biz bunları aşarız. Ama üstünlerin hukuku değil, hukukun üstünlüğü olursa biz bunların üstesinden geliriz."

Türkiye'de son yıllarda demokrasinin çok konuşulmaya başlandığının hatırlatılması üzerine Çelik, "İngiltere'de demokrasiden söz edilmez, demokrasi yaşanır. Bizde demokrasiden söz edilir. Bir şeyden ne kadar söz ediliyorsa bilin ki o ya aşırı fazladır, yahut da eksikliği var onun için söz ediliyordur. Bu iyi bir şey. Olmayana bir özlememiz var. Bunu arıyoruz. Bu da hayra alamettir. "diye konuştu.

'Eylem planı'nda hükümetin duruşunu nasıl değerlendiriyorsunuz ?' sorusuna Çelik, "Olması gerektiği gibi duruyorlar. Bence sayın Başbakan da hükümetimiz de kendilerine yakışan duruşu sergiliyor. Peşinen kimseyi mahkum etmek doğru değil. Şöyle sular durulsun. Hanya Konya anlaşıldıktan sonra belki o mesele daha rahat konuşulur."

cihan



Bu haber 647 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,663 µs