Schengen mesajı | " /> Schengen mesajı | "/>

En Sıcak Konular

Başbakan Erdoğan'dan Schengen mesajı

19 Haziran 2009 19:22 tsi
Başbakan Erdoğan'dan  Schengen mesajı 


Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapılarının açılış törenlerine katılan Başbakan Erdoğan, 2002 yılında başlanan katılım müzakerelerinin orta vadedeki hedefini açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Bugün sınır kapılarını modernize ediyoruz ama inanıyorum ki orta vadede bu kapıları da aramızdan kaldıracak ve artık Schengen'e dahil olmuş olacağız'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Kapıkule Sınır Kapısı'nda düzenlenen, modernize edilen Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapıları tesisleri ortak açılış törenine katıldı.

Törende yaptığı konuşmada, hükümetleri döneminde İpsala, Cilvegözü, Habur ve Sarp sınır kapılarının modernize edildiğini kaydeden Erdoğan, bugün de Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapılarını hizmete açtıklarını ifade etti.

Bulgaristan'a açılan 2 kapının Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından modernize edildiğini anlatan Erdoğan, kısa sürede tamamlanarak hizmete hazır hale getirilen 2 sınır kapısının çok önemli işlev göreceğini dile getirdi.

Türkiye'nin son 6 buçuk yılda AK Parti Hükümeti döneminde kaydettiği hızlı gelişme sonucunda sınır kapılarının ihtiyacı karşılama noktasında yetersiz hale geldiğini belirten Erdoğan, bu konuya hükümetin el atarak olumlu yönde adımlar atılmasının sağlandığını söyledi.

2002'de 36 milyar dolar olan ihracatın 4 kat artarak 132 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaşıldığını anlatan Erdoğan, 52 buçuk milyar dolar olan ithalat rakamının da 202 milyar dolara ulaştığını ifade etti.

Erdoğan, dış ticaret hacminin de 87 buçuk milyar dolardan 334 milyar dolara çıktığını dile getirdi.

Aynı gelişmenin turizm alanında da gerçekleştiğini kaydeden Erdoğan, Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısının da iktidarları döneminde 12 buçuk milyondan 26 milyona çıktığını söyledi.

Bu çerçevede, ticaret ve turizm hacmi karşısında küresel rekabete hazır gümrük kapılarına ihtiyaç duyulur hale gelindiğini vurgulayan Erdoğan, bu anlayışla gümrük kapılarını modernize ettiklerini ifade etti.

Erdoğan, geçiş trafiğinde modern sınır kapıları sayesinde büyük bir rahatlama sağlayacağını da söyledi.

AB'ye üye ülke sayısının 27'ye ulaştığını hatırlatan Erdoğan, Türkiye'nin batısının artık tamamen AB ile sınır haline geldiğini ifade etti.

Erdoğan, şöyle konuştu:

''2002'de başladığımız katılım müzakerelerini büyük bir gayret içerisinde sürdürüyor ve AB'nin doğu sınırını daha geniş bir çerçeve içerisine almanın gayretini sürdürüyoruz. Esasen bugünün dünyasında sınırlar geçmişe nazaran çok daha farklı anlamlar içeriyor. Dünyanın küresel bir köye dönüştüğü, teknolojinin uzakları yakın ettiği, ekonomilerin büyüdüğü, ticaretin geliştiği ve böylece sınır kavramının tamamen kabuk değiştirdiği bir süreçten geçiyoruz.

Fransa, Almanya, Hollanda, Belçika ve Lüksemburg, 1985'de Schengen Anlaşması'nı imzaladılar. Şu anda 15 ülke arasında sınır kontrolleri tamamen kalkmış durumda. Önümüzdeki yıllarda bu sayı daha da artacak. Dikkat edersek yüzyıllar boyunca birbirleriyle kıyasıya savaşan, sınır çizgileri sürekli değişen ülkeler, bugün artık aralarındaki sınırları fiziken kaldırmış durumdalar. Ekonomik ilişkiler, ticari ilişkiler, insani ilişkiler sürekli olarak değişiyor, gelişiyor. Sınırlar artık sadece birer formalite haline geliyor. Türkiye olarak çevremizdeki ve bölgemizdeki tüm ülkelerle barışçıl bir politika izliyor, ekonomik ilişkilerimizi hızla artırıyoruz. İşte en son Suriye sınırımızdaki mayınların temizlenmesine dair bir yasayı çıkardık. İnşallah o sınırımız da barışa dönük, güvenliğe dönük yeni bir adım atıyoruz.

Başta Bulgaristan olmak üzere batı komşularımızla da son dönemde çok güzel, çok anlamlı iş birlikleri sağladık. Dostluğumuzu, kardeşliğimizi, karşılıklı güveni pekiştirdik. Bugün sınır kapılarını modernize ediyoruz ama inanıyorum ki orta vadede bu kapıları da aramızdan kaldıracak ve artık Schengen'e dahil olmuş olacağız. AB ülkeleri olarak serbestçe birbirimizi ziyaret edebileceğiz.''

aa

 



Bu haber 746 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,845 µs