En Sıcak Konular

Körfez Geçişi otoyol ihalesi tamamlandı

19 Haziran 2009 17:19 tsi
Yap-İşlet-Devret (YİD) yöntemiyle yaptırılacak İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu Projesi ihalesi sonuçlandı.

Yap-İşlet-Devret (YİD) yöntemiyle yaptırılacak İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu Projesi ihalesinde, projenin en kısa yapım ve işletme süresini, 22 yıl 4 ay ile Nurol İnşaat-Özaltın İnşaat-Makyol İnşaat-Astaldi İnşaat-Yüksel İnşaat-Göçay İnşaat Ortak Girişimi verdi.

 

 Karayolları Genel Müdür Yardımcısı ve İhale Komisyonu Başkanı İhsan Akbıyık, Karayolları Genel Müdürlüğünün 9 Nisanda çıktığı ihale süreci hakkında bilgi verdi.

Akbıyık, İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu ihalesinde, ''Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-Mapa İnşaat-Limak İnşaat Ortak Girişimi'' ile ''Nurol İnşaat-Özaltın İnşaat-Makyol İnşaat-Astaldi İnşaat-Yüksel İnşaat-Göçay İnşaat Ortak Girişimi'' teklif verdiğini anımsattı.

İhale komisyonunun 13 Mayıs-17 Haziran 2009 tarihleri arasında ortak girişimlerin teklif dosyalarının teknik incelemesini yaptığı ve tamamladığını belirten Akbıyık, komisyonun her iki grubu da ihaleye katılım için yeterli bularak, bugün gerçekleştirilen ihaleye davet ettiğini söyledi.

CENGİZ-KOLİN-MAPA-LİMAK İNŞAAT ORTAK GİRİŞİMİNDEN İTİRAZ

Daha sonra ''Cengiz-Kolin-Mapa-Limak İnşaat Ortak Girişimi'' avukatı Ayhan Yılmaz söz alarak, diğer ortak girişim grubunun teklif mektubu diye bir zarf hazırlamadığını, teklifi içerisinde teklif mektubu diye bir zarf bulunmadığını iddia etti.

Bunun üzerine İhale Komisyonu Başkanı Akbıyık, ihale başladıktan sonra konsorsiyumlardan birinin itiraz ettiği ve komisyona konuya ilişkin 2 kez yazılı dilekçe sunduğunu belirterek, komisyonun da bunu değerlendirerek, ilgili mercilere ilettiklerini ve kendileri açısından hukuki bir sakınca bulunmadığını söyledi.

TEKLİFLERİN OKUNMASI

İhalede, daha sonra komisyon, her iki grubun tekliflerini içeren zarfları açtı. İhale Komisyonu Başkanı Akbıyık, her 2 grubun da evraklarında bir eksiklik bulunmadığını belirterek, teklif mektuplarındaki sözleşme sürelerini okudu.

Akbıyık, ''Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay İnşaat Ortak Girişimi''nin yapım ve işletme dahil süreyi, 22 yıl 4 ay, ''Cengiz-Kolin-Mapa-Limak İnşaat Ortak Girişimi''nin de yine yapım ve işletme dahil süreyi 34 yıl 9 ay olarak verdiğini söyledi.

Bu arada ''Cengiz-Kolin-Mapa-Limak İnşaat Ortak Girişimi'' avukatı Ayhan Yılmaz yeniden söz alarak, itiraza ilişkin konu ve konuyla ilgili söylediklerinin tutanaklara geçirilip, geçirilmediğini öğrenmek istediğini söyledi.

Bunun üzerine Akbıyık, sürekli müdahalenin yakışık olmadığını belirterek, ''Burada yapılan her şey komisyon tutanaklarına geçiriliyor'' diye konuştu.

Daha sonra İhale Komisyonu Başkanı Akbıyık, ihalenin belli bir aşamasının da bu şekilde sonuçlandığını ifade ederek, bundan sonraki sürecin bakan ve Bakanlar Kurulunun takdir edeceği şekilde seyredeceğini belirtti.

''KOMİSYON İDARİ ŞARTNAMEYİ ÇİĞNEDİ''

İhalenin ardından ''Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-Mapa İnşaat-Limak İnşaat Ortak Girişimi'' avukatı Ayhan Yılmaz gazetecilere yaptığı açıklamada, idari şartnamede teklif zarfının kapalı ve mühürlü olmasının öngörüldüğünü, teklif zarfının içerisinde yer alması gereken teklif mektubunun da ayrı kaşeli ve mühürlü bir zarf içinde olması gerektiğini hatırlattı.

Ancak diğer ortak girişim grubunun teklif mektubu diye bir zarf hazırlamadığını kaydeden Yılmaz, ''Karşı ortak girişim grubunun teklifleri içerisinde teklif mektubu diye bir zarf yoktu'' dedi.

Komisyonun tekliflerin sunulmasından sonra teklif mektubunun zarfa konulmasını ve bu zarfında kaşelenmesine imkan tanıyarak, idari şartnameyi çiğnediğini ve bugün kendi kapattırdığı zarfı açarak, açıkça hukuka aykırı davrandığını savunan Yılmaz, ''Teklif mektubu açık sunulacaksa idari şartnamenin ilgili hükümlerinin ne anlamı var'' diye sordu.

PROJE

Türkiye'nin batısında Kuzey-Güney koridorunda ulaşımı rahatlatmak üzere Gebze'den İzmir'e uzanacak bir otoyol ile Körfez'e köprü yapılmasını içeren ihale, firmaların talepleri üzerine daha önce 2 kez ertelenmişti.

İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu, Gebze'den başlayacak ve Körfez'i köprüyle geçerek Orhangazi'ye bağlanacak. Bursa üzerinden devam edecek otoyol, Balıkesir'den geçerek İzmir'e uzanacak. Otoyolun uzunluğu 421 kilometre olarak hesaplanıyor.

Karayoluyla 6,5 saat olan İstanbul-İzmir arası seyahat süresi proje tamamlandığında 3,5 saate inecek, yıllık 870 milyon lira tasarruf sağlanacak, İstanbul-İzmir arası 140 kilometre kısalacak.

Edirne-İzmir arasında kesintisiz otoyol ulaşımını sağlayacak olan projenin, güzergahta bulunan Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa ve çevre illerin ekonomisi için de büyük önem taşıdığı belirtiliyor.

Türkiye Müteahhitler Birliği ve İzmit Körfez Geçisi ihalesinde en kısa süreli teklifi veren konsorsiyumda yer alan Göçay İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Eren, ''Bizim konsorsiyum teklif vermeseydi ve diğer konsorsiyum tek başına o teklifle ihaleyi alsaydı 10 ile 12 milyar dolar arasında ülkeye daha fazla maliyeti olacaktı'' dedi.

Eren, AA muhabirine, bugün yapılan İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu Projesi ihalesinde, ihaleye teklif veren, ''Cengiz-Kolin-Mapa-Limak Ortak Girişimi''nin ihalede en kısa yapım ve işletme süresi teklifini veren Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay İnşaat Ortak Girişiminin, ''ihale şartnamesine uymayarak, teklif mektubu zarfı hazırlamadığı'' iddialarına ilişkin açıklama yaptı.

İhalede bugün kendi firmasının da içinde yer aldığı konsorsiyuma yönelik iddiaların muhatabının kendileri değil, ihale makamı olduğunu belirterek, bu iddiaları, ''öbür konsorsiyumun galiba zarfların açılmaması için son bir hareketidir. 'Bana göre sadece bizim teklifimizin de artık ne olduğu hemen hemen belliydi. Dolasıyla herhalde bu kadar aradaki büyük farkın kamuoyuna yansımasını önlemek için zarflar açılmasın diye yapılan bir son hareket diye düşünüyorum. Başka bir şey değil'' dedi.

İhale komisyonunun böylesine büyük ve önemli bir ihalede böyle bir yanlışı görmezden gelemeyeceğini ifade eden Eren, ''Herhalde ihale komisyonunun ilk ihalesi değildi, o kadar çok ihale yapıyorlar ki yani benden de, bunu söyleyen avukattan da daha çok bilgi sahibiler bu konuda. Bu kadar önemli bir ihalede, böyle bir yanlışı görmezden gelebilme imkanı yoktur. Söyleyecek bir şey bulamıyorum'' diye konuştu.

''İNŞAAT YATIRIM TUTARI 6-7 MİLYAR DOLAR TAHMİN EDİLİYOR''

Eren, 7 yılda bitirilmesi taahhüdü bulunan projenin inşaat yatırım tutarının tahminen 6-7 milyar dolar arasında olacağına dikkati çekerek, Körfez geçişinin ilk defa 1994 yılında ihale edildiğini ama sonuçlanamadığını anlattı.

Projenin bugünkü kriz ortamına rağmen bu kadar önemli ve büyük bir projenin yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıkarılmasının bile büyük bir cesaret olduğuna işaret eden Eren, şöyle devam etti:

''İhaleye katılan biri 6, diğeri 4 inşaat firmasından oluşan 2 konsorsiyumdaki firmalar Türkiye'de yıllarca büyük işler yaptılar. İki konsorsiyum bu işe büyük bir cesaretle yaklaşık 1.5 yıldır hazırlanıyor.

Nihayet son zarflar açıklandı ve ihale bu şekilde sonuçlandı. Biz kendi adımıza, kendi konsorsiyumumuz olarak gerçekten çok iddialı, ülkenin menfaatleri, kamu yararı açısından öbür teklife bakınca çok büyük bir fark var arada. Yaklaşık 13 yıla yakın fark var ve bu aradaki fark yıllık işletme gelirleriyle değerlendirildiğinde 10-12 milyar dolardır. Yani 2 teklif arasındaki fark ülke için 10-12 milyar dolar daha fazladır. Dolasıyla ben bu noktadan sonra bugün orada yapılan işlemleri, iddiaları sadece 'bu teklifler açılmasın, bu fark bu kadar bariz görülmesin' diye yapılmış son bir atak, hareket olarak nitelendiriyorum.''

''TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK İNŞAAT İHALESİ'

Şimdiye kadar Türkiye'de yapılan en büyük inşaat ihalesi olduğunu belirten Eren, projenin çıplak inşaat yatırımının 6-7 milyar dolar olarak tahmin edildiğini yineledi. Eren, ''Önemli bir iştir. İki teklif arasındaki farkta çok fazla gerçekten. Demek ki biz sadece teklif vererek bile, yani biz teklif vermeseydik diğer konsorsiyum tek başına o teklifle ihaleyi alsaydı 10 ile 12 milyar dolar daha fazla ülkeye maliyeti olacaktı. Onun için böylesine önemli bir ihalede bu kadar açık farkla ihaleyi kazanıyor olmak bizi gururlandırıyor. Demek ki para fazla kazanmak yerine ülke menfaatlerini daha fazla gözeten bir teklif vermişiz'' dedi.


AA



Bu haber 951 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,112 µs