En Sıcak Konular

Allah rızası için organ ticareti yapmışlar

19 Haziran 2009 14:16 tsi
9 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonla, ''organ ticareti yaptıkları'' iddiasıyla gözaltına alınan 3'ü kadın 16 zanlı adliyeye sevk edilirken, çete üyelerinin sözleri bu kadar olmaz dedirtti.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı koordinesinde 9 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonla, ''suç örgütü kurarak organ ticareti yaptıkları'' iddiasıyla gözaltına alınan 3'ü kadın 16 zanlı, polisteki sorgu ve işlemlerinin ardından Antalya Adliyesine sevk edildi.

KOM Şube Müdürlüğü Mali Büro ekiplerinin, KOM Daire Başkanlığı koordinesinde Antalya, Adana, İstanbul, Bursa, Eskişehir, Osmaniye, İzmir, Sakarya ve Muğla'da düzenledikleri eş zamanlı operasyonda, suç örgütü kurarak komisyon karşılığı organ ticareti yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan N.S, M.T, O.D, G.E, E.İ, E.A, A.R.G, A.C.A, C.A, Ö.D, H.C, İ.C.A. ile S.Ö. ile C.A. S.Ö. ve G.Ö. adlı kadınlar, Antalya mali Büro Amirliği'ndeki sorgu ve işlemlerin ardından geniş güvenlik önlemiyle adliyeye sevk edildi.

Zanlıların, soruşturmayı koordine eden Cumhuriyet Savcısı Sabri Yılmaz tarafından TCK'nin 91. maddesinin 3-4 fıkrası gereği, ''Örgütlü halde organ ticareti yapmak'' suçlaması kapsamında ifadelerinin alınmasına başlandı.

-İLGİNÇ AYRINTILAR-

Türkiye'de böbreğini satan bazı kişilerin, organ bekleyen hastalarla buluşturulmasına, satıştan alınan komisyonla örgütlü halde aracılık yapıldığının ortaya çıkarıldığı ilk operasyon olma özelliğini taşıyan planlı soruşturma, polis aşamasında bazı ilginç tespit ve ifadeleri gün ışığına çıkardı.

AA muhabirinin edindiği soruşturmanın ayrıntılarına göre, Antalya Mali Büro Amirliği ekipleri, ifade alımları ve aylardır süren tespitler sonucu, geçen yıl böbreğini satarak, elde ettiği parayla et mangal restoranı açan ve sonrasında suç örgütünü kurarak organ ticaretine başladığı iddia edilen lider N.S'nin yanı sıra diğer zanlılar arasındaki 6 kişinin de böbreklerini sattığını belirledi.

Son bir yıl içerisinde zanlılar arasındaki C.A. adlı kadın ile diğer zanlılardan E.A, İ.C.A, Ö.D, A.R.G. ve S.Ö'nün organlarını satarak, nakil ameliyatı yaptırdıkları tespit edilirken, Eskişehir'de yakalanan E.A'nin ifadesinde, ''İş yerimi kapattım. Çocuklarımın aç kalmaması için böbreğimi sattım'' dediği öğrenildi.

Organını satan C.A. adlı kadının ise böbrek hastası bir çocuğa organını verdiği, zanlılar arasında bulunan ve Bodrum'da yakalanan A.C.A'nın ise geçen yıl böbrek hastası 13 yaşındaki kızı için organ satın aldığı, kızının nakil olmasının ardından da suç örgütüyle hareket ederek, organ ticareti aracılığı yaptığı öne sürüldü.

-''HAYIR DUASI ALIYORUM''-

Zanlıların bir kısmının ekonomik durumlarının kötü olması nedeniyle böbrekleri sattıklarını kabul ettikleri, bir kısmının ise, ''Alıcı süt annemdi, kirvemdi, çocukluk arkadaşımdı'' gibi gerekçelerle hayır ve yardım amacıyla böreklerini bağışladıklarını iddia ettikleri bildirildi.

Suç örgütü lideri olduğu iddia edilen N.S, işlerinin kötü gitmesi nedeniyle böbreğini sattığı, ancak organ ticareti ve aracılığını yapmadığını öne sürerken, ifadesinde, ''Aracılığı para almayarak Allah rızası için yaptım, organı verenden de, alanda da hayır duası alıyorum'' dediği öğrenildi.

Zanlılar arasında yer alan G.E'nin ise Antalya'da organ nakli yapılan özel bir hastanede gece müdürlüğü yaptığı, bu işten Ocak ayında ayrıldığı ve suç örgütüyle hareket etmeye başladığı bildirildi.

Tüm zanlıların polis sorgularında, organ ticareti yaptıkları ve suç örgütü üyesi oldukları yönündeki suçlamaları kabul etmedikleri öğrenildi.

-SATICI VE ALICI ŞÜPHELİLERİN SAYISI 50'YE YAKLAŞTI-

Öte yandan polisin aylardır sürdürdüğü teknik, fiziki takip ve araştırmalar sonucu, komisyon alan suç örgütü üyelerinin aracılığıyla Antalya ve İstanbul'da buluşturulan ve üç ayrı hastanenin Etik Kurulu'ndan onay alarak nakil yaptıran hasta sayısının 18'e ulaştığı bildirildi.

Komisyon alan aracılar yöntemiyle buluşturulması planlanan ve nakil için halen işlemlerini sürdüren hasta şüpheli sayısının 30 civarında olduğu belirtilirken, polis nakil olan ve nakil olmayı hedefleyen alıcı ve vericilerin yer aldığı toplam 50 kişinin ifade alımını sürdürüyor.

Polisin, bazı şüpheli alıcı ve verici hastaların nakil ameliyatlarından sonra halen tedavilerinin devam etmesini göz önüne alarak, avukat nezaretinde evlerinde ifadelerini aldığı belirtildi.

Suç örgütü aracılığıyla organ satışı ve alımıyla böbrek nakli ameliyatı olan yetişkin hastaların açılması planlanan davada şüpheli olarak yargılanmaları bekleniyor. Hastalar arasında nakil ameliyatı olan 2 çocuğun da ailelerinin organ satın aldıkları gerekçesiyle ilgili yasa hükümlerince yargılanmaları bekleniyor.


AA



Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,131 µs