En Sıcak Konular

Obama finans devrimi yaptı

19 Haziran 2009 11:20 tsi
Türkiye modeli örnek oldu Obama finans devrimi yaptı.

ABD Başkanı Obama’nın açıkladığı finansal denetim reformu planına göre Türkiye’deki gibi birçok üst kurul ve kurum kurulacak. Plana göre düzenleme ve denetlemeler de artırılıyor...

Küresel krizle mücadelede her yolu deneyen ABD’de son olarak finans reformuna gidiliyor. Türkiye’nin finans piyasaları başta olmak üzere ekonominin denetiminde üst kurullar oluşturduğu model ABD’ye de örnek oldu. ABD Başkanı Barack Obama, bankacılık ve piyasa denetimini yıpratan ve ‘on yıllar süren hatalar bütününe’ son vermek amacıyla ABD’de finansal sistemin denetlenmesi için geniş çaplı reform tasarını açıkladı. Obama, finansal denetim sistemini yenilemek için oluşturulan planın, Büyük Buhran’dan bu yana yapılan en büyük reform paketi olduğunu kaydetti. Obama yönetiminin altı aydır üzerinde çalıştığı ve birçok yeni üst kurul, kurumla birlikte denetimin getirileceği tasarı ABD Kongresi’nde tartışılacak.

Yeni üst kurullar oluşturulacak

# Ulusal Banka Denetleme Kurumu: Bankacılığın denetlenmesi hızlandırılacak. Buna göre mevduat ve kredi hizmetlerinin altyapısını oluşturan düzenlemeler de değişecek.

# Sistemik Risk Düzenleme Kurumu: Finansal sistemin istikrarı açısından önemli, büyük ve bağlantılı şirketlerin denetimi görevini Merkez Bankası (FED) alacak.

# Finansal Hizmetler İzleme Kurulu: Hazine Bakanlığı tarafından başkanlık edilecek kurul, sisteminde boşlukları dolduracak.

# Tüketiciyi Finansal Koruma Kurumu: Borç veren finans şirketlerinin uyacakları kuralları belirleyecek.

# Daha sıkı sermaye ve likidite standartları: Finans şirketleri, zor piyasa koşullarında alabilecekleri zararları karşılamak için sermaye seviyelerini artırmak zorunda olacak.

# Rating kuruluşları: Denetleme kurumlarının borç ihraçlarını değerlendirme konusunda rating kuruluşlarına bağımlılığı azaltılacak.

# Menkul kıymetleştirme: Varlığa dayalı menkul kıymet ihraç eden kurumlara daha ayrıntılı belgeleme yükümlülükleri getirilecek.

# Tezgahüstü türev araçları: Denetim getirilecek.

# Yatırım bankalarının denetimi: ABD Sermaye Piyasası Kurulu’nun yatırım bankalarını denetleme programı sonlandırılacak. İsteyeni FED denetleyecek.

star



Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,285 µs