En Sıcak Konular

Nasıl düşük kart aidatı ödersiniz?

19 Haziran 2009 10:12 tsi
Nasıl düşük kart aidatı ödersiniz?  


Kredi kartı yıllık aidatını yüksek düzeyde ödememenin yolu limit indiriminden geçiyor...

Kredi kartının limitini aşağı çekenler hem riski azaltacak hem daha az aidat ödeyecek. BDDK da bu yolun izlenmesini öneriyor.

Kredi kartı borçlularına sağlanan ödeme kolaylığına karşılık olarak kredi kartlarına getirilen 35 liralık yıllık aidat, Meclis Sanayi ve Ticaret Komisyonu’nda kabul edildi. Tasarı yasalaşırsa kart limitine göre yıllık yüzde 1 aidat ödenecek. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yetkilileri, düşük aidatı ödemek isteyen vatandaşlara, “kartınızın harcama limitini düşürün” önerisinde bulundu. Ayrıca cebindeki gereksiz kartları iptal edenler de yüklü aidat faturalarıyla karşılaşmayacak.

KORUMA MEKANİZMASI

BDDK kart aidatlarına getirilen ek yükü “vatandaşı koruma mekanizması” olarak savundu. Üst düzey bir BDDK yetkilisi, şu değerlendirmede bulundu: “Kredi kartı aidatını limite bağlayarak otokontrol sistemi getirdik. Limit düşünce de kart riski azalacak. Mevcut uygulamada kart aidatı ile limit arasında bağlantı kurulmadığı için bankalar müşterilerinin harcama limitini yükseltiyor, müşteri de kullanmadığı halde o yüksek limite sessiz kalıyor. Kötü niyetli kullanıcılar da kartı üst limite kadar zorluyor, gelirinin çok üzerinde harcama yaptığı için risk büyüyor. “

BAŞVURU YAPIN

BDDK yetkilisi halen birçok kredi kartı müşterisinin, limitinin çok altında harcama yaptığına işaret ederek, mevcut limitlerle yeni sisteme devam edilmesi halinde birçok vatandaşın gereksiz yere yüksek düzeylerde kart aidatıyla karşılaşabileceği uyarısında bulundu. BDDK yetkilisi, “Aylık örneğin 2 bin lira harcama yapan vatandaşların kart limiti 4-5 bin lira olabilir. Kart limiti düşürülmezse 40-50 liralık kart aidatı ödemek durumunda kalınır. Bankaya başvurularak limitler aşağı çekilirse kart aidatı düşer” dedi.

İYİ NİYETLİ OLMAYANA SAHİP ÇIKMAYALIM

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, kredi kartı borçlularıyla ilgili yapılan yeni düzenlemeyi değerlendirdi. BU İYİ BİR ŞEY “Kredi kartı borcunu ödemeye kolaylık getirilip duruluyor. Bundan yararlanılsın, iyi bir şey” diyen Özince, şöyle devam etti:

“Ancak, daha önce kolaylıklarda her borçlu gelmedi. Kimi borçlunun aslında çok ciddi ihmali var, bu işin içinde. Yani borcunu ödeyemeyecek olan da kredi kartından para çekiyor, sonra bankacılık sisteminden ödemiyor. Cebine birçok kart koymak marifet değil, iyi niyetli olmayanlar da var. Herkese böyle körü körüne sahip çıkmayalım.” Aidatla ilgili eleştirilere de Özince, şu yorumu yaptı: “Kredi kartı aidatı tabi ki alınmalı, niye alınmasın? Kredi kartını niye bedava vereyim?”

3 KEZ AKSATMA HAKKI

Tasarının dün Meclis komisyonunda görüşülmesi sırasında kart aidatı en fazla tartışılan konu oldu. Muhalefet ve tüketici derneklerinin itirazına rağmen 6’ya 5 oyla kart aidatı tasarıda kaldı. Buna karşılık BDDK’ya, asgari ödeme tutarını yüzde 20 ila yüzde 40 arasında belirleme yetkisi verildi. Ayrıca, ödeme kolaylığından taksitle yararlananlara bir yıl içerisinde üç defaya kadar taksitlerini aksatma marjı sağlandı.

bugün



Bu haber 514 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,447 µs