En Sıcak Konular

Davutoğlu: Kerkük, Irak'ın küçük modelidir!

19 Haziran 2009 10:05 tsi
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, farklı etnik ve mezhebin birarada bulunduğu ve yeniden yapılandırılması gerektiğini vurguladı.

BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Irak konulu toplantısına başkanlık yapan ve BM'de temaslarda bulunan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'ye dönmek üzere New York'tan ayrılmadan önce Türkevi'nde basın toplantısı düzenledi.

IRAK'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ

Davutoğlu, ''Irak'ın toprak bütünlüğünün tehlike altında olup olmadığının'' sorulması üzerine, Irak'ın bir geçiş süreci yaşadığını, ülkede 2003'te Saddam rejiminin devrilmesinden bugüne dek aşama aşama ilerleyen bir normalleşme olduğunu belirtirken, Türkiye'nin, Irak'ın toprak bütünlüğünü ilk andan itibaren en çok vurgulayan ülkelerin başında geldiğini, bu ilkenin Irak'a Komşu Ülkeler Platformu'nda sürekli dile getirildiğini söyledi.

''KERKÜK, IRAK'IN KÜÇÜK BİR MODELİ''

Davutoğlu, BMGK'daki konuşmasında Kerkük konusuna acil öncelik verilmesi gerektiğini söylemesiyle ilgili bir soru üzerine, BMGK'nın toplantısında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Irak Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın tanımlanmış görev alanı çerçevesinde Kerkük'ün durumuyla ilgili rapor sunduğunu ve kendisinin de bu rapora istinaden görüş beyan ettiğini bildirdi.

Davutoğlu, ''Irak, Ortadoğu bölgesinin küçük bir modeli, Kerkük de Irak'ın küçük bir modeli. Dolayısıyla Kerkük'te etnik ve mezhebi temelli herhangi bir çatışmanın yaşanmaması için Kerkük'te bütün unsurların katıldığı bir yapılanmanın olması zaruri. Biz bunu her vesileyle vurguluyoruz. Bu geçiş sürecinde de Kerkük'ün bu anlamda bütün grupların katılımıyla sağlıklı bir yapıya, çözüme kavuşması bizim için öncelikli tercihtir'' dedi.

ABD'NİN IRAK'TAN ÇEKİLMESİ

Davutoğlu, ABD askerlerinin Irak'tan çekilmeye başlamasıyla Irak'ın toprak bütünlüğüne dair tehlikenin büyüyüp büyümeyeceğinin ve BM'nin bu kapsamdaki rolünün sorulması üzerine, ABD'nin askerlerini çekme sürecinin başlamasının doğal bir seyir olduğunu ve yeni ABD yönetiminin bu konuya öncelik vereceğini zaten önceden açıkladığını hatırlattı ve ''Biz bu çekilme sürecinin sonrasında Irak'ta herhangi bir kaosun yaşanmamasına tabii ki büyük önem veriyoruz. Irak'ta zaten bu anlamda merkezi otoritenin güçlenmesi, eskiden beri bizim benimsediğimiz temel bir ilkedir'' diye konuştu.

BM'nin Irak'ta daha çok rol üstlenmesinin ise büyük katkı sağlayacağını belirten Davutoğlu, ''Irak, BM'nin üyesi olan ve BM'nin bir anlamda sınır bütünlüğünü de garanti ettiği bir ülkedir. Dolayısıyla BM'nin çabalarının artması bizim destekleyeceğimiz bir konu'' dedi.

aa



Bu haber 591 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,911 µs