Mahir Çayan'ı kullandı mı? | " /> Mahir Çayan'ı kullandı mı? | "/>

En Sıcak Konular

MİT, Mahir Çayan'ı kullandı mı?

18 Haziran 2009 17:16 tsi
MİT, 
Mahir Çayan'ı kullandı mı? SHP Genel Başkanı'nın sözleri, yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi

SHP Genel Başkanı Hüseyin Ergün’ün Taraf Gazetesi’nden Neşe Düzel’le yaptığı söyleşide açıkladığı görüşlerine parti içinden tepki geldi.

SHP Genel Sekreteri Ahmet Abakay, Ergün’ün görüşlerinin sol adına kabul edilemez olduğunu savunarak, “Bunlar partinin görüşleri değil, kendi kişisel görüşleridir” dedi.

ANKA’ya konuşan Abakay, Ergün’ün görüşlerinin partide, MYK’da, Parti Meclisi’nde, il ve ilçe örgütlerinde büyük şaşkınlık yarattığını ifade ederek, Genel Başkan’ın görüşlerinin SHP’nin 2. Olağanüstü Kurultayı’nda yayımladıkları bildirgedeki ilkelerle de uyuşmadığını vurguladı.

Abakay, Ergün’ün solu darbeyi desteklemekle suçladığını, darbeyi destekleyen kişilerin olabileceğini, ancak tüm solu darbe destekçisi gibi göstermenin kabul edilemez bir tutum olduğunu belirterek bu tutumun sol bir partinin genel başkanına yakışmadığını vurguladı.

“DENİZ'LERİ, MAHİR'LERİ MİT AJANI GİBİ GÖSTERMEK KABUL EDİLEMEZ”

Ergün’ün söyleşide “MİT falan bizim bu kadar içimizde. Ne oluyoruz’ diye sordum. Mahir de bana, ‘Biz güçlü bir siyasi hareketiz. Elbette MİT de bizimle ilişki kuracak’ dedi” sözleriyle Deniz Gezmiş'leri, Mahir Çayan’ları MİT ajanı gibi gösterdiğini ifade eden Abakay, “Bu kabul edilemez. Devrimci gençlik önderlerini MİT’çi gibi ilan etmek ne benim haddim, ne solda gözüken başkasının haddidir. Bunlar yurtsever ideal ve amaçlarla yaşamını feda eden, şanıyla şerefiyle tarihte yerini almış saygın insanlardır. Üstelik onlar yaşamıyorlar ve cevap verme hakları da yok. Onları savunmak da bu durumda bana düşüyor. Onlara söz söylenmesini doğru bulmuyorum” diye konuştu.

Ergün’ün memurların da türban takabileceği yönündeki açıklamalarına ise Abakay, “Üniversitede türban yasağını ben de savunmuyorum. Ama o diyor ki, memurlar da türban takabilirler. Bu AKP politikasıdır, bunu AKP savunabilir ama solda olan birisinin savunması mümkün değil çünkü türbanlı memurun bir adım ötesi çarşaflı memurdur. Bu sol bir partide savunulacak bir şey değildir. Bu anlayışı genel olarak bakıldığında AKP’ye yakın bir görüş olarak görüyorum. CHP’yi eleştirmek için de AKP’ye yaklaşmak gerekmez” sözleriyle tepki gösterdi.

-“AKP ÖZGÜRLÜKÇÜ DEĞİL GERİCİ BİR PARTİDİR”-

Ergün’ün AKP’yi özgürlükçü olarak değerlendirmesinin partinin anlayışına aykırı bir görüş olduğunu dile getiren Abakay, “AKP’yi özgürlükçü değil gerici bir parti olarak görüyorum. Bir partinin özgürlükçü bir parti olması için darbecileri koruyan Anayasa’nın geçici maddelerini gündeme getirmesi lazımdı. Yüzde 10 barajının kaldırılmasını, zorunlu din derslerinin kaldırılmasını, sendikal hak ve özgürlükleri, Terörle Mücadele Yasası’nın yürürlükten kaldırılmasını, 301’in kaldırılmasını gündeme getirmeyen, bir parti özgürlükçü bir parti olamaz. Bu partiyi övmek de sol bir partinin görevi değildir. AKP’yi bu kadar neden övdüğünü de anlayabilmiş değilim” diye konuştu.

-“SOLCULUK SERBEST PİYASACILIK DEĞİLDİR”-

Ergün’ün “Sol liberalliği, piyasa ekonomisini içerir” sözlerinin de kabul edilemez olduğunu kaydeden Abakay, şunları söyledi:
“Solculuk serbest piyasacılık nedeniyle ezilen halka ekonomik olarak alternatif sunan bir siyasal görüştür. Solculuğun temelinde asla serbest piyasacılık yoktur. Tam tersine serbest piyasacığın altında ezilen halka umut vaad eden farklı bir ekonomik alternatif sunar. SHP emek öncelikli demokratik bir siyasal harekettir. SHP’nin öncelikli siyasal tercihi de bu kesimlerde vardır. Bu açıklamalar parti programına da ters düşüyor.”

-“BAŞKAN’IN SÖZLERİ SOL BİRLİKTELİĞE ENGEL OLACAK SÖZLER”-

Ergün’ün, SHP’nin Yeni Demokrasi Hareketi’nin (YDH) bir yansıması olduğuna ilişkin görüşlerinin de doğru olmadığını vurgulayan Abakay, Ergün’ün açıklamalarının sol birlikteliğe de engel olacak sözler olduğunu söyledi. Abakay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Alevilerin, devrimci geleneğe sahip çıkanların bu açıklama karşısında duraksadıklarını tahmin etmek zor değil, ‘Biz kiminle işbirliği yapıyoruz?’ diye. Ama partimizin MYK’sı ve PM’si bunları görüşecek, partimizin gündeminde bu birleşme var zaten. Ama başkanın açıklamaları burada bir olumsuzluk yaratıyor. Sen devrimci gelenekle köprüleri atarsan, sendikal hareketi teknoloji özürlüsü diye köprüleri atarsan bu çağdaş soldaki buluşmaya engeller de çıkarır ama partimiz bu görüşte olmadığı için birliği, dayanışmayı parti olarak sürdüreceğiz, birlikte hareket edeceğimiz yapılarla, dostlarla görüşmelerimiz devam edecek. Devrimci, demokrat, sosyalist, sosyaldemokrat, ilerici, aydın tüm dost yapı ve kurumlar bu görüşlerin partimizin görüşleri olmadığını bilmelidir ve umutsuzluğa kapılmamalıdır.”



Bu haber 7,630 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,607 µs