En Sıcak Konular

İran için kapışıyorlar!

18 Haziran 2009 15:33 tsi
İran için kapışıyorlar! Garip birşey oldu. İngilitere ve ABD mesaj gönderdi! İran için!

iyibilgi Ankara

Tüm dünyanın gözü, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra İran’da yaşanan olaylarda.

Bugünün en önemli haberi ise, belki de “bilgisi” demek lazım, İngiltere’den geldi.

İngiliz İndependent Gazetesi “somut” rakamlar ortaya atarak, seçimlerde Ahmedinejad’ın ancak üçüncü olabildiğini duyurdu.

Buna göre Ahmedinejad yaklaşık olarak 5.5 milyon oy alabilmiş, Hüseyin Musevi’nin oyları ise 19 milyonu aşmıştı.

Hatta bir diğer aday Kerrubi’nin oyları da 13.5 milyon düzeyindeydi. İngiliz gazetesi bu rakamları teferruatı ile verdi.

Gazeteye göre bu bilgi İçişleri Bakanlığı'nın dini lider Hamaney'e seçimden bir gün sonra 13 Haziran'da çok gizli damgasıyla gönderdiği mektupta yer alıyordu.

Tabii zaten iyice karışmış bulunan İran’da bu haberin etkilerinin nasıl olacağı kestirilebilir. Zaten Türk basını da haberi “İran’ı karıştıracak iddia” başlıklarıyla verdi.

Ancak Türk basınında aynı oranda yer almasa da (!), benzer bir haber ABD’den geldi. O haber iddianın tersini söylüyordu.

Buna göre, Terror Free Tomorrow başkanı Ken Balen, New America Foundation- American Strategy Programı'nın yardımcı müdürü Patrick Doherty bir makale kaleme alarak, seçimlerden önce, İran'da telefon yoluyla bir halk araştırması gerçekleştirdiklerini duyurdu.

Sonuçlar İran’da ortaya çıkan oy dağılımına uygundu. İlgili haber (dünya bülteni) iddiayı dile getiren makaleden de alıntılar yaptı…

"Pek çok uzman, Mahmud Ahmedinejad'ın elde ettiği zaferin hileyle olduğunu veya zaferde sonuçların manipüle edilmesinin payı olduğunu iddia ediyorlar. Fakat seçimlerden üç hafta önce İran'da, ülke çapında gerçekleştirdiğimiz kamuoyu yoklaması, Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın 2'ye 1'den daha yüksek bir oy oranıyla önde gittiğini göstermişti Cuma günü yapılan seçimlerin zafer marjından daha büyüktü.

Seçime giden günlerde Batılı haber bültenlerinde, Ahmedinejad'ın başlıca muhalifi Hüseyin Musavi'ye karşı heyecan duyan bir İran halkı tasvir edilirken bizim İran'ın 30 şehrinden aldığımız bilimsel örneklem, Ahmedinejad'ın önde gittiğini gösteriyordu.

İran'da bağımsız ve ülke çapında yapılan kamuoyu araştırmalarına rastlamak nâdirdir. Seçim öncesinde yapılan anketler ya hükümet tarafından düzenleniyor yahut izleniyordu ve herkesin bildiği üzere güvenilir değillerdir.

Bunun aksine, 11-20 Mayıs tarihleri arasında kâr amacı gütmeyen kuruluşumuzun düzenlediği anket ise iki yıldır yapılan kamuoyu yoklamalarının üçüncüsüydü.”

Görüldüğü gibi ABD ve İngiltere’nin İran’a bakışlarında-aslında İran’da kimi muhalif grupların da bu yönde iddiaları mevcut-ciddi farklılık var.

Eğer böyle bir ayrışma varsa, İran’ın geleceğine yönelik beklentilerde ABD ve İngiltere arasında bir uyuşmazlık görülüyor.

Belki Obama’nın etkisiyle ABD yönetimi şu anki Tahran yönetimi ile bir şekilde yakınlık kurulacağına inanırken, Londra, Tahran yönetiminin değişmesinin faydalı olabileceği fikrinde olabilir.

Bu arada söz konusu makale ile ilgili bir not da düşelim. Bu anket çalışması “bir komşu ülke”den  yapılmış!

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,231 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,055 µs