En Sıcak Konular

İşte transferin yeni gözdeleri

18 Haziran 2009 10:50 tsi
Turkcell Süper Lig'de geride bıraktığımız sezon sadece teknik adam ve futbolcuların değil, takımları maça en iyi şekilde hazırlamakla görevli mentorların de mücadelesine sahne oldu.

Turkcell Süper Lig'in son 2 sezonunda Sivasspor'un ortaya koyduğu başarıda önemli katkıları olan Mentor Bünyamin Altunelli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mentorluğun, Türkiye'de hızla gelişmekte olan bir ''danışmanlık türü'' olarak değerlendirilebileceğini belirterek, ''Eldeki mevcut imkanlarla yüksek verim almak için yapılması gerekenleri, takımın lideri olan teknik direktörle, baş başa verip planlıyoruz ve ortaya 'stratejik yol haritası' çıkarılıyor ve tüm bileşenler bu yol haritasına riayet edince de başarı arkasından geliyor. Top toplayıcı çocuklardan, malzemeciye kadar geniş bir yelpaze bu ve bir satranç oyunundan farksız'' dedi.

Sivasspor Teknik Direktörü Bülent Uygun'un bilimselliğe çok önem verdiğini ifade eden Altunelli, Uygun'un mentorların işlerini kolaylaştırmak için çözümler üretebildiğini, ölçülebilir olan her unsuru, detayıyla takip ettiğini söyledi. Altunelli, Bülent Uygun'un bu süreçten elde ettiği verileri ise formülde yerine koyarak sonuca gitmesini bildiğini belirtti.

Sivasspor'a mentor olarak, Five Sence Process (5 duyu süreci) çalışmalarından, futbolcuların kişisel veribankalarının oluşturulmasına, futbolcuların hayat hedeflerinden, mikro odaklı hedeflerinin tespitine kadar uzanan geniş bir bantta servis sunmaya çalıştıklarını bildiren Altunelli, şöyle devam etti:

''Maç öncesi, maç esnası, maç sonrası olmak üzere farklı safhalarımız var ve bu durumun doğru değerlendirmelere dayalı saptamalarla geçilmesi hedefine odaklıyız. Hangi müziği dinleyeceklerinden, hangi renkteki kıyafetleri tercih edeceklerine, konuşmalarında öne çıkaracakları hususların tespitinden, arkadaşlarıyla olan ilişkilerinin tanziminde bilmeleri gerekenlere kadar uzanan bir banttan söz etmiş oluyoruz.''

Bir futbol maçında oluşabilecek hakem hatalarını sıfır noktasına çekmeyi sağlayacak bir proje üzerinde çalıştıklarını, projeyi bitirdiklerinde Türkiye Futbol Federasyonu'na sunmayı planladıklarını kaydeden Altunelli, bu çalışma için, ''Şu anda UEFA VE FIFA'da bile olmayan bir uygulama olduğunu söyleyebiliriz'' değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'de mentor sayısının az olması, Beşiktaş, Fenerbahçe Galatasaray gibi kulüplerin sportif direktörle birlikte mentor çalıştırmayı da planlamaları mentor transferlerini gündeme getirdi. Transfer piyasasının oldukça hareketlendiği bu günlerde mentorların da bu hareketlilikten pay aldıkları dikkati çekiyor.

Altuneli, menajeri aracılığıyla transfer teklifleri aldığını ve bu teklifleri değerlendirdiğini sözlerine ekledi.

-MENTOR NE YAPAR?-

Mentorlar, futbolcuları hem fiziksel hem zihinsel olarak maça hazırlayan özel eğitimli kişiler olarak tanımlanabilir.

Üniversitelerin, felsefe, psikoloji ve sosyoloji bölümlerinden mezun olan mentorlar, futbolcunun transferi, okulları ve eğitimleriyle ilgileniyor, finans işlerinde yol gösteriyor, oynadığı şehre uyumunda yardımcı oluyor, kısacası günlük yaşamında ihtiyacı olan tüm alanlarda başvurabileceği bir rehber konumunda bulunuyorlar.

Mentorlar aynı zamanda bulundukları takım ve Turkcell Süper Lig için değişik projeler de üretiyorlar. Örneğin, futbol maçlarındaki hakem hatalarını minimuma indirmek, tribünlerdeki seyirci sayısını ve kulüplerin gelirlerini artırmak gibi konularda çözümler üreten mentorlar, kulüplerinin kurumsallaştırılmasıyla ilgili olarak da projelere uzman desteği sağlıyorlar.
 
aa



Bu haber 604 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,912 µs