En Sıcak Konular

Rusya'dan Türkiye'ye ''tarihi'' ziyaret

18 Haziran 2009 10:38 tsi
Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerde bir “ilk” gerçekleşecek. Rus Ortodoks Patriği Kiril, 4-6 Temmuz tarihleri arasında Türkiye'ye “tarihi” bir ziyaret gerçekleştirecek.

Ziyaret sırasında “İnanç turizm”den, Rus hocalarının Türkiye'de eğitim görmesine kadar bir dizi işbirliği projesinin gündeme gelecek. Edinilen bilgiye göre, geçen Şubat ayında büyük bir destekle resmen Rus Ortodoks Kilisesi'nin başına getirilen Patrik Kiril, 4-6 Temmuz tarihleri arasında İstanbul ve Ankara'yı ziyaret edecek. Patrik, bu ziyareti gerçekleştirerek bir “ilk”e imza atacak.

Ankara'da en üst düzeyde kabul edilecek olan Patrik, ayrıca Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ile biraraya gelecek.
Rus Patriği ile Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu'nun uzunca bir süredir birbirini tanıdığı ifade ediliyor. Bardakoğlu'nun birkaç defa Rusya'yı ziyaret ettiği ve Patrik olmadan önce Metropolit olan Kiril ile görüştüğü, aralarında çok samimi bir diyalogun olduğu ifade ediliyor.

-“İNANÇ TURİZMİ”-

Bu arada, Ankara'da yapılacak görüşmeler sırasında bir dizi işbirliği projesi ele alınacak. Bu çerçevede, Patrik ile Kültür Bakanı Günay'ın, “inanç turizm” konusunu görüşeceği belirtilirken bu alanda daha önce konuşulan projelerin bulunduğu ve bir protokolün imzalanabileceği belirtiliyor. Rus Ortodoksları için, Türkiye'de İstanbul, Kapadokya ve Antalya gibi önem taşıyan birçok yer bulunduğu, düzenli turların düzenlenmesi amaçlandığı da bildiriliyor.

-RUS HOCALARININ TÜRKİYE'DE EĞİTİM GÖRMESİ-

Patrik Kiril'in Ankara'da üzerinde duracağı diğer bir gündem maddesini, 20 milyon Müslüman'ın bulunduğu Rusya'da İslam konusunda ders veren üniversite öğretim üyelerinin Türkiye'de eğitim görmesi projesi oluşturuyor. Konuya yakın kaynaklar, Patrik Kiril ile Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu arasında eskiden beri var olan diyalogun, din alanında işbirliğinin geliştirilmesi olanakları açısından büyük önem taşıdığını ifade ediyorlar.

-PATRİK BARTOLOMEUS İLE DİYALOĞUN GELİŞTİRİLMESİ

Ankara'ya gelmeden önce İstanbul'u ziyaret edecek Patrik Kiril'in, burada uygulayacağı programın en dikkat çekici unsuru, Rum Fener Ortodoks Patriği Bartolomeus ile görüşmeleri ve iki Patriğin birlikte bir ayin düzenleyecek olmasıdır. Rum Fener Patrikhanesi ile Rus Ortodoks Kilisesi arasında geçmişte yaşanan ciddi sıkıntılar ve hala çözüm bekleyen sorunlar ile aralarındaki rekabet dikkate alındığında Temmuz başında İstanbul'da yapılacak görüşmelerin, iki kilesinin arasındaki ilişkilerin ve işbirliğinin geleceği açısından kritik önem taşıdığı belirtiliyor. İstanbul Müftüsü ve diğer dinlerin temsilcileriyle görüşmesi beklenen Rus Patriği'nin bu temaslarının, dinler arası diyalogu artırmaya yönelik çabalar yönünden de önemli olduğu ifade ediliyor. Öte yandan, Patrik Kiril'in bazı kültürel etkinliklere de katılacağı öğrenildi. Bu çerçevede, Aya İrini'de Rusya'dan gelecek bir koro ile Hatay'dan tanınmış bir koro ortaklaşa vereceği bir konser ile ilgili hazırlıkların yapıldığı da öğrenildi.

timeturk



Bu haber 655 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,894 µs